Responsive Ad Slot

ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙΡΟΣ

Slider

Η Ρωσία διέκοψε το φυσικό αέριο προς την Πολωνία, απειλεί να αποσυνδέσει τη Βουλγαρία

ΔΙΑΚΟΠΗ, ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ,

Πολωνία και Βουλγαρία συμπεριλαμβάνεται στα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν συμφώνησαν με την απαίτηση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, για πληρωμή των ποσοτήτων αερίου που προμηθεύονται από την Gazprom σε ρούβλια.

Η Ρωσία διέκοψε σήμερα Τετάρτη, 26 Απριλίου, τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία στο πλαίσιο της σύμβασης Yamal σύμφωνα με στοιχεία από το δίκτυο φορέων μεταφοράς φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια βαθύτερη ρήξη μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Βουλγαρία, όπως και η Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δήλωσε νωρίτερα ότι η Ρωσία θα σταματήσει επίσης τις προμήθειες φυσικού αερίου σε αυτήν. Δεν έγινε γνωστό νωρίς την Τετάρτη εάν οι προμήθειες της Βουλγαρίας επίσης κόπηκαν.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εκβιάζει την Ευρώπη για την ενέργεια σε μια προσπάθεια να σπάσει τους συμμάχους της, καθώς οι μάχες συνεχίζονται για τρίτο μήνα χωρίς η Ρωσία να καταλάβει μια μεγάλη πόλη.

Ο ορκισμένος αντίπαλος του Κρεμλίνου, η Πολωνία, είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που επιδιώκουν τις πιο σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για εισβολή στη γείτονά της.

Αντίθετα, η Βουλγαρία είναι μία από τις μόνες χώρες της ΕΕ, μαζί με την Ουγγαρία, που δεν έχουν στείλει όπλα στην Ουκρανία.

Ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής ανάλυσης αερίου στην εταιρεία πληροφοριών ICIS, δήλωσε ότι η διακοπή των προμηθειών για την Πολωνία και τη Βουλγαρία είναι μια «σεισμική προειδοποίηση που εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία».

«Η Πολωνία έχει μια στάση κατά της Ρωσίας και της Gazprom εδώ και πολλά χρόνια, κάτι που δεν ισχύει για τη Βουλγαρία, επομένως το να βλέπεις τη Βουλγαρία να αποκόπτεται είναι επίσης μια εξέλιξη από μόνη της», πρόσθεσε.

Η σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου της Πολωνίας με τον ενεργειακό κολοσσό Gazprom είναι 10,2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) ετησίως και καλύπτει περίπου το 50% της εθνικής κατανάλωσης.

Η Βουλγαρία υπολογίζει σε 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως και έχει εισάγει μόνο περιορισμένες ποσότητες αζερικού αερίου, λόγω της έλλειψης κατάλληλης διασύνδεσης με την Ελλάδα. Ένας αγωγός διασύνδεσης έχει κατασκευαστεί εδώ και χρόνια, αλλά οι συνεχείς καθυστερήσεις στην κατασκευή του εμπόδισαν τη Βουλγαρία να εισάγει 1 bcm/ετησίως αζερικό φυσικό αέριο, το οποίο έχει συνάψει.

Επίσης, η Βουλγαρία έχει πραγματοποιήσει αρχικές συνομιλίες για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω της γειτονικής Τουρκίας και Ελλάδας.

Η κρατική PGNiG της Πολωνίας είχε δηλώσει ότι οι προμήθειες από την Gazprom μέσω Ουκρανίας και Λευκορωσίας θα διακοπούν στις 8 π.μ. (06:00 GMT) την Τετάρτη, αλλά η Πολωνία είπε ότι δεν χρειάζεται να αντλήσει αποθέματα και η αποθήκη αερίου της ήταν κατά 76% πλήρης.

Η Πολωνία δήλωσε ότι μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο μέσω δύο συνδέσεων με τη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένης μιας αντίστροφης ροής στον αγωγό Yamal, μιας σύνδεσης με τη Λιθουανία με ετήσια χωρητικότητα 2,5 bcm που θα ανοίξει την 1η Μαΐου και μέσω μιας διασύνδεσης με την Τσεχική Δημοκρατία για έως και 1,5 bcm .

Άλλα 5-6 bcm θα μπορούσαν να αποσταλούν μέσω μιας σύνδεσης με τη Σλοβακία που θα ανοίξει αργότερα φέτος.

Επιπλέον, το PGNiG μπορεί να εισάγει έως και 6 bcm ετησίως μέσω του τερματικού σταθμού LNG στο Swinoujscie στη Βαλτική Θάλασσα και παράγει περισσότερα από 3 bcm φυσικού αερίου ετησίως τοπικά στην Πολωνία. Τον Οκτώβριο, θα ανοίξει ένας αγωγός που θα επιτρέπει έως και 10 bcm φυσικού αερίου ετησίως να ρέει μεταξύ Πολωνίας και Νορβηγίας.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου της Πολωνίας των 3,5 bcm είναι πλήρης κατά 76% και δεν θα χρειαστεί να κόψει τις προμήθειες στους πελάτες για να αντιμετωπίσει τη διακοπή της παροχής της Gazprom.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τις «μη φιλικές» χώρες να πληρώσουν για τις εισαγωγές φυσικού αερίου σε ρούβλια, μια απαίτηση που μόνο λίγοι αγοραστές έχουν εφαρμόσει.

«Ο απώτερος στόχος της ηγεσίας της Ρωσίας δεν είναι απλώς να καταλάβει το έδαφος της Ουκρανίας, αλλά να διαμελίσει ολόκληρο το κέντρο και την ανατολική Ευρώπη και να καταφέρει ένα παγκόσμιο πλήγμα στη δημοκρατία», δήλωσε αργά την Τρίτη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy.

Ο επικεφαλής του επιτελείου του, Andriy Yermak, είπε ότι η Ρωσία «αρχίζει τον εκβιασμό του φυσικού αερίου της Ευρώπης».

«Η Ρωσία προσπαθεί να διαλύσει την ενότητα των συμμάχων μας», είπε ο Γερμάκ.

Η Βουλγαρία δήλωσε ότι είχε εκπληρώσει όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις με την Gazprom και ότι το προτεινόμενο νέο καθεστώς πληρωμών παραβίαζε τη συμφωνία.

Η Gazprom είπε ότι η Βαρσοβία έπρεπε να πληρώσει για το φυσικό αέριο σύμφωνα με τη νέα της «διαταγή πληρωμών». Αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τη Βουλγαρία.

Η αποσύνδεση της Βουλγαρίας είναι πιο δύσκολη για την Gazprom, επειδή η χώρα προμηθεύεται το φυσικό της αέριο μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, που ονομάζεται «Balkan Stream» στο έδαφος της Βουλγαρίας. Ο TurkStream φέρνει ρωσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας στο ευρωπαϊκό έδαφος της Τουρκίας και περαιτέρω στη Βουλγαρία και στις φιλικές προς τη Ρωσία χώρες Σερβία και Ουγγαρία.

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Kiril Petkov δήλωσε πρόσφατα ότι δεν αναμένει από τη Ρωσία να σταματήσει τις προμήθειες στο Bulagrai, ακριβώς επειδή κατά τα λεγόμενά του η Σερβία και η Ουγγαρία είναι «στρατηγικοί εταίροι» της Μόσχας.

Όσον αφορά την Πολωνία, η περικοπή των προμηθειών μέσω του αγωγού Yamal, που διασχίζει τη Λευκορωσία, δεν δημιουργεί παρόμοια προβλήματα με την Gazprom. Σε αντίθεση με τη Βουλγαρία, η Πολωνία έχει επιλογές να χρησιμοποιεί φυσικό αέριο από άλλα μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του ίδιου αγωγού για την εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Γερμανία.

Αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Jefferies δήλωσαν ότι η προειδοποίηση διακοπής αυξάνει τον κίνδυνο άλλων πρόωρων τερματισμών άλλων ευρωπαϊκών συμβάσεων που θα λήξουν μέχρι το τέλος του έτους, που ανέρχεται σε σχεδόν 12 bcm ετησίως.

Μόνο λίγοι Ρώσοι αγοραστές φυσικού αερίου, όπως η Ουγγαρία και η Uniper, ο κύριος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, έχουν πει ότι θα ήταν δυνατό να πληρώσουν για μελλοντικές προμήθειες στο πλαίσιο του προγράμματος που ανακοίνωσε η Μόσχα χωρίς να παραβιαστούν οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ρυθμιστική αρχή δικτύου της Γερμανίας δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση παράδοσης φυσικού αερίου από τη Ρωσία μετά την απειλή για τις προμήθειες της Πολωνίας, προσθέτοντας ότι η προμήθεια στη Γερμανία είναι επί του παρόντος εγγυημένη.

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

both, mystorymag
© all rights reserved
made with by templateszoo