Responsive Ad Slot

ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙΡΟΣ

Slider

Κάτοικοι Βόρειας Εύβοιας: «Ο Μητσοτάκης είναι αγρότης, εμείς δεν είμαστε» - «Τα ρημάξαν όλα» (vid)

Βόρεια Εύβοια,
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνομιλεί  με πυρόπληκτους της Βόρειας Εύβοιας

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ανακούφιση των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας

Δεν έχει φτιαχτεί κανένα σπίτι, αφημένοι στην τύχη τους ρητινοπαραγωγοί, τόνισαν οι κάτοικοι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Την οργή και αγανάκτηση των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας, που δέκα μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές έχουν δει από την κυβέρνηση Μητσοτάκη μόνο κοροϊδία και αδιαφορία, άκουσε ο Αλέξης Τσίπρας, στην περιοδεία του σήμερα Πέμπτη στην περιοχή.«Δεν έκαναν τίποτα, δεν έφτιαξαν τίποτα» λέει ένας κάτοικος στον Αλέξη Τσίπρα στι. «Πέρασε Έναν χρόνο χρόνο μετά τη μεγάλη καταστροφή στην Εύβοια η κυβέρνηση φαίνεται να έχει «συνδράμει» «μόνο με λόγια και ανακοινώσεις» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, ο οποίος μίλησε με κατοίκους λίγο πριν παρουσιάσει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την βοήθεια αποκατάστασης της Βόρειας Εύβοιας, στο δημαρχείο Ιστιαίας. Στη συνέχεια συνάντησε ρητινοκαλλιεργητές και μελισσοκόμους της περιοχής.

«Καλωσόρισες και κοίτα μην τους αφήσεις λεφτά πάλι μέσα. Είδες τι κάνανε»
υποδέχθηκε ένας κάτοικος της Βόρειας Εύβοιας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Τα ρημάξαν όλα» πρόσθεσε.

«Δεν έχει φτιαχτεί κανένα σπίτι από τα “κόκκινα” και από τα “κίτρινα” τρία» κατήγγειλε ένας άλλος κάτοικος.

«Εμείς σαν ρητινοκαλλιεργητές πλέον καταστραφήκαμε» είπε με απόγνωση ένας ρητινοκαλλιεργητής στον Αλ. Τσίπρα, καθώς όπως είπε δεν υπάρχει αντικείμενο για δουλειά τα επόμενα 20-30 χρόνια στην περιοχή. «Να 'χεις 10.500 ένσημα, να έχεις φτύσει αίμα και να σου δώσει η Πολιτεία 390 ευρώ σύνταξη, νομίζω ότι υποτιμάνε τη νοημοσύνη μας» τόνισε, ενώ πρόσθεσε με πίκρα: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι αγρότης, εμείς δεν είμαστε...».

Για πλήρη αδιαφορία και κοροϊδία δέκα μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη βόρεια Εύβοια κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωση που έκανε προς τους εκπροσώπους του Τύπου μετά τη σύσκεψη που είχε στο δημαρχείο Ιστιαίας με τον δήμαρχο, τον δασάρχη και φορείς της περιοχής, καθώς και μετά τη συνάντηση που είχε με ρητινοπαραγωγούς στα καμένα.

Σημειώνεται πως στις 12 το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας είχε σύσκεψη στο Δημαρχείο Ιστιαίας με τον Δήμαρχο, τον Δασάρχη και φορείς της περιοχής, ενώ στις 13.30 συναντήθηκε με τον δήμαρχο Λίμνης - Μαντουδίου - Αγίας Άννας, αγρότες, ρητινοκαλλιεργητές και μελισσοκόμους της περιοχής στη Φαράκλα.

Αποκαλυπτικές για την κυβερνητική απαξίωση οι δηλώσεις των κατοίκων προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, λίγο πριν ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάσει τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επόμενη ημέρα.


«Το όριο της κοροϊδίας Μητσοτάκη έχει ξεπεραστεί στη βόρεια Εύβοια»

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ:

«Τον περασμένο Αύγουστο οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας έβλεπαν επί δέκα μέρες να καίγεται ο τόπος τους, να καταστρέφεται το βιος τους και έμειναν αβοήθητοι από το δήθεν επιτελικό κράτος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Σήμερα, 10 μήνες σχεδόν μετά, η οργή τους είναι ακόμα μεγαλύτερη και δικαιολογημένα. Διότι εκτός από μεγάλες υποσχέσεις δεν έχουν δει τίποτα απτό στην καθημερινότητά τους, καμία προσπάθεια να επουλωθούν οι μεγάλες τους πληγές.

Δέκα μήνες τώρα δεν έχει πέσει ούτε ένα κυβικό μέτρο μπετόν για αντιπλημμυρικά έργα.

Δέκα μήνες τώρα και όσοι έχουν δει το σπίτι τα σπίτια τους να καίγονται, έχουν αποζημιώσεις που δεν φτάνουν ούτε για να μαζέψουν τα μπάζα από τα καμένα τους σπίτια.

Δέκα μήνες τώρα και όσοι είχαν δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής έχουν παραμείνει παντελώς αβοήθητοι, μόνοι τους να ξαναχτίζουν τη ζωή τους μέσα από τις στάχτες.

Στη βόρεια Εύβοια αποκρυσταλλώνεται η αδιαφορία και η κοροϊδία του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη.

Όμως η κοροϊδία και τα επικοινωνιακά σόου έχουν και ένα όριο. Και αυτό το όριο εδώ έχει ξεπεραστεί. Και αυτό σύντομα θα το κατανοήσει ο κ. Μητσοτάκης, με τρόπο ηχηρό και δημοκρατικό, οπότε και αν αποφασίσει να στήσει κάλπες για να δραπετεύσει από τα προβλήματα που ο ίδιος δημιούργησε».

 


Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ανακούφιση των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας
Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να αδιαφορεί για την «ρημαγμένη» από φωτιές και άλλες φυσικές καταστροφές Εύβοια ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ μέσω του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα με συγκεκριμένες προτάσεις καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη να ακούσει τα τεράστια προβλήματα, να αφουγκραστεί τις αγωνίες και να υλοποιήσει επιτέλους τα αιτήματα των κατοίκων της.

Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της Αυγής και του Κώστα Παπαντωνίου:

Ο Αλέξης Τσίπρας απαρίθμησε σειρά πρωτοβουλιών στη σύσκεψη που παραβρέθηκε στο δημαρχείο της Ιστιαίας για την πυρόπληκτη Εύβοια.

  • - Να εξασφαλίσει άμεσα τη χρηματοδότηση η κυβέρνηση και να ξεκινήσει επιτέλους το σύνολο των έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης στις πληγείσες περιοχές, είτε αποτελούν αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης είτε των Δασαρχείων.

  • - Να αρχίσει άμεσα η καταβολή της αποζημίωσης στο σύνολο των ρητινοκαλλιεργητών, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς

  • - Να στελεχωθούν τα δασαρχεία Λίμνης και Ιστιαίας με δασολόγους και δασοπόνους για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση. Αύξηση του προβλεπόμενου ποσού αποζημίωσης ανά τ.μ. για όσα πυρόπληκτα σπίτια έχουν χαρακτηριστεί ως κίτρινα από τα 180 στα 500 ευρώ (τόσα είχαν δοθεί στο παρελθόν μετά από αντίστοιχες καταστροφές, όπως η φωτιά στην Κινέττα.

Έστω και ένα χρόνο αργότερα, η κυβέρνηση να ακούσει τα τεράστια προβλήματα, να αφουγκραστεί τις αγωνίες και να υλοποιήσει επιτέλους τα αιτήματα των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και οι οποίοι έχουν αφεθεί αβοήθητοι να ξαναστήσουν τις ζωές τους μέσα από τις στάχτες μετά τη φωτιά

Αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας σε Τοπικές Μονάδες Υγείας, Ανανέωση του στόλου των οχημάτων του ΕΚΑΒ Προσλήψεις δασκάλων, καμιά υποβάθμιση των σχολείων των πυρόπληκτων περιοχών.
«Ανίκανο το επιτελικό κράτος να προτεραιοποιήσει τα προβλήματα»

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε ο κ. Τσίπρας στο δημαρχείο της Ιστιαίας με φορείς της περιοχής, τόνισε πως «αυτό για το οποίο κρίνεται ο καθένας με θέση ευθύνης είναι για την αποτελεσματικότητα του. Στον τομέα της αποκατάστασης των πληγών στην Εύβοια εδώ και σχεδόν ένα χρόνο η κυβέρνηση έχει κριθεί ως προς την αποτελεσματικότητα της και δεν έχει πάρει καθόλου καλό βαθμό. Πρέπει να σταματήσουν τα μεγάλα λόγια, οι υποσχέσεις και οι επικοινωνιακές φιέστες και να υπάρξει αποτέλεσμα».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως αυτό που συμβαίνει με τη βόρεια Εύβοια «είναι ενδεικτικό της ανικανότητας της πολιτείας και του κράτους να επουλώσει πληγές και να θέσει σε προτεραιότητα έναν σχεδιασμό που μπορεί να έχει μια στοιχειώδη αποτελεσματικότητα για τους πολίτες».

Πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να έχουν περάσει δέκα μήνες «και να μην έχουμε δει ακόμα να έχει πέσει ένα κυβικό μέτρο μπετόν για να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα». Δεν μπορεί να έχουν περάσει δέκα μήνες, πρόσθεσε, «και να είμαστε ακόμα στις υποσχέσεις που αφορούν την επόμενη δεκαετία για έργα, που είναι χρήσιμα αλλά μέχρι να έρθει η επόμενη δεκαετία για να δούμε υποδομές, οδικό δίκτυο, πολεοδομικό σχεδιασμό και σοβαρές μελέτες για το δάσος, πρέπει να δούμε πώς θα ζήσει αυτός ο κόσμος εδώ που κάηκε το βίος του, που έχασε τις καλλιέργειες του, τα ζώα τους, οι ρητνιοπαραγωγοί έχασαν τη δυνατότητα για εισόδημα». Είπε ότι έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα που θα τους εντάξει σε μια διαδικασία για να μπορούν να έχουν ένα εισόδημα, ενώ «όταν ξεκινήσει θα αφορά τους 25 απ’ τους 200».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε πως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού θα έπρεπε να έχουν ληφθεί άμεσα αντισταθμιστικά μέτρα αντιμετώπισης διαχρονικών προβλημάτων της καθημερινότητας της περιοχές, όπως αυτές που αφορούν στα σχολεία, τα κέντρα υγείας, στο ασθενοφόρο «που έχει μόνο μια βάρδια και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους ανθρώπους».

Εξέφρασε τον προβληματισμό του «για το γεγονός ότι δέκα μήνες τώρα τα προβλήματα παραμένουν ενεργά και το κράτος, αν και στα λόγια επιτελικό, στην πράξη αποδεικνύεται απολύτως ανίκανο να προτεραιοποιήσει και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα».

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές για τον τρόπο με τον οποίον συγκροτήθηκε η Επιτροπή Ανασυγκρότησης από την κυβέρνηση. «Αποδεικνύεται πολύ μεγάλο λάθος η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μείνει έξω απ’ τον σχεδιασμό ανασυγκρότησης» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει το επόμενο διάστημα να πιέσουμε όλοι και να δεσμευτούμε όλοι -γιατί απ’ ό,τι φαίνεται δήμαρχε καλώς ή κακώς δεν θα έχεις αυτούς τους πολιτικούς προϊστάμενους γιατί θα έχουμε εξελίξεις στη χώρα, νομίζω είναι δρομολογημένο αυτό, θα έχουμε εκλογές».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «όλα τα μεγαλόπνοα σχέδια είναι θετικά αλλά πρέπει να δούμε σήμερα τι γίνεται, άρα οι δεσμεύσεις που πρέπει να δώσουμε και να πιέσουμε σε όλες τις κατευθύνσεις αφορούν στο να ξεκινήσει επιτέλους το σύνολο των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας», καθώς «αν ο μη γένοιτο έχουμε έντονο καιρικό φαινόμενο θα βρεθούμε προς εκπλήξεων και αυτό δεν πρέπει να συμβεί». Επιπλέον τόνισε ότι «θα πρέπει να αρχίσει άμεσα η καταβολή αποζημίωσης στο σύνολο των ρητινοκαλλιεργητών χωρίς εξαιρέσεις, θα πρέπει να στελεχωθούν τα δασαρχεία της Λίμνης και της Ιστιαίας με δασολόγους και δασοπόνους για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση». Είπε επίσης ότι στο ζήτημα των αποζημιώσεων των πυρόπληκτων σε δήμους με σπίτια «κίτρινα» όπου έχουν 180 ευρώ το τ.μ., είναι απαραίτητο αυτό το ποσό -«με την ακρίβεια τώρα αυτά τα λεφτά δεν φτάνουν ούτε για να μαζευτούν τα μπάζα»- να αυξηθεί στα 500 ευρώ, όπως είχε αποφασιστεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως στη φωτιά της Κινέτας. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει «ουσιαστική αποζημίωση» των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της πρωτογενούς παραγωγής «και έχουν αφεθεί αβοήθητοι να ξαναστήσουν τις ζωές τους μετά την καταστροφική πυρκαγιά».

Κατά το κλείσιμο της εισηγητικής του τοποθέτησης ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει χρώματα, κόκκινα ή γαλάζια, πρέπει να είναι δίπλα στον πολίτη» και με αφορμή τις δημόσιες καταγγελίες του Δημάρχου Ιστιαίας για την κυβερνητική αδιαφορία στην περιοχή μετά τις πυρκαγιές, τον συνεχάρη, σημειώνοντας πως «δεν έχουμε τις ίδιες ιδέες και απόψεις, αλλά στέκεται στο ύψος και υψώνει φωνή όπου χρειάζεται», καθώς «έτσι πρέπει να κάνει η αυτοδιοίκηση απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση».

«Δεν έκαναν τίποτα, δεν έφτιαξαν τίποτα»

«Έχει κάθε λόγο η Εύβοια, να διαμαρτύρεται, να φωνάζει» λέει κάτοικος στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ την ίδια ώρα μία γυναίκα του ζητάει να τα αλλάξει όλα όταν εκλεγεί.

Με παράπονο, κάτοικος της Βόρειας Εύβοιας εξέφρασε την αγωνία και τη θλίψη του, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, για την πολύπαθη περιοχή του.
0

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

both, mystorymag
© all rights reserved
made with by templateszoo