Ερντογάν: Η Τουρκία θα γίνει σημείο μεταφόρτωσης ρωσικού φυσικού αερίου - Πιο κατάλληλη η Θράκη για τον ενεργειακό κόμβο Ρωσίας-Τουρκίας

Τουρκία, Ρωσία, Ερντογάν, Πούτιν, ρωσικό φυσικό αέριο, Ανατολική Θράκη,

Ο Ερντογάν είπε ότι οι αρχές και των δύο χωρών εργάζονται από κοινού για να καθορίσουν την καλύτερη τοποθεσία για ένα κέντρο διανομής φυσικού αερίου. Φαίνεται ότι το τουρκικό τμήμα της Θράκης στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία είναι η καλύτερη τοποθεσία.


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε την Πέμπτη στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δημιουργήσει έναν «κόμβο φυσικού αερίου» στην Τουρκία για εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, τη στιγμή που οι ρωσικές παραδόσεις στην ΕΕ επηρεάζονται από τις κυρώσεις και οι διαρροές στον αγωγό φυσικού αερίου North Stream. «Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε τη δυνατότητα δημιουργίας κόμβου φυσικού αερίου στο τουρκικό έδαφος για παραδόσεις σε άλλες χώρες», ιδιαίτερα στην Ευρώπη, είπε ο κ. Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον κ. Ερντογάν, στο περιθώριο περιφερειακού φόρουμ στο Καζακστάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε αμέσως εντολή στις αρχές να εξετάσουν την ιδέα. Ο Ερντογάν έχει ήδη βάλει στο στόχαστρο μια τοποθεσία για ένα κέντρο διανομής και τώρα ανακοίνωσε την κατασκευή του σημείου μεταφόρτωσης.

Η Τουρκία και η Ρωσία θα προετοιμαστούν πρώτα από κοινού, μετά την οποία θα ληφθούν μέτρα, είπε ο Ερντογάν την Παρασκευή, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. «Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση εδώ. Κοινοποιήσαμε αμέσως αυτήν την απόφαση στον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων σήμερα». Σε αυτό το έργο συμμετέχει και το αφεντικό της Gazprom, Alexey Miller. Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, η δυτική τουρκική περιοχή της Θράκης είναι η «καταλληλότερη τοποθεσία» για ένα κέντρο διανομής.

Μετά τη διακοπή των παραδόσεων στη Γερμανία από τον αγωγό Nord Stream 1 στη Βαλτική Θάλασσα, ο οποίος είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από εκρήξεις, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε την ιδέα της εξαγωγής περισσότερου φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, ο οποίος διέρχεται από τη Ρωσία. Τρέχει από τη Μαύρη Θάλασσα προς την Τουρκία.

Ο Ερντογάν είπε ότι οι αρχές και των δύο χωρών εργάζονται από κοινού για να καθορίσουν την καλύτερη τοποθεσία για ένα κέντρο διανομής φυσικού αερίου. Φαίνεται ότι το τουρκικό τμήμα της Θράκης στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία είναι η καλύτερη τοποθεσία.

Ρ. Τ. Ερντογάν: «Πιο κατάλληλη η Θράκη για τον ενεργειακό κόμβο Ρωσίας-Τουρκίας»

Ανατολική Θράκη
«Μαζί με τον κ. Πούτιν, δώσαμε εντολή στο Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων μας και στον αρμόδιο φορέα από τη ρωσική πλευρά να συνεργαστούν», είπε ο Ερντογάν. «Θα κάνετε αυτή τη μελέτη. Όπου είναι το πιο βολικό μέρος, ελπίζουμε ότι θα δημιουργήσουμε το κέντρο διανομής.»

Ορμώμενος από την πρόταση Πούτιν για τη δημιουργία ενός νέου ενεργειακού κόμβου στην Τουρκία, ο Ερντογάν ανέφερε ότι μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο «δώσαμε εντολή στο υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων μας και στον αρμόδιο φορέα της ρωσικής πλευράς να συνεργαστούν». «Για ένα τέτοιο κέντρο διανομής, φυσικά, η Θράκη θεωρείται ο σημαντικότερος τόπος για αυτήν την επιχείρηση», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου