Σεργκέι Λαβρόφ: «Ο Ζελένσκι να πάψει να δίνει εντολές σε νεοναζιστικά τάγματα»

Rete 4 TV, ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, Σεργκέι Λαβρόφ, συνέντευξη,

 Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι Rete 4, του ομίλου Μπερλουσκόνι, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις πιθανές εξελίξεις του.

«Ο Ζελένσκι μπορεί να φέρει την ειρήνη αν σταματήσει τις εχθροπραξίες και πάψει να δίνει εντολές σε νεοναζιστικά τάγματα. Δεν ζητούμε να παραδοθεί, αλλά να δώσει εντολή για διακοπή των εχθροπραξιών και να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι πολίτες», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Αναφορικά με το θέμα του φυσικού αερίου πρόσθεσε:

 «Έκλεψαν τα χρήματά μας, δισεκατομμύρια ευρώ. Η Gazprom αναγκάσθηκε να κρατήσει τα χρήματά της σε δυτικές τράπεζες και τώρα τα ποσά αυτά δεν είναι πλέον διαθέσιμα. Προτείναμε, λοιπόν, να μπορεί να θεωρείται ότι οι διάφορες προμήθειες έχουν πληρωθεί μόνον όταν τα σχετικά ποσά μετατρέπονται σε ρούβλια».

Σε ερώτηση του Ιταλού δημοσιογράφου σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Λαβρόφ απάντησε χαμογελώντας: «ρωτήστε ξένους που του μίλησαν, όπως τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ».

Παράλληλα, δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν η Ρωσία προγραμματίζει την ολοκλήρωση των πολεμικών επιχειρήσεων για τις 9 Μαΐου. «Επικεντρώνουμε την δράση μας στο να υπερασπίσουμε και να εγγυηθούμε την ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού, την απομάκρυνση των ναζιστικών απειλών και των απειλών, βέβαια, κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας χαρακτήρισε «ψευδή είδηση» τους κατοίκους της Μπούτσα που δολοφονήθηκαν στους δρόμους της πόλης και αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη της χώρας του. Επανάλαβε, επίσης, ότι «δεν τηρήθηκαν οι συμφωνίες του Μινσκ».

Υπογράμμισε, δε, ότι εξεπλάγη από την στάση της Ιταλίας, η οποία τώρα πρωτοστατεί στις κυρώσεις κατά της χώρας του και κατηγόρησε την ΕΕ ότι «ταπεινώνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ερωτηθείς σχετικά με τις προσπάθειες εξεύρεσης διπλωματικής λύσης, ο Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε:

«Τον Μάρτιο, στην Κωνσταντινούπολη, ο Ζελένσκι είχε πει ότι η Ουκρανία ήταν έτοιμη να γίνει μια ουδέτερη χώρα, χωρίς πυρηνικά όπλα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας η οποία δεν θα συμπεριελάμβανε το Ντονμπάς και την Κριμαία. Αλλά τώρα προσπαθούν να πάνε την συζήτηση προς άλλη κατεύθυνση, ζητώντας να διατηρηθεί η δυνατότητα εισόδου στο ΝΑΤΟ».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η επιχείρηση στην Ουκρανία», όπως την αποκάλεσε, πραγματοποιείται και για να «αποναζιστικοποιηθεί η χώρα», λόγω της δράσης του Τάγματος Αζόφ. «Αιχμάλωτοι που ανήκουν στο τάγμα αυτό, έχουν τατουάζ και σύμβολα του ναζισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Λαβρόφ, τέλος, υπογράμμισε ότι τα νέα όπλα που διαθέτει η χώρα του «είναι υπερηχητικά όπλα τα οποία, πλέον, δεν αποτελούν μυστικό και είναι μια απάντηση στο πυραυλικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών το οποίο θα έχει την Ρωσία ως κύριο στόχο».

Στην ερώτηση του Ιταλού δημοσιογράφου Τζουζέπε Μπρίντιζι, «πώς είναι δυνατόν ο Ζελένσκι να κατηγορείται για ναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, από την στιγμή που είναι εβραϊκής καταγωγής», ο υπεύθυνος της ρωσικής διπλωματίας απάντησε:

«και ο Χίτλερ ήταν εβραϊκής καταγωγής. Και ο ίδιος ο εβραϊκός λαός, άλλωστε, λέει ότι οι μεγαλύτεροι αντισημιτιστές είναι, ακριβώς, οι ίδιοι οι εβραίοι».

Ο Ισραηλινός υπουργός των Εξωτερικών Γαΐρ Λαπίντ δήλωσε ότι ο Λαβρόφ έκανε “μία ασυγχώρητη και σκανδαλώδη δήλωση.”

euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου