ΡΟΔΟΣ: Αναζητούνται εργαζόμενοι για τα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού

Ρόδος, Τοριστικές επιχειρήσεις, αναζήτηση προσωπικού, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Εργατικό Κέντρο Ρόδου,


«Υπολογίζεται ότι υπάρχει έλλειμμα προσωπικού στις ξενοδοχειακές μονάδες και στις τουριστικές επιχειρήσεις από 3.500 έως 5.000 εργαζομένων» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Παναγιώτης Εγγλέζος, ο οποίος επισήμανε ότι γίνονται προσπάθειες εξεύρεσης προσωπικού...


Σε φάση προετοιμασίας για την έναρξη της τουριστικής περιόδου, που ευελπιστούν ότι θα είναι καλύτερη και από την περσινή (η οποία ήταν η καλύτερη στην ιστορία του ροδιακού τουρισμού) βρίσκονται οι επιχειρηματίες του νησιού.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί οι πρώτες πτήσεις τσάρτερ θα ξεκινήσουν στις 11 Μαρτίου και με βάση τα μηνύματα που καταφθάνουν από τις τουριστικές αγορές η σεζόν του 2023 αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δυναμική με ανάλογα οφέλη για την τοπική οικονομία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει και για το οποίο καταβάλλονται προσπάθειες για την επίλυση του είναι η έλλειψη υπαλληλικού δυναμικού.

«Υπολογίζεται ότι υπάρχει έλλειμμα προσωπικού στις ξενοδοχειακές μονάδες και στις τουριστικές επιχειρήσεις από 3.500 έως 5.000 εργαζομένων» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Παναγιώτης Εγγλέζος, ο οποίος επισήμανε ότι γίνονται προσπάθειες εξεύρεσης προσωπικού κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα.

Ήδη το Εργατικό Κέντρο Ρόδου σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και με τη συνδρομή Εργατικών Κέντρων της Βορείου Ελλάδας διοργανώνουν ημερίδες ενημέρωσης.

Για τον λόγο αυτό, αντιπροσωπεία και των δύο φορέων θα δώσει «το παρών» σε ημερίδα που διοργανώνεται στις Σέρρες, στις 4 Φεβρουαρίου, ώστε να ενημερωθεί το εργατικό δυναμικό των παραπάνω περιοχών για τη νέα τοπική συλλογική σύμβαση και να έρθουν οι εργαζόμενοι να δουλέψουν στη Ρόδο. Ανάλογη ημερίδα θα γίνει και την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο.

Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ρόδου, Παναγιώτης Εγγλέζος, σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε ότι «η ευρύτερη περιοχή των Σερρών είναι η κύρια πηγή εργαζομένων για τα ξενοδοχεία της Ρόδου και μάλιστα προ πανδημίας ο αριθμός των Σερραίων που απασχολούνταν στα ξενοδοχεία μας είχε φτάσει και τους 4.000».

Αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε: «Το επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται οι αιτήσεις επαναπρόσληψης από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Η εικόνα που έχουμε είναι ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων έχει κάνει αίτηση επαναπρόσληψης. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε και πάλι πρόβλημα με τη στελέχωση των ξενοδοχείων αλλά και των εποχικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο της προσπάθειας που ξεκινήσαμε από καιρό σε συνεργασία με τα εργατικά κέντρα στη βόρεια Ελλάδα αποφασίστηκε να συμμετέχουμε σε μία ημερίδα που διοργανώνει ο ΟΑΕΔ στις Σέρρες με τίτλο "Ημέρα Καριέρας" που θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου και σε ανάλογη ημερίδα την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου επίσης θα συμμετάσχει στις ημερίδες καθώς οι Σέρρες και η ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδος είναι η κύρια πηγή εργαζομένων για τα ξενοδοχεία της Ρόδου. Αρκετές χιλιάδες έρχονταν κάθε χρόνο στο νησί μας και ειδικά στη νότια Ρόδο για να εργαστούν στα ξενοδοχεία.

Ο αριθμός τους είχε φτάσει κάποια στιγμή περίπου τις 4.000. Αυτός ήταν και ο λόγος που παρουσιάστηκε η μεγάλη έλλειψη μετά την πανδημία στα ξενοδοχεία μας.

Οι άνθρωποι αυτοί λόγω της πανδημίας δεν ήρθαν, φοβήθηκαν ή άλλαξαν επάγγελμα και στράφηκαν αλλού για να έχουν εισοδήματα».

Μιλώντας αναλυτικά για το σκοπό της παρουσίας του ΕΚΡ στην ημερίδα, ο κ. Εγγλέζος υπογράμμισε ότι αυτή η προσπάθεια που γίνεται, σε συνεργασία με τα εργατικά κέντρα Σερρών, Δράμας και Καβάλας θα κορυφωθεί σε αυτή την ημερίδα κατόπιν πρωτοβουλίας του εργατικού κέντρου και σε συνεννόηση με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «με αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσουμε να πείσουμε ξανά τους εργαζόμενους της ευρύτερης περιοχής της βόρειας Ελλάδας να έρθουν εδώ, καθώς έχουμε μία σύμβαση, η οποία αποφέρει αύξηση 13% και σε σχέση με την πανελλαδική σύμβαση που έχει υπογραφεί είμαστε κατά 20% πιο πάνω. Η σύμβαση αυτή προβλέπει αξιοπρεπείς κανόνες διαμονής και διαβίωσης των ανθρώπων που θα έρθουν να δουλέψουν εδώ και η συμμετοχή μας στην ημερίδα αυτή θα σημαίνει ότι θα υπάρχει η διασφάλιση τήρησης της εργατικής νομοθεσίας και της συλλογικής σύμβασης την οποία η ΕΞΡ θα δεσμευτεί δημόσια ότι θα τηρήσει. Αυτός είναι ο λόγος που συμμετέχουμε σε αυτή την ημερίδα ώστε να εγγυηθούμε την πλήρη διαμονή και εξασφάλιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων που θα έρθουν στην περιοχή να εργαστούν.

Πιστεύω ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα και θα καταφέρουμε να πείσουμε τους συναδέλφους μας να έρθουν ξανά στη Ρόδο ώστε να μην προχωρήσει το αίτημα που έχει κατατεθεί από την Ένωση Ξενοδόχων, αλλά και από άλλους επιχειρηματίες στην περιοχή μας, για να έρθουν χιλιάδες εργαζόμενοι από τρίτες χώρες και να απασχοληθούν στις επιχειρήσεις της Ρόδου».

Στις ημερίδες η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου συμμετέχει με σύνθημα «εργαστείτε σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια σεζόν» και οι εκπρόσωποι της θα ενημερώσουν όσους την παρακολουθήσουν για τη ζήτηση που υπάρχει σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων από τα ξενοδοχεία μας στη Ρόδο τονίζοντας ότι:
  1. Θα εφαρμοστεί η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας με τις υψηλότερες αποδοχές της χώρας και
  2. Θα παρέχεται στους εργαζόμενους διαμονή και διατροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου