Τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν τον Ερντογάν «δικτάτορα» μετά από απαιτήσεις του για λογοκρισία.

Εκβιασμοί Ερντογάν, λογοκρισία, ΜΜΕ,

Ο Ερντογάν εκβιάζει για  δώσει το πράσινο φως στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πρέπει οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί των χωρών να σταματήσουν να δίνουν τηλεοπτικές συνεντεύξεις με "ηγέτες τρομοκρατών", βλέπε αντιφρονούντων στο καθεστώς Ερντογάν.

«Η φινλανδική εταιρεία ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης, όπως όλα τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα, απολαμβάνει απόλυτη ελευθερία του Τύπου. Αυτό είναι φυσικά κάτι ανέγγιχτο στη Φινλανδία»

Ο διευθυντής και αρχισυντάκτης του YLE news, Jouko Jokinen, σύμφωνα με το EURACTIV, απέρριψε τις απαιτήσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει να μεταδίδει συνεντεύξεις με «αρχηγούς τρομοκρατών» την Πέμπτη, χαρακτηρίζοντάς τες ως «παραληρητικές φαντασίες ενός δικτάτορα».

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η προϋπόθεση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το πράσινο φως για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς των χωρών να σταματήσουν να δίνουν τηλεοπτικές συνεντεύξεις με «ηγέτες τρομοκρατών».

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τα αιτήματά του σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη (8 Ιουνίου) με τον Βενεζουέλα ομόλογό του Νικολάς Μαδούρο.

Τα σχόλια του Ερντογάν πιθανότατα πυροδοτήθηκαν από πρόσφατες αναφορές από τη  Φινλανδική Ραδιοφωνική Εταιρεία  (YLE) από τη Συρία και μια συνέντευξη με έναν Κούρδο ηγέτη Σαλίχ Μουσλίμ.

«Ο κόσμος δεν αλλάζει προσπαθώντας να αξιοποιήσει τα μέσα ενημέρωσης και την ελευθερία του λόγου», δήλωσε ο Jokinen στον ιστότοπο του YLE.

Την υποστήριξή του παρείχε και ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Pekka Haavisto.

«Η φινλανδική εταιρεία ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης, όπως όλα τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα, απολαμβάνει απόλυτη ελευθερία του Τύπου. Αυτό είναι φυσικά κάτι ανέγγιχτο στη Φινλανδία», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου