Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε χρηματοπιστωτικό δίκτυο του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία

Κυρώσεις, χρηματοπιστωτικό δίκτυο, Ισλαμικό Κράτος,


Την επιβολή κυρώσεων εναντίον τριών φυσικών προσώπων και μιας εταιρείας που έχει έδρα στην Τουρκία ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς αποφαίνεται ότι είχαν σημαντικές οικονομικές συναλλαγές με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS)

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ την Πέμπτη όρισε αυτό που περιέγραψε ως χρηματοπιστωτικό δίκτυο του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) με έδρα την Τουρκία, το οποίο μετέφερε κεφάλαια από και προς τη Συρία και το Ιράκ.

Σε κοινή δράση με την Τουρκία, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών (OFAC) επέβαλε κυρώσεις σε τέσσερα άτομα και δύο οντότητες που κατηγορούνται ότι επέτρεψαν τη στρατολόγηση και τις οικονομικές μεταφορές της τρομοκρατικής ομάδας. Σύμφωνα με την OFAC, το δίκτυο «έπαιξε βασικό ρόλο στη διαχείριση, τη μεταφορά και τη διανομή χρημάτων» για το IS.

Επίσης την Πέμπτη, η Τουρκία ανακοίνωσε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε μέλη του δικτύου. Σε δελτίο τύπου , το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Άγκυρα «θα συνεχίσει να λαμβάνει αποτελεσματικά βήματα για την αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και θα συνεργάζεται με τους διεθνείς εταίρους της για το θέμα».

Το δίκτυο που ορίζεται από τις ΗΠΑ περιλαμβάνει τον ιδρυτή του, Μπρουκάν αλ-Χατούνι, έναν Ιρακινό υπήκοο που ζει παράνομα στην Τουρκία. Οι δύο γιοι του Muhammad Abd Al Hamid και Umar Abd Al Hamid και ένας οικονομικός μεσολαβητής του IS, Lu'ay Jasim Hammadi al-Juburi, ορίστηκαν επίσης. Όλοι κατηγορούνται ότι διευκόλυναν τις μεταφορές χρημάτων στο IS μέσω των οικονομικών τους οντοτήτων που εδρεύουν στην Τουρκία, Wadi Alrrafidayn for Foodstuffs και Sham Express. Και οι δύο οντότητες επλήγησαν με κυρώσεις.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, το 2021 ο Al-Khatuni έστειλε χρήματα στον Yasir Ali Ahmad Nuwayran al-Farraji, ένα μέλος του πυρήνα του IS που συνελήφθη από την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν για τον σχεδιασμό επιθέσεων στην ιρακινή κουρδική πρωτεύουσα Ερμπίλ.

«Η σημερινή ενέργεια επιβεβαιώνει τη δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών να υποβαθμίσει την ικανότητα του [ΙΚ] να λειτουργεί παγκοσμίως», δήλωσε σε δήλωση ο Μπράιαν Νέλσον, υφυπουργός Οικονομικών για την τρομοκρατία και τις οικονομικές πληροφορίες. «Αυτοί οι προσδιορισμοί και οι συνοδευτικές δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων είναι αποτέλεσμα στενού συντονισμού και συνεργασίας με τους Τούρκους εταίρους μας για να στοχεύσουμε τη δραστηριότητα του [ΙΚ] στην περιοχή».

Οι χαρακτηρισμοί που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη είναι οι πιο πρόσφατοι που στοχεύουν τα οικονομικά της τρομοκρατικής ομάδας. Τον Νοέμβριο, το Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε τέσσερα άτομα και οκτώ εταιρείες που λειτουργούν ως τμήμα πυρήνα του IS στη Νότια Αφρική.

Τον Μάιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόσθεσαν πέντε χρηματοδότες του ΙΚ στην Τουρκία, τη Συρία και την Ινδονησία στη λίστα κυρώσεων για τη βοήθεια στη στρατολόγηση νέων μελών και τη μεταφορά κεφαλαίων για να βοηθήσουν μαχητές να αποκτήσουν όπλα και να μεταφέρουν λαθραία παιδιά από τα στρατόπεδα κράτησης της Συρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου