Italgaz: Εξαγόρασε το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών - ΣΥΡΙΖΑ: «Ξεπούλημα όλου του δικτύου φυσικού αερίου.... », δήλωση Σωκράτη Φάμελλου - 'Εφης Αχτσιόγλου

ΔΕΠΑ Υποδομών, Italgaz, ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, 'Έφη Αχτσιόγλου,

Ολοκληρώθηκε σήμερα το ξεπούλημα της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgaz

Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε σήμερα το ξεπούλημα του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgaz, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και ενώ οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες συζητούν για επανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στην ενέργεια...

Η συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΠΑ Υποδομών, που συνεδρίασε σήμερα με την ολοκλήρωση της εξαγοράς από την Italgas, ενέκρινε το νέο καταστατικό της Εταιρείας και διόρισε στην Προεδρία τον κο Nunzio Ferrulli.

Η συνέλευση των Μετόχων διόρισε επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από 5 μέλη, στα πρόσωπα των Nunzio Ferrulli, Barbara Morgante, Peter Durante, Θεόδωρου Πανάγου και Σπυρίδωνα Φλογαΐτη.


Στην πρώτη του συνεδρίαση σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο διόρισε την κα Barbara Morgante ως Διευθύνουσα Σύμβουλο της Εταιρείας.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Italgas εξαγοράζει το 100% της Εταιρείας από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ) και την Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. (ΕΛΠΕ).

«Σήμερα αρχίζουμε να γράφουμε μια νέα σημαντική σελίδα στην ιστορία της Italgas – σχολίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Paolo Galla – η οποία μετά από περίπου είκοσι χρόνια επιστρέφει για να διασχίσει τα εθνικά σύνορα και εμπλουτίζεται με νέους συναδέλφους, για να υπηρετήσει μια νέα γλώσσα και νέες κοινότητες. Ήταν ένας μακρύς μαραθώνιος που μας οδήγησε εδώ, αλλά τώρα ξεκινά μια νέα φάση εργασίας και ανάπτυξης που θα αντιμετωπίσουμε όπως πάντα με ενθουσιασμό: θα θέσουμε την εμπειρία και την τεχνολογική τεχνογνωσία μας στη διάθεση της χώρας για να δημιουργήσουμε μια υποδομή αριστείας και μαζί με αυτήν να συμβάλουμε στην αποτύπωση των στόχων της σταδιακής κατάργησης του άνθρακα και του λιγνίτη που έχει θέσει η κυβέρνηση σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ. Στην ευρωπαϊκή σκηνή, η Ιταλία και η Ελλάδα μπορούν να φιλοδοξούν να αποτελέσουν το σημείο αναφοράς του στρατηγικού ρόλου των έξυπνων, ψηφιακών και ευέλικτων δικτύων φυσικού αερίου στην υπηρεσία της ενεργειακής μετάβασης. Είμαστε εδώ για να δώσουμε συγκεκριμένη μορφή σε όλα αυτά».

Φάμελλος - Αχτσιόγλου: Ξεπούλημα όλου του δικτύου φυσικού αερίου καθ’ υπαγόρευση των συμφερόντων

.

      «Η πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο και δεν υπάρχει επιστροφή ή διόρθωση στο καταστροφικό της έργο. Μόνη διέξοδος η πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατό», αναφέρουν στην.κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου και Σωκράτης Φάμελλος.


Η κοινή δήλωση του Σωκράτη Φάμελλου και της Εφης Αχτσιόγλου για την ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΔΕΠΑ Υποδομών

«Η κυβέρνηση ολοκληρώνει σήμερα την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και ενώ οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες συζητούν για επανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στην ενέργεια. Αποτελεί ενεργειακό έγκλημα η απώλεια του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΠΑ Υποδομών εφόσον στρατηγικές επιλογές για τα δίκτυα φυσικού αερίου θα υπαγορεύονται πλέον μόνο από το κέρδος του ιδιοκτήτη»

«Χρειάστηκε ακόμη και η παράκαμψη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), καθώς και η φωτογραφική νομοθέτηση-εξυπηρέτηση συμφερόντων ώστε, να ολοκληρωθεί το έγκλημα ξεπουλήματος των δικτύων φυσικού αερίου της Ελλάδας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη», σημειώνουν ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, και η Τομεάρχης Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου​, και επισημαίνουν:

Η κυβέρνηση ολοκληρώνει σήμερα την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και ενώ οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες συζητούν για επανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στην ενέργεια. Αποτελεί ενεργειακό έγκλημα η απώλεια του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΠΑ Υποδομών εφόσον στρατηγικές επιλογές για τα δίκτυα φυσικού αερίου θα υπαγορεύονται πλέον μόνο από το κέρδος του ιδιοκτήτη. Για τη ΝΔ η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ Υποδομών αλλά το ιταλικό δημόσιο διά της συμμετοχής του στην Italgas μπορεί!

Για να εξυπηρετήσει μάλιστα τα συμφέροντα των αγοραστών εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος η κυβέρνηση με το νόμο 4951/2022 του Ιουλίου, «ξήλωσε» την αρμοδιότητα της ΡΑΕ να πιστοποιεί τους Διαχειριστές Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου. Και αυτό γιατί η Ανεξάρτητη Αρχή έθετε, ορθά, όρους για να προχωρήσει στην πιστοποίηση του νέου Διαχειριστή και να ολοκληρωθεί η συναλλαγή της πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas. Η κυβέρνηση επιπλέον άλλαξε εκ των υστέρων τους όρους του διαγωνισμού, ενώ είχε ήδη επιλεγεί αγοραστής, και μάλιστα προς όφελός του, ακόμα και για θέματα απαγόρευσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για 3 χρόνια από τη μεταβίβαση και διατήρησης αμετάβλητου του οργανογράμματος και των θέσεων εργασίας, που φαίνεται ότι δεν άρεσαν στους «επενδυτές».

Αυτός είναι ο φιλελευθερισμός και η ασφάλεια δικαίου για το σύστημα εξουσίας Μητσοτάκη:

Αν η ανεξάρτητη Αρχή δε βολεύει τους επενδυτές τότε απλά ακυρώνεις την Αρχή.

Αν οι όροι του διαγωνισμού δεν βολεύουν τους επενδυτές τότε τους τροποποιείς αλά καρτ μετά το διαγωνισμό, αλλάζοντας μάλιστα φωτογραφικά και τα θεσμικά χαρακτηριστικά του διαχειριστή του δικτύου.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ΝΔ επέλεξε να πουλήσει κατά 100% τη ΔΕΠΑ Υποδομών σε έναν ιδιώτη όταν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, εν μέσω μνημονίου, να διατηρήσει πλειοψηφικό ποσοστό για το δημόσιο (51%).

Το έγκλημα που ολοκληρώθηκε σήμερα με τις ευλογίες της κυβέρνησης αναδεικνύει και την ευθύνη της Διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ εφόσον επέτρεψε να ολοκληρωθεί η πώληση, ενώ γνωρίζει αφενός πως η εκ των υστέρων τροποποίηση των όρων του διαγωνισμού αποτελεί παραβίαση των στοιχειωδών κανόνων ανταγωνισμού και αφετέρου πως υπάρχει η πιθανότητα οι αρχικοί όροι να ήταν απαγορευτικοί για ενδιαφερόμενους που θα μπορούσαν πιθανώς να προσφέρουν ακόμη υψηλότερο τίμημα για την απόκτηση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Η πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο και δεν υπάρχει επιστροφή ή διόρθωση στο καταστροφικό της έργο. Μόνη διέξοδος η πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου