Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: «Να αποσυρθεί η τροπολογία ντροπή της κυβέρνησης που οδηγεί σε μαζική απόλυση τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ»

Βουλή, ΛΑΡΚΟ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου,

Μετά την ψήφιση της κατάπτυστης τροπολογίας του Φεβρουαρίου του 2020 που άνοιξε το δρόμο για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, από τους Βουλευτές της ΝΔ και μόνο, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη που υποσχόταν “περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας για όλους”, με τροπολογία ντροπής που κατέθεσε νύχτα και φέρνει την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγεί σε μαζική απόλυση όλους τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, της μοναδικής εταιρείας παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Καταγγέλλουμε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει την απαράδεκτη τροπολογία που οδηγεί σε μαζική απόλυση τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ. Δηλώνουμε τη συμπαράσταση μας στον αγώνα τους.»

Σε κοινή δήλωση προέβησαν, με αφορμή τροπολογία που προωθεί η Κυβέρνηση, η οποία οδηγεί στη μαζική απόλυση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, η Βουλευτής Β1` Βορείου Τομέα Αθηνών και Τομεάρχης Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου, ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αλέξης Χαρίτσης, ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Ενέργειας & Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος και ο Βουλευτής Φθιώτιδας, Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων και εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο σχετικό νομοσχέδιο, Γιάννης Σαρακιώτης

Ακολουθεί η κοινή δήλωση:

«Μετά την ψήφιση της κατάπτυστης τροπολογίας του Φεβρουαρίου του 2020 που άνοιξε το δρόμο για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, από τους Βουλευτές της ΝΔ και μόνο, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη που υποσχόταν “περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας για όλους”, με τροπολογία ντροπής που κατέθεσε νύχτα και φέρνει την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγεί σε μαζική απόλυση όλους τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, της μοναδικής εταιρείας παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού επί δύο χρόνια απαξίωσε πλήρως το εργοστάσιο και τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της εταιρείας καθιστώντας τες επικίνδυνες ακόμη και για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων και αφού έκοψε μισθούς, δώρα και επιδόματα, προχωρά τώρα στην μαζική απόλυση των εργαζομένων που κράτησαν ζωντανή την εταιρεία υπό τις αντίξοες συνθήκες που η ίδια η Κυβέρνηση δημιούργησε. Σε μία περίοδο μάλιστα που η χρηματιστηριακή τιμή του νικελίου έχει εκτοξευθεί, καταγράφοντας ρεκόρ δεκαετιών και η Ρωσία, η οποία κατέχει το 12% της παγκόσμιας παραγωγής, βρίσκεται υπό το καθεστώς κυρώσεων.

Η ΛΑΡΚΟ είναι το αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα της Ελλάδας που οραματίζεται ο κ. Μητσοτάκης: απολύσεις, απαξίωση, φτωχοποίηση. Δηλώνουμε τη συμπαράσταση μας στον αγώνα των εργαζομένων της. Καταγγέλλουμε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει την απαράδεκτη τροπολογία που οδηγεί σε μαζική απόλυση τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ.»

 Η ομιλία της Μαριίζας Ξενογιαννακοπούλου στη Βουλή:

«- Όταν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στοχεύει στην ανάπτυξη, στην διασφάλιση των θέσεων εργασίας και στην κοινωνική συνοχή, προφανώς εννοεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι συνυφασμένη με τις ιδιωτικοποίησεις, τη συνεχή ενίσχυση των ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων εις βάρος του κόσμου της εργασίας, της περιφερειακής ανάπτυξης και της κοινωνικής πλειοψηφίας που έχει γονατίσει με τις επιλογές της. Προφανώς εννοεί τις μαζικές απολύσεις, την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, την πλήρη κατάλυση κάθε εργασιακού δικαιώματος και τη μετατροπή της χώρας μας,σε χώρα φθηνής ελαστικής εργασίας χωρίς δικαιώματα.

- Είναι φανερό ότι μιλάμε για μία κυβέρνηση, η οποία αδιαφορεί για ένα άλλο αναπτυξιακό πρότυπο, το οποίο θα μπορούσε να απαντήσει στην ανάγκη αντιμετώπισης της πολύπλευρης κρίσης, καθώς και στις ανάγκες της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και της περιφέρειας.

- Όσον αφορά την τροπολογία για την ΛΑΡΚΟ:

• Είναι πραγματικά ντροπή πολιτική, θεσμική, κοινοβουλευτική, η τροπολογία που κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, παραμονές του τριημέρου, όσον αφορά την ΛΑΡΚΟ.
 
• Είναι μία τροπολογία, που αποτυπώνει πλήρως την αντίληψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία στην πραγματικότητα οδηγεί σε μαζική απόλυση 1300 εργαζόμενους.
 
• Σε αυτήν την περίοδο της κρίσης και της τεράστιας οικονομικής δυσκολίας, έρχεται να πλήξει πάρα πολλές περιοχές της χώρας μας, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία, την Εύβοια,την Κοζάνη και την Καστοριά.
 
• Είναι μία επιλογή, η οποία θίγει τελικά την ίδια την προοπτική της ανάκαμψης, το δημόσιο συμφέρον και την εθνική οικονομία. Σε μία περίοδο μάλιστα που υπάρχει μία διαφορετική δυνατότητα για τη ΛΑΡΚΟ, να γίνει προμετωπίδα για μία βιώσιμη ανάπτυξη. Την ώρα που υπάρχει η μεγάλη άνοδος της τιμής του νικελίου και οι προοπτικές που δημιουργεί. Εφόσον βέβαια θα υπήρχε μία κυβέρνηση που θα είχε την πολιτική βούληση να επενδύσει στις δυνατότητες που δίνει η ΛΑΡΚΟ, όπως και συνολικά σε μία διαφορετική αντίληψη περιφερειακής ανάπτυξης διασφαλίζοντας ουσιαστικά τα δικαιώματα των εργαζομένων.

• Η πραγματικότητα είναι ότι, ήδη από το 2020, όταν έφερε η κυβέρνηση την τροπολογία της ειδικής διαχείρισης, φαινόταν ότι η ΛΑΡΚΟ οδηγούνταν σε ένα προσχεδιασμένο τέλος για την επιχείρηση και για τους εργαζόμενους, στη λογική να ξεφορτωθούν όλα τα “βάρη”, όπως θεωρεί την ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενους η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ώστε εκποιηθεί σε κάποιον επενδυτή, «ημέτερο και εκλεκτό», αδιαφορώντας για την προοπτική της, τους εργαζόμενους και την περιφέρεια.

• Οι εργαζόμενοι τότε “έβαλαν πλάτη”, δεχθήκαν μείωση μισθού, να χάσουν τα δώρα τους, τα επιδόματα. Κρατήσαν ζωντανή και όρθια την επιχείρηση μέχρι σήμερα.

• Αυτή η τροπολογία είναι απαράδεκτη και πρέπει να αποσυρθεί. Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των εργαζομένων, που διαδήλωσαν το μεσημέρι έξω από τη Βουλή. Είναι μια τροπολογία, η οποία οδηγεί σε ομαδική απόλυση τους εργαζόμενους και σε μακροχρόνια ανεργία και, ταυτόχρονα, έχει πελατειακή διάσταση ομηρίας των εργαζομένων, καθώς προβλέπει τη δυνατότητα στον διαχειριστή να μπορεί να συνάπτει συμβόλαια λίγων μηνών, με ορισμένους από τους εργαζόμενους. Δηλαδή, καταδικάζει τους εργαζόμενους στη μαζική απόλυση, στην μακροχρόνια ανεργία χωρίς διασφάλιση του μέλλοντος τους, και σε πελατειακή ομηρία.

• Είναι ωμή θεσμική παραβίαση τη στιγμή που οι εργαζόμενοι είχαν προσφύγει στο δικαστήριο και επρόκειτο να υπάρξει εκδίκαση της προσφυγής τους για τα ασφαλιστικά μέτρα. Η τροπολογία προκαταλαμβάνει τη δικαιοσύνη.
 
• Ταυτόχρονα, όπως έχουμε πληροφορηθεί, έχουν γίνει όργια εκβιασμών όλο αυτό το διάστημα. Προσπάθεια να διασπαστεί το κίνημα των εργαζομένων και μάλιστα με απειλές ότι είτε θα αποσύρουν την προσφυγή τους είτε θα χάσουν τις αποζημιώσεις τους.

• Αυτή είναι η πραγματικότητα που σήμερα βιώνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ. Και όσο και να προσπαθείτε να εξωραΐσετε και να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα, ο κόσμος γνωρίζει πάρα πολύ καλά τί σημαίνει αυτή η τροπολογία. Το γνωρίζουν πρώτα από όλα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, το γνωρίζουν οι περιφέρειες της χώρας μας και η τοπική κοινωνία, το γνωρίζει ο ελληνικός λαός που βιώνει τις πολιτικές σας.

• Καταγγέλουμε και καταψηφίζουμε την τροπολογία!

- Όσον αφορά το άρθρο της άλλης τροπολογίας σχετικά την “επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής συντάξεων”: Εδώ και μήνες, προσπαθεί ο κ. Χατζηδάκης να μας παρουσιάσει το αφήγημα ότι έχει λύσει το θέμα των εκκρεμών συντάξεων. Φυσικά αυτό δεν αληθεύει. Παρά τις αλχημείες στον υπολογισμό τους, οι εκκρεμείς συντάξεις συνεχίζουν να είναι πάνω από 340.000.

-Μάλιστα, πριν από δύο μήνες, έφερε τροπολογία για fast track απονομή των συντάξεων, που στην πραγματικότητα ήταν ομολογία αποτυχίας. Μία προσπάθεια επικοινωνιακής πολιτικής ενόψει εκλογών και δημιουργίας προσδοκίας στους συνταξιούχους, και ταυτόχρονα μετακύλησης της ευθύνης υποβολής των στοιχείων ως προς τη σύνταξη στους ίδιους τους συνταξιούχους/ασφαλισμένους.

-Στη συνέχεια, έφερε μία τροπολογία fast track διαγραφής των συντάξεων, στην ίδια λογική, καταργώντας μάλιστα το συνταγματικό δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης.
 
-Τώρα έρχεται νέα διάταξη, υποτίθεται για να συμπληρώσει τα στοιχεία για τις fast track συντάξεις! Η αλήθεια είναι ότι το σύστημα δεν λειτουργεί!. Καταθέτω για τα πρακτικά ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στην “ΑΥΓΗ της Κυριακής”, όπου αναφέρεται με στοιχεία στο αδιέξοδο και στο πλήθος των ερωτημάτων, που έχουν τα παραρτήματα του ΕΦΚΑ από όλη την Ελλάδα, καθώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί το σύστημα, και την εγκύκλιο-απάντηση της διοίκησης του ΕΦΚΑ, που στην ουσία επιβεβαιώνει την αποτυχία. Όπως αναφέρεται δεν υπάρχει ούτε εφαρμογή για fast track συντάξεις, ούτε για την πιστοποίηση του ασφαλιστικού χρόνου, ούτε για τον τρόπο καταλογισμού των αχρεωστήτως καταβληθέντων.

Όλη αυτή η ιστορία των fast track συντάξεων είναι μία fast track επικοινωνιακή φούσκα του Υπουργείου Εργασίας και του κ. Χατζηδάκη.»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου