Κωνσταντινούπολη: Βιώσιμη ελπίδα από τις Ρωσο-Ουκρανικές συνομιλίες - Προτάσεις, βήματα αποκλιμάκωσης και προοπτικές.

Ειρηνευτικές συνομιλίες, Κωνσταντινούπολη, Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία,

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, οι προτάσεις του Κιέβου θα μελετηθούν στο εγγύς μέλλον και θα αναφερθούν στον πρόεδρο και στη συνέχεια η Μόσχα θα επιστρέψει με μια απάντηση...

Η Ρωσία προτείνει μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Βλαντιμίρ Ζελένσκι, να διοργανωθεί ταυτόχρονα με τη μονογραφή διμερούς συνθήκης από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, τον βοηθό του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ο οποίος ηγείται της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με την Ουκρανία , είπε την Τρίτη.

«Μετά τη σημερινή ουσιαστική συνομιλία, συμφωνήσαμε και προτείνουμε μια λύση, βάσει της οποίας είναι δυνατή μια συνάντηση μεταξύ των αρχηγών κρατών ταυτόχρονα με τη μονογραφή της συνθήκης από τους υπουργούς Εξωτερικών, πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια αυτής της μονογραφής και εξέτασης των λεπτομερειών της συνθήκης. θα είναι δυνατό να συζητηθούν διάφορες πολιτικές αποχρώσεις και λεπτομέρειες», είπε μετά τις ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

«Έτσι, εάν οι εργασίες για τη συνθήκη και τον απαιτούμενο συμβιβασμό προχωρήσουν γρήγορα, η πιθανότητα ειρήνης θα είναι πολύ πιο κοντά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, η ρωσική πλευρά δήλωσε νωρίτερα ότι μια τέτοια συνάντηση θα ήταν δυνατή εφόσον η συνθήκη που συντάξουν οι διαπραγματευτές και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών είναι έτοιμη για υπογραφή. «Η μορφή ήταν η εξής: πρώτα συντάσσεται μια συνθήκη, μετά εγκρίνεται από τους διαπραγματευτές, υπογράφεται από τους υπουργούς Εξωτερικών σε προσωπική συνάντηση και μόνο μετά οργανώνεται μια πιθανή συνάντηση μεταξύ των αρχηγών κρατών για την υπογραφή αυτής της συνθήκης» είπε. «Δεν είναι ένα απλό θέμα, πόσο μάλλον που θα μπορούσε να είναι μια πολυμερής συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν τα έθνη εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ουκρανία».

Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας και βοηθός του Ρώσου Προέδρου


Αποτέλεσμα των συνομιλιών της Κωνσταντινούπολης: Ουκρανικές προτάσεις, ρωσικά βήματα αποκλιμάκωσης

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, οι προτάσεις του Κιέβου θα μελετηθούν στο εγγύς μέλλον και θα αναφερθούν στον πρόεδρο και στη συνέχεια η Μόσχα θα επιστρέψει με μια απάντηση

Οι ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη ήταν εποικοδομητικές, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, βοηθός του προέδρου Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Είπε ότι η Μόσχα έκανε δύο βήματα αποκλιμάκωσης. Το ένα βήμα είναι η προσφορά  πραγματοποίησης μιας συνάντησης μεταξύ των προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν και Βλαντιμίρ Ζελένσκι ταυτόχρονα με τη μονογραφή μιας συνθήκης ειρήνης από τα Υπουργεία Εξωτερικών τους, ή νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί πριν. Στο άλλο βήμα, τα ρωσικά στρατεύματα θα μειώσουν δραστικά τις δραστηριότητές τους στο Κίεβο και το Τσέρνιγκοφ.

Οι συνομιλίες επρόκειτο να διαρκέσουν δύο ημέρες - στις 29 και 30 Μαρτίου - αλλά πηγές από τη ρωσική αντιπροσωπεία και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφεραν ότι ο γύρος τελείωσε και η συνάντηση την Τετάρτη διακόπηκε.

Το TASS συγκέντρωσε τα κυριότερα σημεία που αναφέρθηκαν για το αποτέλεσμα του τελευταίου γύρου συνομιλιών.

Δύο βήματα αποκλιμάκωσης

Η ρωσική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη έλαβε από τους Ουκρανούς ομολόγους της μια "σαφώς διατυπωμένη θέση", είπε ο Medinsky. Οι προτάσεις του Κιέβου, είπε, θα μελετηθούν στο εγγύς μέλλον και θα αναφερθούν στον πρόεδρο και στη συνέχεια η Μόσχα θα επανέλθει με απάντηση.

Επιπλέον, είπε ο αξιωματούχος, η Ρωσία κάνει δύο βήματα αποκλιμάκωσης, στον πολιτικό και στρατιωτικό τομέα. Το πρώτο βήμα είναι ότι η Ρωσία προσφέρει στο Κίεβο να προχωρήσει στην πιθανή συνάντηση μεταξύ των ηγετών των χωρών. Ενώ αρχικά ο Πούτιν και ο Ζελένσκι έπρεπε να συναντηθούν αφού τα Υπουργεία Εξωτερικών τους υπογράψουν μια συνθήκη ειρήνης, τώρα αυτές οι δύο εκδηλώσεις προτείνεται να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα.

Το δεύτερο βήμα ανακοίνωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν. "Καθώς οι συνομιλίες <…> προχωρούν στους πρακτικούς όρους, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας <…> αποφάσισε να <…> μειώσει δραστικά τη στρατιωτική δραστηριότητα προς το Κίεβο και το Τσέρνιγκοφ", είπε.

Ουκρανικές προτάσεις

Οι γραπτές προτάσεις της Ουκρανίας περιλαμβάνουν απαγόρευση παραγωγής και ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής, καθώς και απαγόρευση ανάπτυξης ξένων στρατιωτικών βάσεων στην Ουκρανία, είπε ο Μεντίνσκι στο TASS. 

Αργότερα είπε στους δημοσιογράφους ότι η θέση του Κιέβου συνεπάγεται επίσης άρνηση να επιδιώξει την επιστροφή της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης στην Ουκρανία με στρατιωτική βία.

Ο Alexander Chaly, μέλος της αντιπροσωπείας του Κιέβου, είπε ότι η Ουκρανία συμφώνησε να υιοθετήσει ένα ουδέτερο και μη πυρηνικό καθεστώς εάν της δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας, οι οποίες «σε περιεχόμενο και μορφή θα πρέπει να είναι παρόμοια με το άρθρο 5» της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εγγυήσεις θα πρέπει να προβλέπουν στρατιωτική βοήθεια και τη δημιουργία μιας περιοχής απαγόρευσης πτήσεων μετά από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων προκειμένου να επιδιωχθεί μια διπλωματική λύση.

Οι εγγυητές, σύμφωνα με το Κίεβο, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας), καθώς και τη Γερμανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, τον Καναδά, την Πολωνία και την Τουρκία. Οι εγγυήσεις τους δεν θα κάλυπταν την Κριμαία και το Ντονμπάς, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής παράταξης του κυβερνώντος κόμματος Υπηρέτης του Λαού της Ουκρανίας, Ντέιβιντ Αραχαμίγια, ο οποίος συμμετέχει στις συνομιλίες.

Το Κίεβο απαιτεί επίσης από τις εγγυήτριες χώρες να βοηθήσουν την Ουκρανία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση "το συντομότερο δυνατό".
με πληροφορίες από το TASS News Agency

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου