Πέτρος Κατσάκος: «Εξορύξεις αντίδοτο στα σκάνδαλα»

Εξορύξεις, υποκλοπές, αντίδοτο, Η ΑΥΓΗ,


Μια φούσκα επικοινωνιακή, που διογκώθηκε όταν η κυβέρνηση στριμώχτηκε με το σκάνδαλο των υποκλοπών, είναι οι σεισμικές έρευνες

Δύο εβδομάδες τώρα περνούν συστηματικά στα ψιλά οι ανακοινώσεις της Greenpeace και του WWF, των περιβαλλοντικών οργανώσεων που καταγγέλλουν την εν κρυπτώ έναρξη σεισμικών ερευνών από τουλάχιστον δύο πλοία νοτιοδυτικά της Κρήτης. Οι έρευνες μάλιστα έχουν ξεκινήσει εν μέσω της εκδίκασης της προσφυγής διάφορων φορέων στο ΣτΕ κατά των εξορύξεων και φυσικά χωρίς να περιμένουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ενώπιον του οποίου συζητήθηκε μόλις στις 2 Νοεμβρίου 2022 η προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της έγκρισης του προγράμματος έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Κρήτη.

Και όλα αυτά περνούν συστηματικά στα ψιλά, μην τυχόν και ανατραπεί ο σκόπιμα παραπλανητικός μύθος ότι η εξόρυξη αερίου από τις θάλασσες της Ελλάδας θα προσφέρει λύση στην ενεργειακή κρίση, όπως ψευδώς διατείνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που από το βήμα των ηγετών κρατών στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Αίγυπτο (COP27), δήλωσε ότι «επενδύουμε σε υποδομές φυσικού αερίου ώστε να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλειά μας». Την ώρα δηλαδή που οι ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου στο σύνολό τους βάζουν φρένο τόσο στις έρευνες όσο και στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στις θάλασσές τους, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα δίνει όλα στο καρτέλ των καυσίμων διακινδυνεύοντας μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στις νότιες θάλασσες της χώρας για ένα αμφιβόλου αποτελέσματος ρίσκο, που σε μια δεκαετία μόνο λύσεις δεν πρόκειται να δώσει στο ενεργειακό πρόβλημα της χώρας.

Μια φούσκα επικοινωνιακή, που διογκώθηκε όταν η κυβέρνηση στριμώχτηκε με το σκάνδαλο των υποκλοπών, είναι οι σεισμικές έρευνες. Μια φούσκα που, όπως είδαμε, ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να πουλήσει και στην COP27, παραγνωρίζοντας ότι οι εξορύξεις υδρογονανθράκων μόνο κλιματική επιβάρυνση, περιβαλλοντικά προβλήματα και γεωπολιτικές αναστατώσεις φέρνουν.

* Ο Πέτρος Κατσάκος είναι δημοσιογράφος της εφημερίδας Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου