ΕΕ: Το Συμβούλιο προωθεί περαιτέρω ενέργειες για την προστασία των δημοσιογράφων

SLAPP, Ε.Ε., Κομισιόν, Προστασία δημοσιογράφων
Τα κράτη μέλη καλούν την Επιτροπή να ενισχύσει τη χρηματοδότηση για την ανεξάρτητη και ερευνητική δημοσιογραφία και να λάβει υπόψη την ασφάλεια online και την ελευθερία του λόγου για τους δημοσιογράφους και άλλους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης σε όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες που απορρέουν από την ψηφιακή στρατηγική της ΕΕ.
Στο πλαίσιο των αυξανόμενων απειλών για τους δημοσιογράφους και, επομένως, των εμποδίων στην ελευθερία της έκφρασης και στην ελευθερία ενημέρωσης, το Συμβούλιο των Υπουργών ενέκρινε συμπεράσματα για την προστασία και την ασφάλεια των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. 

Τα κράτη μέλη καλούν την Επιτροπή να ενισχύσει τη χρηματοδότηση για την ανεξάρτητη και ερευνητική δημοσιογραφία και να λάβει υπόψη την ασφάλεια online και την ελευθερία του λόγου για τους δημοσιογράφους και άλλους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης σε όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες που απορρέουν από την ψηφιακή στρατηγική της ΕΕ. 

Το Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι πολλοί δημοσιογράφοι και άλλοι επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης δεν είναι σε θέση να εργάζονται ελεύθερα και ανεξάρτητα παντού, όπως θα έπρεπε. Σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο αριθμός των ειδοποιήσεων για σοβαρές απειλές για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2016 (ο αριθμός των ειδοποιήσεων το 2021 ήταν 282). 

Εκτός από τις απειλές για την ασφάλειά τους, η οικονομική κατάσταση των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης γίνεται επίσης όλο και πιο επισφαλής. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, το κλείσιμο των μέσων ενημέρωσης και οι συνέπειες της πανδημίας έχουν οδηγήσει σε επιδείνωση της οικονομικής ανασφάλειας των δημοσιογράφων. Μάθηση, διεθνής δράση και υποστήριξη στους δημοσιογράφους Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη και την Επιτροπή - μεταξύ άλλων για τα εξής:
 • Ενθάρρυνση της δια βίου μάθησης για τους διευθυντές αιθουσών σύνταξης (newsroom managers), τις αρχές επιβολής του νόμου, τους δικαστές και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς σχετικά με την προστασία των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης
 • Δέσμευση να εργαστούν για την προστασία των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο σε σχετικά πολυμερή φόρα, σε διμερείς σχέσεις και σε διεθνείς πρωτοβουλίες
 • Υποστήριξη - για παράδειγμα μέσω επαγγελματικής, οικονομικής, κοινωνικής και νομικής βοήθειας - ανεξάρτητων και εξόριστων δημοσιογράφων και επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης, ιδιαίτερα από χώρες όπως η Ουκρανία, η Λευκορωσία και η Ρωσική Ομοσπονδία

Ιστορικό και επόμενα βήματα

Αυτά τα συμπεράσματα που εγκρίθηκαν σήμερα αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου συνόλου πρωτοβουλιών. Στις 16 Σεπτεμβρίου 2021, η Επιτροπή υπέβαλε σύσταση που παρέχει οδηγίες προς τα κράτη μέλη να λάβουν αποτελεσματικά, κατάλληλα και αναλογικά μέτρα για να διασφαλίσουν την προστασία, την ασφάλεια και την ενδυνάμωση των δημοσιογράφων. Στις 27 Απριλίου, η Επιτροπή πρότεινε σχέδιο νόμου της ΕΕ για την προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες (γνωστή ως οδηγία SLAPP). Η Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να εγκρίνει ευρωπαϊκό νόμο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης με στόχο τη διαφύλαξη του πλουραλισμού και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης στην εσωτερική αγορά της ΕΕ. 

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν ακόμη να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων και να προβούν σε απολογισμό της εφαρμογής των συμπερασμάτων το 2025.  

Συστάσεις της Κομισιόν και στη Ελληνική κυβέρνηση: Οδηγία για την προστασία των δημοσιογράφων από καταχρηστικές αγωγές (Απρίλιος 2022)

Υπενθυμίζουμε και τις συνεχείς συστάσεις της Κομισιόν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά στην προστασία των δημοσιογράφων και απέναντι σε κάθε απόπειρα φίμωσής τους. 

Μία μέρα μετά την απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ελευθερία του Τύπου και τις διώξεις δημοσιογράφων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωση που εξέδωσε προτείνει την υιοθέτηση οδηγίας για την προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από καταχρηστικές αγωγές και δικαστικές διαδικασίες (SLAPPs). 

 Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, «σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για τη βελτίωση της προστασίας των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες. Οι στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού, γνωστές με το αγγλικό ακρωνύμιο «SLAPP», αποτελούν μια ιδιαίτερη μορφή παρενόχλησης που χρησιμοποιείται κυρίως κατά δημοσιογράφων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με σκοπό να αποτραπεί ή να τιμωρηθεί η κάλυψη ζητημάτων δημόσιου συμφέροντος. Η προτεινόμενη οδηγία καλύπτει τις στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού σε αστικές υποθέσεις με διασυνοριακό χαρακτήρα. Επιτρέπει στους δικαστές να απορρίπτουν ταχέως τις προδήλως αβάσιμες αγωγές κατά δημοσιογράφων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θεσπίζει επίσης διάφορες δικονομικές εγγυήσεις και μέσα έννομης προστασίας, όπως αποζημίωση και αποτρεπτικές κυρώσεις για την άσκηση καταχρηστικών αγωγών. Η Επιτροπή εκδίδει επίσης συμπληρωματική σύσταση για να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να ευθυγραμμίσουν τους κανόνες τους με την προτεινόμενη νομοθεσία της ΕΕ και ως προς τις εγχώριες υποθέσεις, καθώς και σε όλες τις διαδικασίες, όχι μόνο στις αστικές υποθέσεις. Η σύσταση καλεί επίσης τα κράτη μέλη να λάβουν σειρά άλλων μέτρων, όπως η κατάρτιση και η ευαισθητοποίηση με σκοπό την καταπολέμηση των στρατηγικών αγωγών προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού. 

Η Αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας, κ. Βιέρα Γιούροβα, δήλωσε τα εξής: «Υποσχεθήκαμε να υπερασπιστούμε καλύτερα τους δημοσιογράφους και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έναντι όσων προσπαθούν να τους φιμώσουν. Αυτό είναι κάτι που γίνεται πραγματικότητα με τη νέα αυτή νομοθεσία. Σε μια δημοκρατία, ο πλούτος και η εξουσία δεν μπορούν να προσφέρουν σε κανέναν πλεονέκτημα έναντι της αλήθειας. Με τα μέτρα αυτά συμβάλλουμε στην προστασία όσων διακινδυνεύουν να μιλήσουν όταν διακυβεύεται το δημόσιο συμφέρον — όταν αναφέρονται, για παράδειγμα, σε καταγγελίες για ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά, σε περιβαλλοντικά και κλιματικά ζητήματα ή άλλα θέματα που είναι σημαντικά για όλους μας». 

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης κ. Ντιντιέ Ρεντέρς δήλωσε σχετικά: «Η ενεργός άσκηση του θεμελιώδους δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης είναι καίριας σημασίας για μια υγιή και ακμάζουσα δημοκρατία. Η ΕΕ θα προστατεύει πάντα το δικαίωμα αυτό. Σήμερα, κάνουμε σημαντικά βήματα για την προστασία των δημοσιογράφων και της κοινωνίας των πολιτών που βρίσκονται ολοένα και περισσότερο υπό την απειλή στρατηγικών αγωγών προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού. Οι στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού καθυστερούν ή ακόμη και εμποδίζουν τη δημοσίευση δηλώσεων που αφορούν το δημόσιο συμφέρον, αλλά και επιβαρύνουν τα δικαστήρια. Τώρα παρέχουμε τα μέσα για τον έλεγχο αυτής της καταχρηστικής πρακτικής». 

Πρόταση για νομοθεσία της ΕΕ κατά των SLAPP 

Η προτεινόμενη οδηγία παρέχει στα δικαστήρια και στους στόχους των στρατηγικών αγωγών προς «αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού τα εργαλεία για την καταπολέμηση των προδήλως αβάσιμων ή καταχρηστικών δικαστικών διαδικασιών». 

Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, «οι προτεινόμενες εγγυήσεις θα εφαρμόζονται σε αστικές υποθέσεις με διασυνοριακό χαρακτήρα. Οι εγγυήσεις αναμένεται να ωφελήσουν ιδίως τους δημοσιογράφους και τα πρόσωπα ή τις οργανώσεις που ασχολούνται με την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και διαφόρων άλλων δικαιωμάτων, όπως τα περιβαλλοντικά και κλιματικά δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, τα δικαιώματα των ατόμων με μειονοτικό φυλετικό ή εθνοτικό υπόβαθρο, τα εργασιακά δικαιώματα ή τις θρησκευτικές ελευθερίες, αλλά καλύπτονται όλα τα πρόσωπα που συμμετέχουν δημοσίως σε θέματα δημόσιου συμφέροντος. Οι εγγυήσεις στοχεύουν στη διασφάλιση της ισορροπίας μεταξύ της πρόσβασης στη δικαιοσύνη και των δικαιωμάτων στην ιδιωτική ζωή και της προστασίας της ελευθερίας έκφρασης και πληροφόρησης». 

Τα κυριότερα στοιχεία της πρότασης είναι τα ακόλουθα:
 • Απόρριψη των προδήλως αβάσιμων δικαστικών διαδικασιών σε πρώιμο στάδιο — τα δικαστήρια θα είναι σε θέση να λάβουν σε πρώιμο στάδιο απόφαση για την απόρριψη της διαδικασίας εάν μια υπόθεση είναι προδήλως αβάσιμη. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ενάγων φέρει το βάρος να αποδείξει ότι η υπόθεση δεν είναι προδήλως αβάσιμη
 • Δικαστικά έξοδα — ο ενάγων φέρει το σύνολο των δικαστικών εξόδων, συμπεριλαμβανομένων των δικηγορικών αμοιβών του εναγομένου, σε περίπτωση απόρριψης μιας υπόθεσης ως καταχρηστικής·
 • Αποζημίωση — ο εναγόμενος σε μια στρατηγική αγωγή προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού θα έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει και να λάβει πλήρη αποζημίωση για περιουσιακή και μη περιουσιακή ζημία·
 • Αποτρεπτικές κυρώσεις — προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι ενάγοντες να κινήσουν καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες, τα δικαστήρια θα μπορούν να επιβάλλουν αποτρεπτικές κυρώσεις σε όσους προσφεύγουν στο δικαστήριο.
 • Προστασία από αποφάσεις που εκδίδονται σε τρίτες χώρες — Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αρνούνται την αναγνώριση δικαστικής απόφασης που έχει εκδοθεί σε τρίτη χώρα κατά προσώπου που κατοικεί σε κράτος μέλος εάν η διαδικασία κρίνεται προδήλως αβάσιμη ή καταχρηστική βάσει του δικαίου του κράτους μέλους. Ο στόχος της αγωγής θα μπορεί επίσης να διεκδικήσει αποζημίωση και καταβολή των δικαστικών εξόδων στο κράτος μέλος στο οποίο κατοικεί.
Σύσταση προς τα κράτη μέλη Η σύσταση της Επιτροπής που εγκρίθηκε επίσης σήμερα συμπληρώνει την οδηγία και ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι:
 • Τα εθνικά νομικά πλαίσια παρέχουν τις αναγκαίες εγγυήσεις, παρόμοιες με εκείνες που παρέχονται σε επίπεδο ΕΕ, για την αντιμετώπιση εγχώριων υποθέσεων που αφορούν στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού. Αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση δικονομικών εγγυήσεων για την απόρριψη των προδήλως αβάσιμων δικαστικών διαδικασιών σε πρώιμο στάδιο. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι οι κανόνες τους που εφαρμόζονται ως προς τη δυσφήμηση, η οποία αποτελεί έναν από τους συνηθέστερους λόγους κατάθεσης στρατηγικών αγωγών προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού, δεν έχουν αδικαιολόγητο αντίκτυπο στην ελευθερία της έκφρασης, στην ύπαρξη ανοικτού, ελεύθερου και πλουραλιστικού περιβάλλοντος μέσων ενημέρωσης και στη συμμετοχή του κοινού.
 • Θα παρέχεται κατάρτιση για τους επαγγελματίες του νομικού κλάδου και στους δυνητικούς στόχους στρατηγικών αγωγών προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού με σκοπό τη βελτίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των εν λόγω δικαστικών διαδικασιών. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κατάρτισης Δικαστικών θα συμμετέχει ώστε να διασφαλίζεται ο συντονισμός και η διάδοση των πληροφοριών σε όλα τα κράτη μέλη·
 • Θα διοργανώνονται εκστρατείες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, έτσι ώστε οι δημοσιογράφοι και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αναγνωρίζουν ότι ασκείται εναντίον τους στρατηγική αγωγή προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού·
 • Οι στόχοι των στρατηγικών αγωγών προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού έχουν πρόσβαση σε ατομική και ανεξάρτητη στήριξη, όπως από δικηγορικές εταιρείες που υπερασπίζονται δωρεάν τους στόχους τέτοιων αγωγών·
 • Τα συγκεντρωτικά δεδομένα που συλλέγονται σε εθνικό επίπεδο σχετικά με προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού θα υποβάλλονται στην Επιτροπή σε ετήσια βάση, αρχής γενομένης από το 2023.
Επόμενα βήματα Η προτεινόμενη οδηγία θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο προτού καταστεί νομοθεσία της ΕΕ. Η σύσταση της Επιτροπής έχει άμεση εφαρμογή. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλουν έκθεση σχετικά με την εφαρμογή στην Επιτροπή 18 μήνες μετά την έκδοση της σύστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου