Ο Ερντογάν σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων του με το Ριάντ δήλωσε ότι τον Φεβρουάριο θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία

Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, οικονομία, διπλωματία,

Η επίσκεψη θα είναι η πρώτη του Τούρκου προέδρου μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 από ομάδα σαουδαράβων πρακτόρων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα πραγματοποιήσει επίσκεψη τον επόμενο μήνα στη Σαουδική Αραβία, της οποίας οι δεσμοί με την Άγκυρα έχουν διαρραγεί τα τελευταία χρόνια.

Ερωτηθείς για την επίλυση ζητημάτων στις εξαγωγές στη Σαουδική Αραβία καθώς έφευγε από μια εμπορική εκδήλωση, ο Ερντογάν είπε ότι θα ταξιδέψει στο κράτος του Κόλπου τον Φεβρουάριο.

«Με περιμένει τον Φεβρουάριο. Έδωσε μια υπόσχεση και θα κάνω την επίσκεψή μου στη Σαουδική Αραβία τον Φεβρουάριο», είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε στα social media, χωρίς να δώσει όνομα.

Οι εξαγωγές στη Σαουδική Αραβία έχουν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια λόγω των διαταραγμένων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών. Η Τουρκία εργάζεται τώρα για να διορθώσει τις σχέσεις με τις περιφερειακές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς η οικονομία της αντιμετωπίζει μια νομισματική κατάρρευση και τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό.


O Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η Σαουδική Αραβία 

Tο γραφείο μέσων ενημέρωσης της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Ο Ερντογάν είχε ζητήσει συνάντηση με τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κατάρ τον περασμένο μήνα. Η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε τότε, αλλά άνθρωποι που γνωρίζουν το σχέδιο είπαν ότι θα μπορούσε να υπάρξει σύντομα.

Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά την δολοφονία Κασόγκι, η Σαουδική Αραβία προσπάθησε να ασκήσει ανεπίσημα πίεση στην τουρκική οικονομία, η οποία είχε ήδη υποστεί νομισματική κρίση το 2018.

Υπήρξαν εκκλήσεις προς τους Σαουδάραβες να αποφύγουν να επισκεφθούν την Τουρκία και να αγοράσουν ακίνητα εκεί, ενώ Τούρκοι εξαγωγείς παραπονέθηκαν για καθυστερήσεις στα τελωνεία της Σαουδικής Αραβίας το 2020.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επίσης ενταθεί και από άλλες συγκρούσεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των πολέμων στη Συρία και τη Λιβύη.

Επιπλέον, το Ριάντ, μαζί με πολλά άλλα κράτη της περιοχής, έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την Τουρκία ότι υποστηρίζει «τρομοκρατικές» ομάδες.

Ωστόσο, η Τουρκία επιδιώκει να επιδιορθώσει τους δεσμούς με περιφερειακούς αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας τα τελευταία δύο χρόνια.

Τον περασμένο Μάιο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών  Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρέθηκε στη Σαουδική Αραβία για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του Κασόγκι, σηματοδοτώντας το τέλος του μακρού διπλωματικού χειμώνα μεταξύ των δύο χωρών, με τις δύο πλευρές να ανακοινώνουν τότε ότι ήλπιζαν να επιδιορθώσουν τους δεσμούς τους.

Η προγραμματισμένη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Τουρκία, η οποία υφίσταται άλλη μια νομισματική κρίση που προκαλείται από τις αντισυμβατικές οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν.

πηγές: Reuters /Al Jazeera

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου