Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, βλέπει «στενό μονοπάτι» για την αποφυγή της ύφεσης των ΗΠΑ

IMF. ΔΝΤ, ΗΠΑ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, παγκόσμια οικονομία, ύφεση,

Ο Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είπε ότι το ΔΝΤ έχει επίγνωση των κινδύνων για την οικονομία των ΗΠΑ. «Βλέπουμε στην πραγματικότητα πολύ σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους φέτος και ειδικά του χρόνου».


Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβ. δήλωσε χθες Παρασκευή, 24/06/2022, ότι υπάρχει «ένα στενό μονοπάτι» για την αποφυγή της ύφεσης των ΗΠΑ, επισημαίνοντας «σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους».

«Με βάση την πολιτική πορεία που περιγράφηκε στη συνεδρίαση της FOMC (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς) του Ιουνίου και την προβλεπόμενη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αναμένουμε ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε συνέντευξη Τύπου για την ετήσια Διαβούλευση για το άρθρο IV για την αναθεώρηση της οικονομίας των ΗΠΑ.

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι το ΔΝΤ πιστεύει ότι η πολιτική που ακολουθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, για να φτάσει γρήγορα το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 3,5 με 4 τοις εκατό, είναι η σωστή πολιτική για τη μείωση του πληθωρισμού.

«Έχουμε συνείδηση ​​ότι υπάρχει στενός δρόμος για την αποφυγή μιας ύφεσης στις ΗΠΑ Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε την αβεβαιότητα της τρέχουσας κατάστασης», είπε η κ. Γκεοργκίεβα.

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι το ΔΝΤ έχει επίγνωση των κινδύνων για την οικονομία των ΗΠΑ. «Βλέπουμε στην πραγματικότητα πολύ σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους φέτος και ειδικά του χρόνου», είπε, σημειώνοντας ότι σημαντικοί κραδασμοί πλήττουν την οικονομία από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και από τα lockdown στην Κίνα.

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική οικονομία εισέρχεται σε αυτή την περίοδο σύσφιξης με ισχυρούς εταιρικούς και οικογενειακούς ισολογισμούς και οι συσσωρευμένες σημαντικές αποταμιεύσεις αποτελούν «μαξιλάρι», που παρέχουν όντως κάποιο κίνητρο για τη λειτουργία της οικονομίας, πρόσθεσε η Γκεοργκίεβα.

Σημειώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η βασική κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία, η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι όταν αυτή η μηχανή επιβραδύνεται, αυτό μεταφράζεται σε αντίκτυπο «πολύ πέρα ​​από αυτή».

«Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επιπτώσεις της σύσφιξης των χρηματοοικονομικών συνθηκών στις ΗΠΑ καθώς και της ανατίμησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας που επηρεάζει το αναδυόμενο μάρκετινγκ και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ειδικά εκείνες που έχουν υψηλό επίπεδο χρέους σε δολάρια», συμπλήρωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα .

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου