Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επέκρινε την «απληστία» των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου που το πρώτο 3μηνο του έτους είχαν υπερκέρδη 100 δισ. δολάρια!

Αντόνιο Γκουτέρες, ΓΓ ΟΗΕ, ενεργειακή κρίση, κρίση τροφίμων, οικονομική, υπερκέρδη εταιρειών,

Ο Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε όλες τις κυβερνήσεις να φορολογήσουν αυτά τα υπερβολικά κέρδη «και να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια για να στηρίξουν τους πιο ευάλωτους ανθρώπους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών επέκρινε δριμύτατα την "τραγελαφική απληστία" των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου την Τετάρτη ότι αποκόμισαν κέρδη ρεκόρ από την ενεργειακή κρίση στην πλάτη των φτωχότερων ανθρώπων του κόσμου, «καταστρέφοντας τα λαϊκά μας νοικοκοιριά».

Ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι είναι «ανήθικο» το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας το πρώτο τρίμηνο του έτους πραγματοποίησαν συνδυασμένα κέρδη κοντά στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια!

Προέτρεψε όλες τις κυβερνήσεις να φορολογήσουν αυτά τα υπερβολικά κέρδη «και να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια για να στηρίξουν τους πιο ευάλωτους ανθρώπους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Ο Γκουτέρες προέτρεψε τους ανθρώπους παντού να στείλουν ένα μήνυμα στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και στους χρηματοδότες τους ότι «αυτή η τραγική απληστία τιμωρεί τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους ανθρώπους, ενώ καταστρέφει τα λαϊκά νοικοκυριά του πλανήτη».

Ο γενικός γραμματέας μίλησε στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάζοντας έκθεση της Global Crisis Response Group που δημιούργησε για να αντιμετωπίσει τις τριπλές διασυνδεδεμένες κρίσεις τροφίμων, ενέργειας και οικονομικών που έχουν πλήξει ιδιαίτερα τις χώρες που προσπαθούν να ανακάμψουν από την πανδημία COVID-19 και να αντιμετωπίσουν τον καταστροφικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Γκουτέρες είπε στους δημοσιογράφους ότι «βλέπουμε υπερβολικά και σκανδαλώδη κέρδη της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μια στιγμή που όλοι μας χάνουμε χρήματα» λόγω του πληθωρισμού γύρω στο 7-8%. Και «τίποτα δεν θα είναι πιο δημοφιλές από τη φορολόγηση των υπερβολικών κερδών… και τη διανομή αυτών των χρημάτων στις πιο ευάλωτες οικογένειες», είπε.

Η ομάδα κρίσης έχει ήδη παρουσιάσει συστάσεις για τα τρόφιμα και τα οικονομικά και ο Γκουτέρες είπε ότι πιστεύει ότι «κάνουμε κάποια πρόοδο» σε αυτούς τους τομείς, ειδικά στα τρόφιμα.

Η έκθεση που κυκλοφόρησε την Τετάρτη επικεντρώνεται στην ενεργειακή κρίση και ο γενικός γραμματέας είπε ότι στοχεύει να επιτύχει το ισοδύναμο της συμφωνίας για τα σιτηρά που πρότεινε αρχικά στους Ρώσους και Ουκρανούς προέδρους για να επιτραπεί η αποστολή ουκρανικών σιτηρών από ρωσικά αποκλεισμένα λιμάνια στο Black Θάλασσα στις παγκόσμιες αγορές που έχουν απεγνωσμένη ανάγκη από προμήθειες τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου