Η μετατροπή της Ελλάδας σε «σημαιοφόρο» των Η.Π.Α. την βάζει σε ένα απέραντο ναρκοπέδιο

Δέσποινα Σπανού, δουλοπρέπεια, Ελλάδα , ΗΠΑ,

Ουδέποτε κυβέρνηση την μεταπολιτευτική περίοδο έδειξε τέτοια δουλοπρέπεια προς τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους συμμάχους, όπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη...


Δέσποινα Σπανού*

 Ουδέποτε κυβέρνηση την μεταπολιτευτική περίοδο έδειξε τέτοια δουλοπρέπεια προς τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους συμμάχους, όπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι μέχρι τώρα επιλογές της, ιδιαίτερα στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι πρωτοφανείς για οποιαδήποτε χώρα, οι δε χειρισμοί του πρωθυπουργού αποδεικνύουν ότι είναι ο πλέον πιστός υπάλληλος και διεκπεραιωτής των αμερικανικών συμφερόντων. Μπορεί όμως ο κ. Μητσοτάκης να μην ενδιαφέρεται ποσώς για τα συμφέροντα της χώρας που εκπροσωπεί και να τον απασχολούν μόνον τα συμφέροντα του ίδιου και της οικογένειάς του, οι πολίτες όμως αυτής της χώρας έχουμε υποχρέωση να παρακολουθούμε και να αντιδρούμε σε πολιτικές επιλογές, που όχι μόνο υπονομεύουν τα εθνικά συμφέροντα, αλλά μπορούν να προκαλέσουν τεράστιους κινδύνους για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Συγκεκριμένα:

1) Η χώρα μας ήταν η πρώτη που έστειλε πολεμικό υλικό στην Ουκρανία και ζήτησε λήψη μέτρων κατά της Ρωσίας, όταν δεν είχε ζητήσει ούτε κατά της Τουρκίας. Τα αποτελέσματα των κυρώσεων ήταν να εκτοξευθούν περαιτέρω οι τιμές των καυσίμων, συμπαρασύροντας τις τιμές όλων των προϊόντων (στην Ελλάδα το ράλι των τιμών είχε αρχίσει από το καλοκαίρι του 2021). Η Τουρκία, η οποία δεν ακολούθησε τις κυρώσεις, αναβάθμισε το ρόλο της, έγινε πιο προκλητική απέναντι στην Ελλάδα αμφισβητώντας, κυριαρχικά μας δικαιώματα, με πλήρη ανοχή των συμμάχων μας, παρά τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών παραγόντων, ότι η ταύτισή μας με Ε.Ε. και Η.Π.Α. μας προστατεύει από την επιθετικότητα του καθεστώτος Ερντογάν.

2) Η σύλληψη από την Ελληνική κυβέρνηση, με αμερικανική παρέμβαση, στη Κάρυστο, πλοίου, με Ιρανική σημαία, που δεν ενέπιπτε στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, η κατάσχεση του φορτίου του (Ιρανικό πετρέλαιο) και η αποστολή του στις Η.Π.Α., είχε σαν αποτέλεσμα την κατάληψη δύο ελληνικών δεξαμενοπλοίων στον Περσικό κόλπο από Ιρανούς (κατά παράβαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου), τον κίνδυνο για άλλα 17 που βρίσκονται εκεί, την κράτηση σε καθεστώς ομηρίας 47 ναυτεργατών και φυσικά την πλήρη διάρρηξη των σχέσεών μας με το Ιράν.

Χωρίς να επικροτούμε φυσικά τις ενέργειες των Ιρανών, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε τις ενέργειες της Ελλάδας, σε σχέση με το Ιράν και τις συνέπειες που είχαν.

  • α) Η Ελλάδα έσπευσε να ικανοποιήσει ένα αμερικανικό αίτημα, που δεν ήταν νόμιμο, διότι η χώρα μας διέπεται από κανονισμούς και νομοθεσία της Ε.Ε., η οποία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν. Διέρρηξε έτσι πλήρως τις σχέσεις της με το Ιράν χωρίς κανένα λόγο, βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή των ναυτικών και την ασφαλή πορεία των υπολοίπων Ελληνικών πλοίων, που βρίσκονται στον Περσικό κόλπο
  • β) Το Ιράν ήταν η μοναδική χώρα που παρείχε πετρέλαιο με πίστωση το 2011, όταν βρισκόμασταν ουσιαστικά σε καθεστώς χρεοκοπίας. Τότε μάλιστα το 50% των αναγκών μας σε πετρέλαιο καλύπτετο με εισαγωγές από το Ιράν.
  • γ) Παρά ταύτα η χώρα μας έχει προβεί και στο παρελθόν σε πράξεις που υπονόμευαν τις σχέσεις των δύο χωρών, όπως η στενή συνεργασία με το Ισραήλ και η συμμετοχή σε στρατιωτικές ασκήσεις, που ο σχεδιασμός τους γενικά είχαν στόχο το Ιράν, η εγκατάσταση αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot στη Σαουδική Αραβία με στόχο το Ιράν, το «πάγωμα» των διμερών σχέσεων με το Ιράν, αλλά κυρίως η δημόσια δήλωση επιδοκιμασίας της δολοφονίας σε Ιρακινό έδαφος του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από τις Η.Π.Α., δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός το 2020, πράγμα πρωτοφανές και έξω από κάθε κανόνα Διεθνούς Δικαίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από ότι φαίνεται, διεθνές δίκαιο θεωρεί ό,τι συμφέρει την Αμερικανική ηγεσία.

Το σπουδαιότερο όμως, όσον αφορά τις κυβερνητικές επιλογές, ήλθε μετά και το πληροφορηθήκαμε από τον καγκελάριο Σόλτς.

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να στείλουμε και άλλα όπλα στην Ουκρανία, τεθωρακισμένα οχήματα BMP-1, ενώ ίσος αριθμός τεθωρακισμένων οχημάτων Marder θα παραδοθούν από τη Γερμανία στην Ελλάδα. ( Ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση μόνος του, χωρίς να ενημερώσει τα αρμόδια όργανα και έγινε γνωστή στον Ελληνικό λαό από τον καγκελάριο Σόλτς!!!

Η προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να δικαιολογήσει την απόφαση, λέγοντας ότι ήταν αποτέλεσμα των συνεννοήσεων μεταξύ των επιτελείων των δύο χωρών, διαψεύστηκε από δήλωση εκπροσώπου της καγκελαρίας, ο οποίος είπε ότι η απόφαση ελήφθη μεταξύ των δύο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, δηλαδή ο Μητσοτάκης ασκεί ιδιωτική εξωτερική πολιτική εν αγνοία όλων. ( Το επιχείρημα ότι αυτά που παίρνουμε από τη Γερμανία είναι νεώτερα και άρα καλύτερα είναι ψευδές, διότι παίρνουμε παλιά τεθωρακισμένα πυροβόλα, με μικρότερες δυνατότητες (20mm) έναντι αυτών που δίνουμε (πυροβόλα 73mm), τα οποία θα αποσυρθούν από τα νησιά.

( Στρατιωτικοί αναλυτές διερωτώνται, αν με αυτό τον τρόπο αρχίζει εμμέσως η αποστρατικοποίηση των νησιών, με δεδομένου ότι τα όπλα των Γερμανών δεν είναι κατάλληλα και χρειάζεται ειδική μακρόχρονη εκπαίδευση για την χρησιμοποίησή τους. Τα συγκεκριμένα όπλα είχαν αρνηθεί να προμηθευτούν άλλες χώρες, στις οποίες είχαν προταθεί. Ουσιαστικά δηλαδή οι Γερμανοί βρήκαν την ευκαιρία να ξεφορτωθούν τα παλιά και ακινητοποιημένα όπλα τους εις βάρος των αμυντικών αναγκών της Ελλάδος, αλλά κυρίως εις βάρος των κοινωνικών αναγκών του Ελληνικού λαού, που πληρώνει τις πολεμικές δαπάνες.

Η θρασύτατη δήλωση του υπουργού Άμυνας, ότι τα όπλα μας περίσσευαν, αναδεικνύει το εύλογο ερώτημα (γιατί τότε αγοράστηκαν;).
( Η συμφωνία συνοδεύτηκε από τις πρώτες προκλητικές δηλώσεις Σόλτς για τις παραβιάσεις της Τουρκίας (βρείτέ τα με την Τουρκία), η οποία ανασκευάστηκε μετά την δρομολογούμενη απόφαση για εκσυγχρονισμό των Leopard, που θα κοστίσει στον Ελληνικό λαό άλλα 2 δις!!!
Συνολικά η κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως εκπρόσωπος προτεκτοράτου που αντιμετωπίζεται ως ζητιάνος και γενικά ο τόπος μας έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο ναρκοπέδιο. Οι πανηγυρισμοί και τα χειροκροτήματα στο Κογκρέσο ξεχάστηκαν την άλλη στιγμή, οι προκλήσεις του Ερντογάν συνεχίστηκαν και η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ, που απειλείται επισήμως με πόλεμο από άλλο μέλος. Και τα δύο μέλη αποτελούν μέλη οργανισμού, που υποτίθεται ότι ιδρύθηκε για να διαφυλάσσει την …. ειρήνη!!!

Οι εξελίξεις όμως αυτές ουδόλως ενδιαφέρουν την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα στελέχη, που εξακολουθούν να συμπεριφέρονται ως υπάλληλοι των Αμερικανών και όχι ως εκπρόσωποι ανεξάρτητης χώρας. Υπάρχουν και φαινόμενα, που αν δεν ήταν τραγικά, θα προκαλούσαν γέλιο, όπως η περίπτωση του Περιφερειάρχη Μακεδονίας Τζιτζικώστα, που χάρισε πίνακες της Περιφέρειας στον νέο Αμερικανό Πρέσβη, όταν του είπε ότι του αρέσουν!!! Της Περιφέρειας όχι δικούς του.

Πρέπει να καταλάβουν όμως όλοι, ότι αυτός ο τόπος δεν είναι ιδιοκτησίας τους. Ανήκει στον Ελληνικό λαό και στις επόμενες γενιές. Δεν έχουν το δικαίωμα να μετατρέπουν την χώρα σε ναρκοπέδιο. Ευθύνη έχει όμως και η Αξιωματική Αντιπολίτευση που συνέβαλε στην μετατροπή της χώρας σε μία μεγάλη Νατοϊκή βάση, αλλά και ολόκληρη η Αντιπολίτευση που αντιμετωπίζει τις εξελίξεις με κάποιες αόριστες ανακοινώσεις διαμαρτυρίας.

Την υπόθεση πρέπει να πάρει στα χέρια του ο λαός. Η ανάπτυξη ενός μαζικού αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος που θα βάλει φρένο στους τυχοδιωκτισμούς και στην φιλονατοϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και στην ανοχή της αντιπολίτευσης και θα επιβάλει λύσεις με γνώμονα την ειρήνη, είναι αδήριτη ανάγκη.

* Η Δέσποινα Σπανού, είναι πρώην αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, στέλεχος της ΛΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου