Κυριάκος Μητσοτάκης: Η μαύρη βίβλος σκανδάλων και μεθοδεύσεων της κυβέρνησης των... αρίστων!

Κυβέρνηση Μητσοτάκη, μαύρη βίβλος, σκάνδαλα, μεθδεύσεις, Η ΑΥΓΗ, Νίκος Σβέρκος,

Η εφημερίδα με σημερινό ΑΥΓΗ σε άρθρο της φέρνει στο φως ένα χρονολόγιο σκανδάλων της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη. Η αναδρομή στα γεγονότα των τελευταίων 44 μηνών επανέφερε πράξεις και μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έχουν κοινό άξονα τη ζημία του Δημοσίου και παράλληλα την ενίσχυση ιδιωτικών συμφερόντων εις βάρος της κοινωνίας.

 



Νίκος Σβέρκος^


Eργα και ημέρες του καθεστώτος Μητσοτάκη - Ένα χρονολόγιο των σκανδάλων της κυβέρνησης

Από την ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείχθηκε πρωθυπουργός εφαρμόζει πιστά το σχέδιό του να εξυπηρετήσει μικρά και μεγάλα συμφέροντα, επιχειρηματικά λόμπι, αλλά και ανθρώπους του στενού του περιβάλλοντος.

Η αναδρομή στα γεγονότα των τελευταίων 44 μηνών επανέφερε πράξεις και μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έχουν κοινό άξονα τη ζημία του Δημοσίου και παράλληλα την ενίσχυση ιδιωτικών συμφερόντων εις βάρος της κοινωνίας. Οι περιπτώσεις που υπενθυμίζουμε δεν αφορούν το σύνολο της καταστροφικής πολιτικής της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Αφορούν, όμως, ρουσφέτια σε ημετέρους με ψεύτικα βιογραφικά, την απώλεια δισ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία, το πάρτι απευθείας αναθέσεων και τελικά την παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών.

 Ακολουθεί το χρονολόγιο των σκανδάλων της κυβέρνησης των "αρίστων"

Ιούλιος 2019

1. Τροπολογία επιτρέπει αλλαγή όρων δόμησης στο Ελληνικό προκειμένου να χτιστούν ουρανοξύστης και καζίνο. Λίγες ημέρες νωρίτερα έχει αναλάβει υφυπουργός Χωροταξίας ο Δ. Οικονόμου της Lamda Development.

2. Αποκαλύπτεται ότι ο νέος γ.γ. Τουρισμού Κωνσταντίνος Λούλης έχει γράψει υμνητικά υπέρ της Χούντας. Ο Λούλης για μήνες καλύπτεται από το Μαξίμου, καθώς κατονομάζεται ως «ταμίας» της οικογένειας Μητσοτάκη.

Αύγουστος 2019

3. Απομακρύνεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού με φωτογραφική διάταξη η Βασιλική Θάνου.

4. Διορίζεται πρόεδρος της ΕΡΤ ο Κωνσταντίνος Ζούλας, μέχρι πρότινος διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

5. Στο τιμόνι της πρωθυπουργικής ΕΥΠ ο Παναγιώτης Κοντολέων της G4S. Η κυβέρνηση αλλάζει και τον σχετικό νόμο με φωτογραφική διάταξη, καθώς ο μουσικός δεν κατέχει ούτε τα απαραίτητα τυπικά προσόντα.

Σεπτέμβριος 2019

6. Ρυθμίσεις Βρούτση με τις οποίες ικανοποιούνται πάγια αιτήματα του ΣΕΒ, όπως οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες.

7. Ανακοινώνεται η αλλαγή του σχεδίου κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης. Ανοίγει ο δρόμος για αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων στους εργολάβους.

8. Αποκαλύπτονται οι αριθμοί για τους μετακλητούς της Ν.Δ. Στα 158 εκατ. ευρώ το κόστος των μετακλητών. Χαρακτηριστική περίπτωση, οι 460 διορισμοί στην Προεδρία της Κυβέρνησης.

9. Απαλλάσσονται από υποχρέωση κατάθεσης πόθεν έσχες οι καναλάρχες.

Νοέμβριος 2019

10. Η κυβέρνηση δίνει ασυλία στους τραπεζίτες στο πλαίσιο αλλαγών του Ποινικού Κώδικα.

11. Διορίζονται διοικητές νοσοκομείων συνεργάτες βουλευτών, αποτυχημένοι πολιτευτές, απόστρατοι και κάθε λογής άσχετοι. Ο Κ. Πατέρας που διορίστηκε στο Νοσοκομείο Καρδίτσας αποκαλύπτει ότι ο ίδιος ο Μητσοτάκης του υποσχέθηκε τη θέση προεκλογικά προκειμένου να ενταχθεί στη Ν.Δ.

12. Αποκαλύπτεται ότι το βιογραφικό του υφυπουργού Εξωτερικών Διαματάρη είναι ψεύτικο. Την επομένη παραιτήθηκε.

Ιανουάριος 2020

13. Η κυβέρνηση πολλαπλασιάζει τους μισθούς των κορυφαίων στελεχών της ΔΕΗ, ενώ εκτοξεύει τον αριθμό των διευθυντών της.

14. Ο Βρούτσης φέρνει φωτογραφική ρύθμιση με την οποία συνταξιούχοι θα εργάζονται στο Δημόσιο χωρίς να περικόπτεται η σύνταξή τους. Πρόκειται για δώρο σε γαλάζια στελέχη που θα διορίζονται σε θέσεις μετακλητών και συνεργατών.

Φεβρουάριος 2020

15. Η κυβέρνηση ακυρώνει με αστεία προσχήματα τον διαγωνισμό του ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες ταυτότητες και εκτοξεύει το κόστος του κατά 200 εκατ. ευρώ.

Μάρτιος 2020

16. Η πανδημία του κορωνοϊού χτυπά την Ελλάδα και η κυβέρνηση ακολουθεί το δόγμα της ατομικής ευθύνης και της εξυπηρέτησης των μεγάλων εργοδοτών και των ισχυρών συμφερόντων στην Υγεία. Οι ιδιωτικές κλινικές δεν συμπεριλαμβάνονται στον σχεδιασμό αντιμετώπισης της Covid-19. Παράλληλα οι μισθοί όσων κλάδων παύουν να λειτουργούν αντικαθίστανται από ένα πενιχρό επίδομα 534 ευρώ. Προοπτικά δρομολογούνται περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων μέσω της εκ περιτροπής εργασίας.

17. Η κυβέρνηση δημοσιεύσει ΚΥΑ με την οποία επιτρέπει απευθείας αναθέσεις με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

18. Η κυβέρνηση απαλλάσσει τους καναλάρχες από την καταβολή της δόσης 21 εκατ. ευρώ για τις άδειες.

Απρίλιος 2020

19. «Σκόιλ ελικίκου» εκατομμυρίων. Η κυβέρνηση ανακοινώνει πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για ελεύθερους επαγγελματίες. Το συνολικό κονδύλι φτάνει τα 193 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 85 εκατομμύρια θα καταλήξουν στα ιδιωτικά ΚΕΚ, εκ των οποίων τα 36 εκατομμύρια απευθείας σε επτά εταιρείες. Η τηλεκατάρτιση αποδεικνύεται ένα κακόγουστο αστείο, καθώς το εκπαιδευτικό υλικό είναι απαρχαιωμένο, γεμάτο σπαρταριστά λάθη. Εντέλει, τα vouchers αποσύρθηκαν.

Μάιος 2020

20. Η Νίκη Κεραμέως εισάγει την τηλεκπαίδευση στα σχολεία. Φέρνει στη Βουλή ρυθμίσεις που βρίθουν παραβιάσεων των κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων, ενώ κρύβει τις συμβάσεις που έχει συνάψει με την εταιρεία Cisco. Μετά από έναν χρόνο θα αποκαλύψει το περιεχόμενο της σύμβασης, που τελικά προβλέπει τίμημα 2 εκατ. ευρώ. Η αρμόδια Αρχή για τα Προσωπικά Δεδομένα ζητά διορθώσεις, οι οποίες τελικά υιοθετούνται μήνες μετά τις σχετικές συμβάσεις.

Ιούνιος 2020

21. Η κυβέρνηση δίνει αφειδώς χρήματα για δήθεν διαφημιστικούς λόγους σε ΜΜΕ, ώστε να «κλειδώσει» την εύνοιά τους. Αντιπολιτευόμενα μέσα λαμβάνουν μηδενικά ή πενιχρά ποσά, σε αντίθεση με ιστοσελίδες αμφιβόλου ποιότητας. Για εβδομάδες η κυβέρνηση κρύβει τη λίστα Πέτσα. Όταν τελικά δίδεται στη δημοσιότητα, η μεθόδευση εξαγοράς των ΜΜΕ είναι πρόδηλη.

Ιούλιος 2020

22. Ανακοινώνεται η κατασκευή του Μεγάλου Περίπατου στο κέντρο της Αθήνας, κάνοντας χρήση της περίφημης ΚΥΑ που επιτρέπει απευθείας αναθέσεις για λόγους προστασίας της πανδημίας. Καταβάλλονται πάνω από 2 εκατ. ευρώ για ένα σχέδιο εκ προοιμίου αποτυχημένο και γεμάτο αστεία φυτά και κακοφτιαγμένα παγκάκια. Η ταλαιπωρία για χιλιάδες πολίτες που κυκλοφορούν στους κεντρικούς άξονες μαρτυρά την προχειρότητα.

Σεπτέμβριος 2020

23. Η κυβέρνηση προφασίζεται ελλείψεις αντιδραστηρίων για τα τεστ κορωνοϊού και οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας προτρέπουν τα νοσοκομεία να συνάψουν συμβάσεις με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

24. Ανοίγουν τα σχολεία και η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε σχέδιο μαζικών τεστ, δίνει στους μαθητές διαφημιστικά παγουρίνα του Ιδρύματος Λασκαρίδη. Παράλληλα οι μάσκες που δίνονται στα παιδιά είναι τόσο μεγάλες, που καλύπτουν ολόκληρο το πρόσωπό τους.

25. Η κυβέρνηση αφήνει το ΕΣΥ στο έλεος της πανδημίας και καταρτίζει σχέδιο να κατευθύνονται άλλα σοβαρά περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα με υπέρογκες αποζημιώσεις για τους κλινικάρχες.

Οκτώβριος 2020

26. Η κυβέρνηση φέρνει τον Πτωχευτικό Κώδικα, που ξηλώνει κάθε προστασία πρώτης κατοικίας και δίνει γη και ύδωρ σε funds και τράπεζες.

Δεκέμβριος 2020

27. Μετά από μήνες αισχροκέρδειας ιδιωτικών κέντρων, η κυβέρνηση βάζει πλαφόν στις τιμές των τεστ. Ωστόσο και αυτό είναι εξαιρετικά υψηλό, με αποτέλεσμα τα κέρδη των ιδιωτικών εργαστηρίων να εκτοξεύονται.

28. Αποκαλύπτεται πως η κυβέρνηση έχει συνάψει σύμβαση με την εταιρεία Palantir για τη συλλογή δεδομένων των πολιτών με σκοπό την κοινωνική επιτήρηση εν καιρώ πανδημίας. Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αρνείται να τη δώσει στη δημοσιότητα, ενώ παραμένει άγνωστο εάν αυτή υπήρξε καν.

Ιανουάριος 2021

29. Νέα στοιχεία για τους μετακλητούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αγγίζουν πια τους 3.000.

30. Προωθείται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που οδηγεί κάθε χρόνο σχεδόν 30.000 μαθητές στα ιδιωτικά κολέγια, ενώ αναγκάζει σε λουκέτα δεκάδες τμήματα ΑΕΙ σε όλη τη χώρα.

31. Καταργείται ουσιαστικά το οκτάωρο με νομοσχέδιο Χατζηδάκη και δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να επιβάλλουν δεκάωρη εργασία στους εργαζόμενους.

Φεβρουάριος 2021

32. Τριπλασιάζεται το όριο για απευθείας αναθέσεις. Για συμβάσεις δημοσίων έργων οι απευθείας αναθέσεις μπορεί να φτάνουν πια τα 60.000 ευρώ.

Μάρτιος 2021

33. Η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου σπάει κάθε ρεκόρ στις απευθείας αναθέσεις. Χαρακτηριστικά, μέσα σε 5 ημέρες έκανε 7 απευθείας αναθέσεις 1,1 εκατ. ευρώ για μάσκες και αντισηπτικά στις φυλακές. Σύμφωνα με το πρόσφατο πόρισμα του ΣΔΟΕ, ζημίωσε συνολικά το Δημόσιο με 2 εκατ. ευρώ καθώς οι τιμές ήταν παραφουσκωμένες. Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως υποψήφια βουλευτής στην Εύβοια.

Απρίλιος 2021

34. Μετά από μήνες ολιγωρίας, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής δεν αγοράζει νέα λεωφορεία, αλλά ενοικιάζει μεταχειρισμένα αντί 30 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οχήματα ακατάλληλα για τις συνθήκες της πανδημίας, ενώ πολλά εξ αυτών έχουν βλάβες.

35. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς που προκαλεί τελικά συνολική ζημία στο Δημόσιο άνω των 3 δισ. ευρώ.

36. Αποκαλύπτεται η προνομιακή μεταχείριση του Φουρθιώτη από την κυβέρνηση. Του είχε χορηγηθεί αστυνομική φρουρά, ενώ είχε συχνές επαφές με στελέχη της κυβέρνησης και της Ν.Δ., όπως τον Γεραπετρίτη και τον Ρωμανό.

Ιούνιος 2021

37. Το ασφαλιστικό Χατζηδάκη χαρίζει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες το «φιλέτο» της επικουρικής ασφάλισης. Η μετάβαση στο νέο ασφαλιστικό υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει προοπτικά στο Δημόσιο 78 δισ. ευρώ. Παράλληλα, δίνεται ασυλία στα golden boys που θα τζογάρουν με τα αποθεματικά των ταμείων.

Ιούλιος 2021

38. Το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Μαρέβας Μητσοτάκη αποκαλύπτεται πως δεν περιλαμβάνει εταιρείες και ακίνητα. Η Ν.Δ. μεθοδεύει με κάθε τρόπο τη συγκάλυψη της υπόθεσης.

Σεπτέμβριος 2021

39. Η κυβέρνηση μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου μεθοδεύει την πώληση πακέτου μετοχών της ΔΕΗ. Έτσι το Δημόσιο χάνει την πλειοψηφία της επιχείρησης λαμβάνοντας πενιχρό αντίτιμο. Είναι ακόμα ένα επεισόδιο στο σίριαλ αυξήσεων της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς πριν ακόμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία τα ελληνικά νοικοκυριά πλήρωναν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη.

Οκτώβριος 2021

40. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή για τη λίστα Πέτσα και τη δημοσκοπική εταιρεία Opinion Poll. Η Ν.Δ. εμποδίζει τη διερεύνηση, καθώς αποφασίζει να μην κληθεί καν ο αρμόδιος Στέλιος Πέτσας.

Μάρτιος 2022

41. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκαλείται στη Βουλή από τον Αλέξη Τσίπρα και δεσμεύεται για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Μέχρι σήμερα δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ από το Δημόσιο.

Απρίλιος 2022

42. Η ακρίβεια καλπάζει για μήνες, αλλά η κυβέρνηση δεν δείχνει να κόπτεται ιδιαίτερα. Δίνεται πενιχρή αύξηση στον κατώτατο μισθό σε συνεννόηση με τον ΣΕΒ. Στον τομέα της ενέργειας, η Ν.Δ. απορρίπτει τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Μάιος 2022

43. Αποκαλύπτεται ότι η ΡΑΕ δέχτηκε πιέσεις από ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας -και ενέδωσε- ώστε να επιβληθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής στη ΔΕΗ.

Ιούνιος 2022

44. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επαναφέρει τα μπόνους των golden boys των τραπεζών.

Ιούλιος 2022

45. Ξεκινούν οι αποκαλύψεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών της ΕΥΠ. Φεύγουν από τις θέσεις τους οι Γρηγόρης Δημητριάδης και Παναγιώτης Κοντολέων, ενώ τεκμηριώνονται οι σχέσεις του ανιψιού και γ.γ. του πρωθυπουργού με τους Λαβράνο και Μπίτζιο, που πρωταγωνιστούν στην υπόθεση των παρακολουθήσεων με Predator. Οι εταιρείες τους εμφανίζονται να έχουν συνάψει συμβάσεις εκατομμυρίων με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ αποκαλύπτεται η χρήση του Predator από την ΕΥΠ. Οι υπεύθυνοι των εταιρειών του κακόβουλου λογισμικού «δένονται» με κουμπαριές και στενές φιλικές σχέσεις με σημαντικά στελέχη της κυβέρνησης, όπως τους υπουργούς Πιερρακάκη, Παναγιωτόπουλο. Σε καταθέσεις τους οι Δημητριάδης και Κοντολέων επικαλούνται το απόρρητο, τακτική που στηρίζει το Μαξίμου. Ακολουθεί Εξεταστική Επιτροπή, στην οποία η Ν.Δ. θέτει κάθε είδους εμπόδιο για να μην κληθούν τα κομβικά πρόσωπα να καταθέσουν. Τέλος, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος επιχειρεί να εμποδίσει την ΑΔΑΕ να κάνει ελέγχους στους παρόχους.

Οκτώβριος 2022

46. Διαγράφεται από τη Ν.Δ. ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης ύστερα από τις αποκαλύψεις ότι έκανε μπίζνες με κόκκινα δάνεια και πως είχε αναλάβει δουλειές του Δημοσίου παρά τις σχετικές απαγορεύσεις. Η διαγραφή ήρθε δύο χρόνια μετά τις πρώτες αποκαλύψεις για τις ενέργειές του.

47. Αποκαλύπτεται ότι ο βουλευτής Μαγνησίας Ανδρέας Μαραβέγιας μεθόδευε την άντληση άνω των 4 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο μέσω του αναπτυξιακού νόμου. Ο ίδιος παραδέχτηκε το σχέδιο που περιελάμβανε τη σύζυγό του.

Δεκέμβριος 2022

48. Το πάρτι με τις απευθείας αναθέσεις προκαλεί βέρτιγκο. Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2022 έχουν δοθεί 8,5 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις, με το νούμερο να έχει εκτοξευθεί λόγω της περίφημης ΚΥΑ για τον κορωνοϊό.

49. Αποκαλύπτεται ότι η «δημοσκοπική εταιρεία του Μαξίμου», η Marc, εμπλέκεται σε υπόθεση έκδοσης εικονικών τιμολογίων εκατομμυρίων ευρώ μαζί με εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου.

Φεβρουάριος 2023

50. Ο βουλευτής Μεσσηνίας της .Δ. Περικλής Μαντάς κατέχει offshore εταιρεία με έδρα στα Νησιά Μάρσαλ.

πηγή: avgi.gr

* Ο Νίκος Σβέρκος γεννήθηκε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας το 1984. Σπούδασε πληροφορική στην ΑΣΟΕΕ. Εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 2006 στον 105,5 Στο Κόκκινο, στην ΑΥΓΗ και την Εφημερίδα των Συντακτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου