Θανάσης Θεοχαρόπουλος στο ΑΠΕ: «Το καθεστώς Μητσοτάκη βλάπτει σοβαρά τη χώρα»

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Συνέντευξη, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Νίκος Λιονάκης


Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Νίκο Λιονάκη, τονίζει ότι «η δυναμική που θα αναπτύξει ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει την νίκη και την δυνατότητα σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης», ενώ ξεκαθαρίζει ότι «δεν συζητάμε κανέναν σενάριο ήττας». 


«Το καθεστώς Μητσοτάκη βλάπτει σοβαρά τη χώρα», δηλώνει ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Νίκο Λιονάκη, τονίζοντας ότι «η απάντηση στην αδικία και την εκτροπή είναι δικαιοσύνη παντού». Σημειώνει ότι «το αίτημα για δικαιοσύνη συνοδεύεται και από συγκεκριμένες προγραμματικές δεσμεύσεις» και πως «στις λύσεις αυτές για τα καθημερινά προβλήματα θα κριθεί και η στάση όσων σήμερα παραμένουν στην λεγόμενη ‘γκρίζα ζώνη'». Υποστηρίζει πως «όταν προκηρυχθούν οι εκλογές και τα διλήμματα θα τεθούν με εμφατικό τρόπο, η δυναμική που θα αναπτύξει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα δώσει την νίκη και την δυνατότητα σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης», ενώ ξεκαθαρίζει ότι «δεν συζητάμε κανέναν σενάριο ήττας».

Αναφέρει μεταξύ άλλων «ότι το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ επιμένει σε έναν ανιστόρητο και απολίτικο διμέτωπο», όμως «εμείς έχουμε ένα μόνο μέτωπο απέναντι στη Δεξιά». Όσον αφορά στη διάταξη της κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη, αναφέρει ότι «δεν αναφέρεται στους νεοναζί, αφήνει μεγάλα περιθώρια ερμηνειών», σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει δική του πρόταση νόμου «που είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, σαφής ως προς τους νεοναζί, και η οποία είναι μια καλή βάση για σύγκλιση όλων». «Υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων αρκεί η ΝΔ να δείξει τουλάχιστον σε αυτό το θέμα διάθεση συνεννόησης, να ακούσει όχι μόνο εμάς αλλά και πολλούς συνταγματολόγους στην χώρα», σχολιάζει.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του διευθυντή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θανάση Θεοχαρόπουλου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Νίκο Λιονάκη:


  • ΕΡΩΤΗΣΗ.: Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε κλιμάκωση των κινήσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γύρω από την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Εξετάζονται κι άλλες πρωτοβουλίες στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο ή μένετε στην προαναγγελία ότι όλη η υπόθεση θα διερευνηθεί σε βάθος από την «επόμενη προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία»;


Θ. Θεοχαρόπουλος.: «Στην δημοκρατική εκτροπή ήταν υποχρέωσή μας να απαντήσουμε σθεναρά. Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε καθημερινά να ελέγχουμε την κυβέρνηση και να ρίχνουμε φως στο σκοτάδι που επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης. Την τελική λύση όμως θα την δώσουν οι πολίτες με την ψήφο τους στις εκλογές, στέλνοντας τον αυτουργό της εκτροπής, τον κ. Μητσοτάκη, στην αντιπολίτευση. Γι' αυτό ζητήσαμε την άμεση προκήρυξη εκλογών. Εξάλλου, σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή δημοκρατία, με όσα έχουν αποκαλυφθεί, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε μια μέρα στη θέση του. Εμείς έχουμε αξιοποιήσει όλα τα θεσμικά μέσα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια με την πλειοψηφία της ΝΔ να επιχειρεί να επιβάλλει παντού το σκοτάδι. Η αλήθεια τελικά αποκαλύφθηκε μέσω και των ελέγχων της Ανεξάρτητης Αρχής, της ΑΔΑΕ. Μετά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας, οι βουλευτές της ΝΔ πήραν πάνω τους το σκάνδαλο των υποκλοπών και από «σκάνδαλο Μητσοτάκη» το μετέτρεψαν σε «σκάνδαλο ΝΔ». Θα τους κρίνει ο λαός και η ιστορία.»

  • ΕΡΩΤΗΣΗ.: Ποιο θα είναι κατά τη γνώμη σας το ζήτημα που θα κρίνει καταλυτικά την εκλογική αναμέτρηση; Κυρίως οι αναποφάσιστοι, με τι κριτήριο πιστεύετε ότι θα προσέλθουν στις κάλπες; Τι σας κάνει να εκτιμάτε ότι η διαφορά που καταγράφουν σταθερά οι δημοσκοπήσεις ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, μπορεί να ανατραπεί;


Θ. Θεοχαρόπουλος.: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει στην κοινωνία ένα διάχυτο αίσθημα αδικίας. Την ώρα που ένα νοικοκυριό αδυνατεί να πληρώσει το ρεύμα, το καρτέλ της ενέργειας έχει υπερκέρδη δισεκατομμυρίων. Την ώρα που ένας εργαζόμενος μειώνει την κατανάλωση ακόμη και σε βασικά τρόφιμα, κάποιοι κάνουν παιχνίδια με τις ποσότητες και τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Την ώρα που ένας επαγγελματίας δεν μπορεί να βρει χρηματοδότηση, οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ κάνουν «δουλειές» με το δημόσιο χρήμα. Και την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης εκμεταλλεύτηκε την εντολή που έλαβε από τον Ελληνικό λαό το 2019 για να στήσει ένα προσωπικό παρακράτος. Το καθεστώς Μητσοτάκη βλάπτει σοβαρά τη χώρα. Το αίτημα για δικαιοσύνη σε συνδυασμό με την υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι αυτά που θα κινητοποιήσουν τους πολίτες και θα δώσουν τη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Η απάντηση στην αδικία και την εκτροπή είναι δικαιοσύνη παντού. Το αίτημα για δικαιοσύνη όμως συνοδεύεται και από συγκεκριμένες προγραμματικές δεσμεύσεις, όπως η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ με τιμαριθμική αναπροσαρμογή, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Στις λύσεις αυτές για τα καθημερινά προβλήματα θα κριθεί και η στάση όσων σήμερα παραμένουν στην λεγόμενη «γκρίζα ζώνη». Συνεπώς, όταν προκηρυχθούν οι εκλογές και τα διλήμματα θα τεθούν με εμφατικό τρόπο, η δυναμική που θα αναπτύξει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα δώσει την νίκη και την δυνατότητα σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης.»

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι μόνο με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στις εκλογές με απλή αναλογική μπορεί να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ λάβει τη δεύτερη διερευνητική εντολή και οι αριθμοί είναι τέτοιοι που επιτρέπουν το σχηματισμό κυβέρνησης μαζί με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν θα την αξιοποιήσετε;


Θ. Θεοχαρόπουλος.: «Δεν συζητάμε κανένα σενάριο ήττας. Θα κερδίσουμε τις εκλογές της απλής αναλογικής και την αμέσως επόμενη ημέρα θα σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Για να μπορέσει μια τέτοια κυβέρνηση να συγκρουστεί με τα ισχυρά συμφέροντα που επί Μητσοτάκη μεγαλουργούν και να ασκήσει πολιτικές προς όφελος των πολλών, πρέπει να είναι ισχυρή και στο κοινοβούλιο και στον λαό, να έχει τέτοια νομιμοποίηση, ώστε να αντέχει στις πιέσεις και κανείς να μην την υπονομεύσει με αθέμιτα μέσα. Με λίγα λόγια, για να έχει μια προοδευτική κυβέρνηση τη δύναμη να προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα και η κοινωνία πρέπει να είναι μια κυβέρνηση των νικητών, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.»

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε ποιες πολιτικές δυνάμεις απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ όταν μιλά για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης; Την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται ιδιαίτερη όξυνση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.


Θ. Θεοχαρόπουλος.: «Είναι λογικό, στον δρόμο προς τις εκλογές κάθε πολιτική δύναμη να διεκδικεί τη μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπησή της στην επόμενη Βουλή. 'Αρα ο πολιτικός ανταγωνισμός και μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων δεν είναι κάτι που πρέπει να μας παραξενεύει. Το ζήτημα είναι άλλο. Ότι το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ επιμένει σε έναν ανιστόρητο και απολίτικο διμέτωπο. Από την μία μιλάει για «σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση» και από την άλλη δεν αποκλείει συγκυβέρνηση με την Δεξιά των υποκλοπών, της αισχροκέρδειας και της λεηλασίας του δημόσιου χρήματος. Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές θα γίνουν σε λίγους μήνες και θα κριθούμε όλοι για τη στάση μας. Εμείς έχουμε ένα μόνο μέτωπο απέναντι στη Δεξιά. Δικός μας στόχος είναι η νίκη μας στις εκλογές της απλής αναλογικής και ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας με τις προοδευτικές δυνάμεις που θα βρίσκονται στη Βουλή. Η δυναμική που θα έχει δημιουργηθεί από μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και η εντολή του ελληνικού λαού για απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη και πολιτική αλλαγή δεν θα μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν.»

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια θα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στην τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία επιχειρείται να μείνει εκτός εκλογικής διαδικασίας το κόμμα του καταδικασθέντος για συμμετοχή ως ηγετικό μέλος σε εγκληματική οργάνωση, Ηλία Κασιδιάρη, αλλά και άλλα σχήματα που μπορεί να προκύψουν από τη ΧΑ;


Θ. Θεοχαρόπουλος.: «Το κόμμα του Κασιδιάρη ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2020 και η Χ.Α. καταδικάστηκε πρωτόδικα ως εγκληματική οργάνωση τον Οκτώβριο του 2020 και έχουμε φτάσει μόλις λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του 2023 για να καταλάβει η κυβέρνηση ότι υπάρχει κίνδυνος επιστροφής των νεοναζί στη Βουλή. Όταν μάλιστα, όλο αυτό το διάστημα ο Κασιδιάρης έχει αφεθεί να οργανώνει τους οπαδούς του μέσα από τη φυλακή ακόμη και με ζωντανές εκπομπές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πέρα όμως από την υποκρισία της κυβέρνησης, στην ουσία του θέματος εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε δείξει διάθεση συνεννόησης στο συγκεκριμένο θέμα καθώς έχουμε σταθερή άποψη ότι η θέση των εγκληματιών νεοναζί και καταδικασμένων Χρυσαυγιτών βρίσκεται στη φυλακή και όχι στον δημόσιο βίο, πολύ περισσότερο στο κοινοβούλιο. Η διάταξη της κυβέρνησης δεν αναφέρεται στους νεοναζί, αφήνει μεγάλα περιθώρια ερμηνειών. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι στοχεύει αποκλειστικά σε νεοναζιστικά κόμματα, αλλά εξακολουθεί να κλείνει το μάτι σε θεωρίες των δύο άκρων. Για αυτό εμείς καταθέτουμε δική μας πρόταση νόμου που είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, σαφής ως προς τους νεοναζί, και η οποία είναι μια καλή βάση για σύγκλιση όλων. Ταυτόχρονα, δηλώνουμε ανοιχτοί στο διάλογο και σε άλλες προτάσεις και σκέψεις. Υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων αρκεί η ΝΔ να δείξει τουλάχιστον σε αυτό το θέμα διάθεση συνεννόησης, να ακούσει όχι 
μόνο εμάς αλλά και πολλούς συνταγματολόγους στην χώρα.»
ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου