Ουκρανία: Διαιρέσεις στη Δύση και στρατηγικό αδιέξοδο για τον κόσμο

Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, ανάλυση,

Ο Κίσινγκερ παραμένει φυσικά ιμπεριαλιστής και ο ίδιος. Αλλά έχει μεγαλώσει σε μια εποχή πολύ πιο λογική από την εποχή μας. Το γεγονός ότι γίνεται τώρα ένα είδος «αντιφρονούντος» αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι το διεθνές σύστημα – και ιδιαίτερα το δυτικό, καπιταλιστικό – ιμπεριαλιστικό σύστημα – έχει απομακρυνθεί πολύ από τον ορθολογισμό και κάθε σημείο ισορροπίας...

Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος*

Τρεις μήνες μετά την έναρξη αυτού που ισοδυναμεί με έναν sui generis παγκόσμιο πόλεμο κατά της Ρωσίας (*), δύο σημαντικές παρεμβάσεις, που ζητούσαν αποκλιμάκωση και κάποιου είδους ειρήνη με τη Μόσχα, προήλθαν από τον Χένρι Κίσινγκερ, μιλώντας στη συνάντηση του Νταβός και από οι New York Times . Φαίνεται, όπως παρατήρησε ο Χέντερλιν, ότι όπου μεγαλώνει το κακό, αναπτύσσεται και το φάρμακο που μπορεί να το θεραπεύσει.

Είναι πραγματικά εκπληκτικό και βαθιά ειρωνικό να βλέπεις σήμερα μια από τις πιο εγκληματικές μορφές του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στο παρελθόν και της διεθνούς πολιτικής σε ολόκληρο τον εικοστό αιώνα, τον ίδιο τον Χένρι Κίσινγκερ, να παρεμβαίνει στη συγκέντρωση των δυτικών καπιταλιστικών ελίτ για να τους πει να κάνουν ειρήνη με τη Ρωσία πριν να είναι πολύ αργά, και μάλιστα να το κάνει αποδεχόμενος την τροποποίηση των διεθνώς αναγνωρισμένων επί του παρόντος ουκρανικών συνόρων (**). Με άλλα λόγια, να αποδεχτούμε ότι είναι απλώς αδύνατο να αντιστραφούν τα κέρδη της Ρωσίας επί τόπου.

Αν κάποιος άλλος είχε πει πολύ λιγότερα από αυτά που είπε ο Κίσινγκερ, με το κλίμα του νεομακαρθισμού που επικρατεί τώρα στη Δύση, τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης θα τον παρουσίαζαν ως πληρωμένο πράκτορα της KGB! Αλλά αυτό είναι λίγο δύσκολο να γίνει με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος θεωρείται ο γκουρού της αμερικανικής διπλωματίας και της δυτικής στρατηγικής, που προσκλήθηκε στο Νταβός από τον ίδιο τον πρόεδρο του Φόρουμ, Κλάους Σβάμπ.

Ποια είναι η εξήγηση της ειρωνείας; Ο Κίσινγκερ παραμένει φυσικά ιμπεριαλιστής και ο ίδιος. Αλλά έχει μεγαλώσει σε μια εποχή πολύ πιο λογική από την εποχή μας. Το γεγονός ότι γίνεται τώρα ένα είδος «αντιφρονούντος» αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι το διεθνές σύστημα – και ιδιαίτερα το δυτικό, καπιταλιστικό – ιμπεριαλιστικό σύστημα – έχει απομακρυνθεί πολύ από τον ορθολογισμό και κάθε σημείο ισορροπίας. Αυτό αποτελεί από μόνο του έναν τεράστιο κίνδυνο για ολόκληρο τον κόσμο. (Στρατηγικά μιλώντας πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι ζούμε, μετά το 1945, σε έναν κόσμο όπου είναι αδύνατο για κανέναν να κερδίσει έναν παγκόσμιο πόλεμο, λόγω των παραγωγικών δυνάμεων και τεχνολογιών που αναπτύξαμε. Αλλά κανείς δεν φαίνεται να το αποδέχεται, να αντιλαμβάνεται το πραγματικό σημασία αυτής της νέας κατάστασης, που παρατηρείται για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία και ενεργεί ανάλογα).

Εάν ο πόλεμος δεν σταματήσει σε δύο ή τρεις μήνες, θα υπάρξει τέτοια αναταραχή που δύσκολα θα είναι πια δυνατό να διορθωθούν τα πράγματα, προειδοποίησε ο Κίσινγκερ.

New York Times εναντίον New York Times: Το κόστος των ψευδαισθήσεων

Η παρέμβαση του Κίσινγκερ δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. Και δεν ήταν το μόνο. Οι New York Times, ένα ανεξάρτητο μεγάλο κέντρο εξουσίας στις ΗΠΑ και μια εφημερίδα που πρωταγωνίστησε για τρεις μήνες στην αντιρωσική φιλοπολεμική υστερία της Δύσης, άλλαξε απότομα στάση πριν από λίγες μέρες. Δημοσίευσε ένα κύριο άρθρο με τίτλο «ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι περίπλοκος και η Αμερική δεν είναι έτοιμη». Το άρθρο εκφράζει ανησυχία για το «τεράστιο κόστος και τους σοβαρούς κινδύνους του πολέμου» και τονίζει ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα που ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν έχει απαντήσει ακόμη στον αμερικανικό λαό σχετικά με τη συνεχιζόμενη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεν είναι προς το συμφέρον της Αμερικής να προχωρήσει σε έναν πλήρη πόλεμο με τη Ρωσία, «ακόμα και αν μια ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων μπορεί να απαιτήσει ορισμένες σκληρές αποφάσεις από την Ουκρανία», δηλαδή να λάβει τις οδυνηρές εδαφικές αποφάσεις που θα απαιτήσει οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση.

"Κύριος. Ο Μπάιντεν πρέπει επίσης να καταστήσει σαφές στον Πρόεδρο Volodymyr Zelensky ότι υπάρχει ένα όριο στο πόσο μακριά θα φτάσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία και ένα όριο στα όπλα, τα χρήματα και την πολιτική υποστήριξη που μπορούν να παρέχουν. Είναι επιτακτική ανάγκη οι αποφάσεις της ουκρανικής κυβέρνησης να βασίζονται σε μια ρεαλιστική αξιολόγηση των μέσων της και πόση ακόμη καταστροφή μπορεί να αντέξει η Ουκρανία».

Τις δύο παραπάνω παρεμβάσεις, που είναι πολύ σημαντικές γιατί βγαίνουν από το κέντρο του παγκόσμιου κατεστημένου, μπορούμε να προσθέσουμε και διάφορες άλλες φωνές όπως ο Πρόεδρος Μακρόν, που μιλούν για την ανάγκη να μην προσπαθήσουμε να ταπεινώσουμε τη Ρωσία, ο Έλληνας πρώην πρωθυπουργός. Καραμανλής, ο οποίος κάλεσε την Ευρώπη να αναλάβει πρωτοβουλία για την ειρήνη, ο πρώην πρόεδρος του γερμανικού SPD και του γερμανικού κόμματος Linke Oscar Lafontaine, ο οποίος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν ενδιαφέρονται να τερματίσουν τον πόλεμο ή το εγγύς μέλλον και Πρόεδρος της Βραζιλίας Ο Λούλα, ο οποίος είχε επίσης το θάρρος να δηλώσει, μιλώντας στην Time , ότι ο ίδιος ο Μπάιντεν μοιράζεται μέρος της ευθύνης για τον πόλεμο.

Στο στρατόπεδο των «περιστεριών», αν πρέπει να τους ονομάσουμε έτσι, πρέπει να συμπεριληφθούν και οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, με τον στρατηγό Milley να επιμένει ότι «ένα αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις είναι μια λογική επιλογή, αλλά και οι δύο πλευρές πρέπει να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα. τα δικά τους." Οι στρατηγοί γνωρίζουν τι είναι πόλεμος και κατανοούν επίσης τους κινδύνους που συνδέονται με τα μέσα μαζικής καταστροφής. Αντίθετα, η συντριπτική πλειοψηφία του σημερινού πολιτικού προσωπικού της Δύσης είναι πολύ αμόρφωτη και πολύ άπειρη, έχει μεγαλώσει στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του «τέλους της Ιστορίας» και της αιώνιας νίκης του δυτικού καπιταλισμού και ωθήθηκε στις θέσεις που κατέχουν από ειδικούς «Εργαστήρια δημιουργίας ηγετών» των ΗΠΑ και της ΕΕ ή του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι αδαείς που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την ανθρωπότητα σε παγκόσμιο πόλεμο και αφανισμό, επειδή δεν καταλαβαίνουν τι κάνουν και είναι διανοητικά και ηθικά αποκομμένοι από τον πραγματικό κόσμο (αυτό είναι πολύ εμφανές από την κορυφή ως το κάτω μέρος πολλών διεθνών γραφειοκρατίες όπως αυτές του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, εν μέρει του ΟΗΕ κ.λπ.). Η ανάδυση αυτού του προσωπικού αντικατοπτρίζει επίσης την τεράστια αύξηση της εντροπίας, του μέτρου της αταξίας και του ανορθολογισμού στον κόσμο και ειδικότερα στο δυτικό καπιταλιστικό – ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Αλλά η θέση των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ δεν συμπίπτει με το ισχυρό λόμπι των βιομηχανιών άμυνας και ορυκτών καυσίμων των ΗΠΑ, που αποκομίζουν ήδη φανταστικά κέρδη από τον πόλεμο και σχεδιάζουν να βγάλουν πολλά περισσότερα, ενώ ακυρώνουν κάθε σοβαρό μέτρο για να σταματήσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων προκειμένου να αντιστραφεί η κλιματική αλλαγή (η οποία απειλεί τη ζωή στη Γη). Δεν είναι επίσης η θέση των διαφόρων εξτρεμιστικών δυνάμεων που δρουν στο κέντρο του συστήματος και πιέζουν προς όλες τις μορφές πολέμου όλων εναντίον όλων και χάους

Γιατί τα περιστέρια τώρα;

Οι λόγοι για τους οποίους ένα στρατόπεδο «υπέρ του συμβιβασμού» δημιουργήθηκε στο κέντρο της Δύσης είναι πολλαπλοί:

1. Στην αρχή του πολέμου, οι δυτικοί αναλυτές πίστευαν ότι μια στρατιωτική νίκη και ακόμη και μια αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία ήταν δυνατή. Όλα αυτά ήταν ανόητες ανοησίες, όπως αποδεικνύουν πολλοί αιώνες πολέμων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Ωστόσο, ήταν μια ισχυρή ψευδαίσθηση.

Μετά την πτώση της Μαριούπολης, κατέστη σαφές ότι η Ρωσία δεν μπορεί να ηττηθεί στρατιωτικά στον πόλεμο, ούτε είναι δυνατό να αντιστραφεί τα εδαφικά της κέρδη που θα επεκτείνονται όσο περνάει ο καιρός.

2. Η Ουάσιγκτον και η Ευρώπη δεν μπορούν να διαχειριστούν τις τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες των κυρώσεων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των δυτικών κρατών.

3. Αντί να εδραιώσει τη δυτική κυριαρχία στον πλανήτη, η εξτρεμιστική αντιρωσική πολιτική της Δύσης που επιβάλλεται από την Ουάσιγκτον και άλλους δυτικούς εξτρεμιστές απειλεί να υπονομεύσει την επιδίωξη της παγκόσμιας κυριαρχίας των ΗΠΑ και της Δύσης. Αυτό το κάνει σταθεροποιώντας τον άξονα Μόσχας – Πεκίνου και την ίδια τη δυτική ενότητα. Είναι σαφές ότι τόσο ο Κίσινγκερ όσο και ο Μερσχάιμερ, δύο από τους βασικούς αντιπάλους της σημερινής πολιτικής των ΗΠΑ (καθώς και η ακροδεξιά sui generis του Τραμπ) θα προτιμούσαν ένα είδος συμμαχίας καπιταλιστικών δυνάμεων (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας) ενάντια στην Κίνα και το καθεστώς της της σχεδιασμένης οικονομίας παρά ένας πόλεμος ενάντια σε ένα ρωσο-κινεζικό αντιδυτικό, αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο. Ο άλλος κίνδυνος μιας τέτοιας απερίσκεπτης στρατηγικής όπως αυτή που ακολουθεί η Δύση είναι να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο ή άλλη μορφή παγκόσμιας καταστροφής.

Η δυτική ενότητα υπονομεύεται επειδή οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι (ή μάλλον δορυφόροι) της Ουάσιγκτον φέρουν το βάρος της εξτρεμιστικής αντιρωσικής πολιτικής, ενώ οι ΗΠΑ έχουν όλα τα κέρδη από αυτήν (αυξάνουν τον έλεγχο της Ευρώπης, γίνονται οι πάροχοι ενέργειας της και πουλάνε πολύ περισσότερα όπλα στα ευρωπαϊκά κράτη).

4. Η παράταση της σύγκρουσης μπορεί να υπονομεύσει περαιτέρω τη δύναμη της μετακομμουνιστικής καπιταλιστικής οικονομικής ολιγαρχίας της Ρωσίας και των άλλων πρώην σοβιετικών κρατών. Αυτή η ολιγαρχία είναι ο κύριος, οργανικός σύμμαχος της Δύσης σε όλη την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Το μυστικό βαθύ, πολύ βαθύ απατεώνα κράτος

Υπάρχει όμως πιθανώς και ένα πέμπτο ζήτημα, εξίσου ή και πιο επικίνδυνο. Το «Δυτικό Κόμμα Πολέμου», του οποίου οι «ορατοί» εκπρόσωποι και εργαλεία είναι η Βρετανία, η Πολωνία και άλλα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης και, πιθανώς, η ίδια η ουκρανική δύναμη, θέλει την κλιμάκωση. Υπάρχει ακόμη και ένας πυρήνας μέσα του αποφάσισε να πάει σε γενικευμένους πολέμους και χάος στον πλανήτη. Είναι το βαθύ, πολύ βαθύ (όχι αυστηρά αμερικανικό αλλά διεθνές) αδίστακτο κράτος. (***)

Δεν αποκλείεται να επιχειρήσει κάποια πρόκληση (όπως αυτή που οργάνωσε προσωπικά ο Μπόρις Τζόνσον το καλοκαίρι του 2021 όταν έστειλε βρετανικό αντιτορπιλικό στα χωρικά ύδατα της Κριμαίας).

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία στέλνουν ήδη όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς στην Ουκρανία, ικανά να παρακολουθήσουν ρωσικό έδαφος. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν ήδη μιλήσει για αμερικανικό σχέδιο να βυθίσει τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, ενώ οι ΗΠΑ και η Βρετανία (των οποίων ο πρωθυπουργός συμβούλεψε δημόσια τον Ζελένσκι να μην υποχωρήσει) έχουν αρχίσει να παραδίδουν πυραύλους κατά πλοίων στην Ουκρανία. Φέρνοντας τη Δανία (και τη Γροιλανδία) στον πολεμικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ μέσω ευρωπαϊκών αμυντικών σχεδίων και τη Φινλανδία και τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ, η Δύση μετατρέπει ολόκληρη την Αρκτική σε ένα πυρηνικό πεδίο μάχης. Φαίνεται ότι 30 χρόνια μετά τις ιστορικές συμφωνίες μεταξύ Γκορμπατσόφ και Ρήγκαν (αργότερα Μπους), η ανθρωπότητα έχει γίνει απλά τρελός.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν φαίνεται τώρα να είναι εντελώς ασταθής. Αφού πέρασε υπό τον πλήρη έλεγχο του «κόμματος του Πολέμου», υποδηλώνει και πάλι ότι κάποιες «εδαφικές παραχωρήσεις» από το Κίεβο θα είναι απαραίτητες. Η ίδια αστάθεια του Μπάιντεν είναι ξεκάθαρη όσον αφορά την πολιτική του για την Κίνα. Μια μέρα λέει ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση που η Κίνα της επιτεθεί, τότε λέει ότι η πολιτική της «στρατηγικής ασάφειας» (δεν παίρνει σταθερή θέση για το τι θα κάνουν οι ΗΠΑ) παραμένει στη θέση της.

Ο Τζορτζ Σόρος εξέφρασε την άποψη του Δυτικού «Πόλεμου Κόμματος» στο Νταβός. Συνειδητοποιώντας ότι το έργο της ζωής του, δηλαδή η ανατροπή του σοβιετικού «κομμουνισμού» και η παγκόσμια επικράτηση του «(νεο) φιλελεύθερου καπιταλισμού» αντιμετωπίζει κίνδυνο χρεοκοπίας και κατάρρευσης, ο Ουγγροεβραίος κερδοσκόπος επιμένει στην ανατροπή του Πούτιν και του Σι ως μέσο για να σώσει τον πολιτισμό και να αποφύγει τον πυρηνικό πόλεμο! Αλλά η επιμονή σε τέτοιους σκοπούς είναι ένας τρόπος για να μην αποφευχθεί ο πυρηνικός πόλεμος.

Αδιέξοδος

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι λαοί της Μέσης Ανατολής, που αντιστάθηκαν στη δυτική νεοαποικιοκρατία και τον ιμπεριαλισμό μετά το 1991, η Ρωσία με τον στρατό της και η Κίνα με την οικονομική της άνοδο έχουν όλοι μαζί δημιουργήσει αποφασιστικά εμπόδια για την πραγματοποίηση του ονείρου μιας ανεμπόδιστης κυριαρχίας του την καπιταλιστική Δύση σε ολόκληρο τον πλανήτη, ένα έργο που από την ίδια την έκταση και την έκτασή του θα ήταν η ενσάρκωση του τέλειου Ολοκληρωτισμού.

Η Δύση –και το ουκρανικό παράδειγμα το αποδεικνύει– δεν έχει τα μέσα να κυριαρχήσει στον κόσμο. Δεν θέλει όμως να παραιτηθεί από το όνειρο να την κυριαρχήσει. Δεν υπάρχει μέσα στις δυτικές κοινωνίες ένα σοβαρό σοσιαλιστικό κίνημα που θα μπορούσε να προτείνει μια αλλαγή του οικονομικού και πολιτισμικού παραδείγματος χωρίς το οποίο η ειρήνη είναι ανέφικτη στον κόσμο.

Το πρόβλημα προέρχεται από το γεγονός ότι το δυτικό καπιταλιστικό σύστημα χρειάζεται επέκταση, πόλεμο και ιμπεριαλισμό για να επιβιώσει. Αυτός είναι ο λόγος που ρεύματα όπως η Τραμπιανή ακροδεξιά δεν αντιπροσωπεύουν λύση. Είναι η απάτη του συστήματος που απευθύνεται τόσο στα δυτικά λαϊκά και μεσαία στρώματα όσο και στη Ρωσία. Η ιστορική τους λειτουργία είναι να κάνουν δυνατούς όχι μόνο sui generis παγκόσμιους πολέμους, αλλά και να κατευθύνουν παγκόσμιους πολέμους και θα οδηγήσουν στο τέλος της ανθρωπότητας.

Από την άλλη πλευρά, οι δυνάμεις που αντιστέκονται στην κυριαρχία των ΗΠΑ και της Δύσης, όπως οι λαοί της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής έχουν μάλλον επιμέρους, αμυντικά προγράμματα. Όσο για τη Ρωσία ή την Κίνα, είναι επίσης λίγο πολύ συντηρητικές δυνάμεις που θέλουν να αρνηθούν στην Αμερική την παγκόσμια κυριαρχία που θέλει, αλλά δεν διαθέτουν ένα αντίθετο σχέδιο, ένα αντίθετο όραμα να προσφέρουν, κάτι που μπορεί να είναι ταυτόχρονα ελκυστικό για άνθρωποι στην Ανατολή και στη Δύση, στο Νότο ή στον Βορρά – ένα όραμα ικανό να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα όλες τις πτυχές των ανθρώπινων προβλημάτων (το κοινωνικό, το οικολογικό και το διεθνές).

Η επιβίωση της ανθρωπότητας εξαρτάται από την ικανότητά της να παράγει ένα τέτοιο όραμα και να το πραγματοποιήσει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Ο χρόνος τελειώνει πολύ γρήγορα (για οικολογικούς λόγους).
____________________________________________

(*) Για την έννοια του sui generis παγκόσμιου πολέμου και τις διάφορες επακόλουθές του, ανατρέξτε στο άρθρο μας https://www.defenddemocracy.press/it-is-high-time-for-the-non-aligned-to-intervene-in -the-ukrainian-crisis/ ή, για μια πιο αναλυτική εκδοχή, https://www.defenddemocracy.press/the-war-between-east-and-west-the-non-aligned-and-the-straggle-for -η-σωτηρία-της-ανθρωπότητας / και https://www.defenddemocracy.press/the-war-between-east-and-west-the-non-aligned-and-the-straggle-for-the-salvation- of-humanity-2/ .

(**) Μια τέτοια αλλαγή δεν είναι τόσο αυθαίρετη, όπως μπορεί να φαίνεται σε άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με την ιστορία της ουκρανικής σύγκρουσης και τον τρόπο διάλυσης της ΕΣΣΔ. Τα σύνορα των μετασοβιετικών κρατών δεν λαμβάνουν υπόψη την εθνική, εθνολογική σύνθεση των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, την ιστορία και το δικαίωμα των εθνών στην αυτοδιάθεση.

(***) Δεν γνωρίζουμε την προέλευση του COVID. Μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της αλλαγής της σχέσης μας με τη φύση ή το προϊόν ενός εργαστηρίου, που έχει διαρρεύσει κατά λάθος ή επίτηδες. Εάν το τρίτο από αυτά τα σενάρια είναι αληθινό, τότε είναι αυτό το «βαθύ βαθύ διεθνές κράτος» που ευθύνεται. Διαβάστε: https://www.unz.com/runz/a-million-american-deaths-and-400000-rumble-views/ και: http://www.defenddemocracy.press/what-americas-17-intelligence- agencies-wot-say-about-the-origins-of-covid/


Δημοσιεύτηκε στο uwidata.com

* O Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας....

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου