Έφη Αχτσιόγλου στο “Φόρουμ των Δελφών”: «Οι πολίτες πληρώνουν τις επιλογές Μητσοτάκη σε ενέργεια και δημοσιονομικά»

Φόρουμ των Δελφών, Έφη Αχτσιόγλου,
«Η κυβέρνηση επέτρεψε να λειτουργούν καρτέλ στην αγορά ενέργειας χωρίς να υπάρχει έλεγχος και πάταξη της αισχροκέρδειας», σημείωσε η Εφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, στο «Φόρουμ των Δελφών»


«Η κρίση ακρίβειας στην Ελλάδα είχε ξεκινήσει ήδη από τα τέλη Αυγούστου, προϋπήρχε του πολέμου στην Ουκρανία και επιδεινώνεται από αυτόν», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στο “Φόρουμ των Δελφών”.

«Το πρόβλημα στη χώρα μας -εκτός από τους διεθνείς παράγοντες- έχει ενδογενή χαρακτηριστικά. Είναι κυρίως απότοκο των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ενεργειακή πολιτική και των δημοσιονομικών επιλογών της που δεν παρέχουν ουσιώδη προστασία στα νοικοκυριά, στους εργαζόμενους, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση επέτρεψε να λειτουργούν καρτέλ στην αγορά ενέργειας χωρίς να υπάρχει έλεγχος και πάταξη της αισχροκέρδειας», επίσης «πρόσδεσε το ενεργειακό μείγμα της χώρας στο ρωσικό φυσικό αέριο», ενώ «ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ» και «προχώρησε σε βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση», υπογράμμισε.

«Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ξεπερνάει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης», όμως «η κυβέρνηση δεν έχει πάρει μέτρα ουσιαστικής προστασίας των πολιτών», θα έπρεπε «να έχει επιβληθεί πλαφόν στη χονδρική και τη λιανική τιμή φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, να υπάρχει έλεγχος της αγοράς ενέργειας, φορολόγηση των υπερκερδών που έχουν σημειωθεί και επιστροφή τους στους πολίτες, να έχουν μειωθεί οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης καυσίμων και ο ΦΠΑ σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για να προστατευθούν τα νοικοκυριά χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, να έχει ήδη αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ για να τονωθεί το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων», επισήμανε.

«Η κυβέρνηση έχει επιβάλει διατίμηση μόνο στους μισθούς. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχουμε μείγμα ακραίων φαινομένων ακρίβειας και κατώτατο μισθό χαμηλότερο από τα επίπεδα του 2010», ανέφερε.

Για τη στάση της Ευρώπης δήλωσε ότι «η Ε.Ε. θα μπορούσε να κάνει τολμηρές κινήσεις -αλλά δεν τις κάνει και φαίνεται ότι ροκανίζει τον χρόνο- τέτοιες θα ήταν η εξαίρεση από το έλλειμμα των δαπανών που κάνουν τα κράτη για να προστατεύσουν τους πολίτες από την ενεργειακή κρίση, μία επιδότηση τύπου “SURE” για μέτρα προστασίας των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας του χρηματιστηρίου ενέργειας».

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. έχει απευθύνει κάλεσμα συγκρότησης ενός μετώπου για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας και όλες οι δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές πρέπει να τοποθετηθούν σε αυτό», προσθέτοντας ότι «βασική μεταβλητή για την προοδευτική διακυβέρνηση είναι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.».

Σχολιάζοντας, τέλος, τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού τόνισε ότι «από το “αυτοδυναμία ή χάος” τώρα μιλάει για κυβερνήσεις συνεργασίας, γιατί άρχισε να προσγειώνεται στην πραγματικότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου