Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ με τον Γιώργο Κουβαρά

Ευάγγελος Βενιζέλος, ΕΡΤ, Γιώργος Κουβαράς,

Εφ΄όλης της ύλης συντέντευξη παρεχώρησε χθες, 21 Φεβρουαρίου 2023, ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ΕΡΤ και το δημοσιογράφος Γιώργο Κουβαρά...

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ βρέθηκε καλεσμένος ο Ευάγγελος Βενιζέλος χθες. 21/02/2023,   όπου και σχολίασε την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν, τις εκλογές που πλησιάζουν και την απόφαση του Κώστα Καραμανλή να μην είναι πλέον υποψήφιος με την Νέα Δημοκρατία. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε επίσης για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και αν πιστεύει πως αυτός θα τελειώσει με ήττα του Πούτιν.

Ακολουθεί η συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στον Γ. Κουβαρά

  • Γ. Κουβαράς: Φιλοξενούμε απόψε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πολύ τον ευχαριστώ, πραγματικά, για την τιμή που μας κάνει.

- Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ.

  • Γ. Κουβαράς: Είναι μία ημέρα ιδιαίτερη σήμερα, με την επίσκεψη Μπλίνκεν και στην Τουρκία και στην Ελλάδα, γιατί πέρασε και από τις δύο χώρες, και έστειλε ένα μήνυμα, κλείνοντας, ότι πρέπει να αποφεύγονται οι απειλές που απλώς αυξάνουν την ένταση.

- Ευ. Βενιζέλος: Ναι.

  • Γ. Κουβαράς: Θέλω λοιπόν να ρωτήσω, με τη μεγάλη εμπειρία που έχετε και από το Υπουργείο Εξωτερικών, αν βλέπετε νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη βιβλική καταστροφή στην Τουρκία, την οποία έχουν προκαλέσει οι σεισμοί και πώς θα πρέπει να κινηθεί κατά την άποψή σας η Ελλάδα το αμέσως προσεχές διάστημα.

- Ευ. Βενιζέλος: Καταρχάς ο κ. Μπλίνκεν επανέλαβε την πάγια δήλωση που κάνει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν ερωτάται για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν και την Ελλάδα και την Τουρκία συμμάχους -  και είναι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ -, θέλουν να υπάρχει διπλωματικός διάλογος, πολιτική προσέγγιση, ειρηνική επίλυση των διαφορών. Εμείς, βεβαίως, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι θεωρούμε πως διαφορά με την έννοια του Διεθνούς Δικαίου είναι μόνον η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλοί μονομερείς τουρκικοί ισχυρισμοί, αυτοί έχουν επεκταθεί τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια.

  • Γ. Κουβαράς: Έτσι είναι.

- Ευ. Βενιζέλος: Οι γκρίζες ζώνες το 2019 ήταν στα Ίμια, τώρα είναι στην Κρήτη, το casus belli το 2019 ήταν στο Αιγαίο, τώρα έχει πάει στη Μεσόγειο. Οι σεισμοί από την άλλη πλευρά διαμορφώνουν ένα momentum τελείως διαφορετικό, το κλίμα είναι διαφορετικό.

  • Γ. Κουβαράς: Άρα βλέπετε ένα momentum;

- Ευ. Βενιζέλος: Απολύτως, υπήρξε αυτό άλλωστε και το 1999. Δεν θα αλλάξει η στρατηγική αντίληψη της Τουρκίας. Άλλωστε  η Τουρκία είναι και αυτή σε προεκλογική περίοδο, θα δούμε ποια θα είναι η κυβέρνηση μετά τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

  • Γ. Κουβαράς: Θα αναβληθούν θεωρείτε οι εκλογές;

- Ευ. Βενιζέλος: Θα γίνουν. Ακόμα και αν αναβληθούν θα γίνουν και έως τις εκλογές θα υπάρχει μία προεκλογική περίοδος ουσιαστικά.

  • Γ. Κουβαράς: Και πώς θα κινηθεί ο Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα και στη Δύση;

- Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω προσεκτικά. Δεν νομίζω ότι θα σκεφτεί ένα θερμό επεισόδιο που είναι πάντα ένα σενάριο το οποίο όλοι αποστρεφόμαστε. Η θεωρία του θερμού επεισοδίου πρέπει κάποια στιγμή να μελετηθεί, γιατί θερμό επεισόδιο μεταξύ δύο ΝΑΤΟικών χωρών, κ. Κουβαρά, σημαίνει ότι θα επιταχυνθούν διαδικασίες οι οποίες σε καθίζουν σε ένα τραπέζι συζητήσεων πολιτικών και διπλωματικών. Δεν πρόκειται να γίνει γενίκευση ενός θερμού επεισοδίου, αλλά οι συμβολισμοί είναι πάρα πολύ μεγάλοι.

  • Γ. Κουβαράς: Άρα έχουμε κάθε λόγο να το αποφύγουμε ένα θερμό επεισόδιο;

- Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς. Θα έλεγα αυτό αφορά γενικά τις κρίσεις. Η καλύτερη διαχείριση κρίσης είναι να αποφεύγεις να γεννηθεί η κρίση και δεν νομίζω ότι έχει ωφεληθεί η Ελλάδα από τις κρίσεις των τελευταίων 50 ετών, γιατί κλείνουμε 50 χρόνια εάν λάβουμε ως αφετηρία την εισβολή στην Κύπρο, τον Αττίλα Ι, τον Αττίλα ΙΙ, την κατοχή του βορείου τμήματος, την τουρκική στρατιωτική παρουσία στο νησί.

Από την άλλη μεριά εμείς έχουμε δυσκολία να διαμορφώσουμε μία στρατηγική για το Κυπριακό, διότι αυτό δεν είναι εύκολο στην Ελληνοκυπριακή πλευρά, ακόμα και μετά την εκλογή του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης πρέπει να μιλήσουμε με πολύ πιο ουσιαστικό και βαθύ τρόπο για τη στρατηγική μας σε σχέση με την Τουρκία. Τώρα οι σεισμοί όμως, το κλίμα αυτό ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, φιλίας των δύο λαών, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Ο κ. Τσαβούσογλου διατύπωσε τρεις προτάσεις δημόσια, τις οποίες προσωπικά, όπως θυμάστε, τις λέω συχνά, σε κάθε ίσως περίσταση. Να ξεκινήσουν ξανά οι διερευνητικές συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, με τελικό στόχο τη Χάγη βεβαίως, αλλά πρέπει να υπάρξει ένα συνυποσχετικό, να γίνουν ξανά οι συνομιλίες, να επαναληφθούν, για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα στρατιωτικά, τα αεροναυτικά κυρίως και να υπάρχουν οι επαφές στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

  • Γ. Κουβαράς: Το βλέπετε ότι αυτά που μου λέτε τώρα θα μπορούσαν να γίνουν σε αυτήν τη φάση που είμαστε τώρα, την προεκλογική και εδώ και στην Τουρκία.

- Ευ. Βενιζέλος: Τη στενά προεκλογική, τη δική μας; Από  ό,τι αντιλαμβάνομαι επίκειται η προκήρυξη των εκλογών, η διάλυση της Βουλής, δεν προλαβαίνουμε πρακτικά να το κάνουμε, αλλά πάντως δεν πρέπει να μακρύνουμε κατά τη γνώμη μου, αυτά δεν έπρεπε ποτέ να διακοπούν. Έπρεπε πάντα να έχουμε γύρους διερευνητικών συνομιλιών, πάντα να έχουμε συζητήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και στο ΝΑΤΟ να κάνουμε τους καλύτερους δυνατούς χειρισμούς για να μειώνουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω της δικής μας στρατιωτικής αποχώρησης. Αποχώρησης από το στρατιωτικό σκέλος το 1974 που ήταν διαμαρτυρία για την Κύπρο, αλλά δεν μας επέτρεψε να επανέλθουμε το 1980 εκεί που ήμασταν το 1974. Άρα αυτά πρέπει να τα έχουμε πάντα στο τραπέζι επάνω.

  • Γ. Κουβαράς: Μάλιστα. Κύριε Πρόεδρε, για εσάς, θα έπρεπε να πάμε ξανά σε συνομιλίες Μητσοτάκη-Ερντογάν κάποια στιγμή και πόσο σύντομα;

- Βενιζέλος: Συνάντηση. Είχε γίνει η συνάντηση και πρέπει να γίνονται αυτές οι συναντήσεις, αυτές λειτουργούν και εκτονωτικά και προωθητικά και νομίζω ότι κανείς δεν έχει αντίρρηση να ξαναγίνουν αυτές οι επαφές. Θα δούμε βέβαια ποιος θα είναι ο Πρόεδρος στην Τουρκία και ποιος θα είναι και ο Πρωθυπουργός στην Ελλάδα, γιατί περιμένουμε να δούμε την επιλογή του εκλογικού σώματος.

  • Γ. Κουβαράς: Θα έρθουμε σε αυτό μετά, θέλω πρώτα να…

- Ευ. Βενιζέλος: Εν πάση περιπτώσει, ας μιλήσουμε θεσμικά. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος ο οποίος είναι εκτελεστικός, ασκεί την πολιτική εξουσία, βεβαίως πρέπει να έχουν συχνές και ουσιαστικές συζητήσεις.

  • Γ. Κουβαράς: Μάλιστα. Τώρα, ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βλέπουμε να επανέρχεται ευθέως η απειλή της χρήσης πυρηνικών έτσι όπως κινείται ο Πούτιν.

- Ευ. Βενιζέλος: Από την πρώτη στιγμή διατυπώθηκε με πολύ μεγάλη ευκολία και προπέτεια θα έλεγα.

  • Γ. Κουβαράς: Θυμάμαι ότι είχατε πει στο ξεκίνημα αυτής της κρίσης, είχαμε κάνει μία συνέντευξη εδώ, ότι αυτός ο πόλεμος δεν μπορεί να τελειώσει παρά μόνο με ήττα της Ρωσίας και βλέπω σήμερα να το λέει, με αφορμή την επίσκεψή του στο Κίεβο, ο Αμερικανός Πρόεδρος αυτό πολύ ρητά, ότι μόνο με ήττα της Ρωσίας μπορεί να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Εξακολουθείτε να το πιστεύετε και σήμερα αυτό; Διότι έχει περάσει πια ένας χρόνος.

- Ευ. Βενιζέλος: Καταρχάς τι εννοούμε, είναι πολύ-πολύ απλό αυτό που εννοούμε. Εάν δεν καταληφθεί η Ουκρανία και δεν χάσει την κυριαρχία της και την ανεξαρτησία της, εάν δεν αλλάξει αναγκαστικά κυβέρνηση και δεν επιβληθεί κυβέρνηση η οποία δεν θα έχει καμία σχέση με τη βούληση του ουκρανικού λαού, εάν δηλαδή δεν επιτευχθούν οι περιβόητοι στόχοι της «αποναζιστικοποίησης» που έθεσε ο κ. Πούτιν εντός εισαγωγικών, θα έχει ηττηθεί η Ρωσία. Ήδη το γεγονός ότι ξεκίνησαν για έναν στρατιωτικό «περίπατο», για μία ειδική στρατιωτική επιχείρηση και έχουν εμπλακεί σε έναν πόλεμο με πολύ μεγάλες επιπτώσεις αρνητικές για την οικονομία, την κοινωνία, τη διεθνή εικόνα της Ρωσίας, είναι μία ήττα.

  • Γ. Κουβαράς: Άρα θεωρείτε ότι είναι σε τροχιά ήττας η Ρωσία.

- Ευ. Βενιζέλος: Είναι μία ήττα στρατηγικού χαρακτήρα.

  • Γ. Κουβαράς: Ο πόλεμος όμως δεν τελειώνει με αυτή την ήττα.

- Ευ. Βενιζέλος: Δεν θα τελειώσει εύκολα ο πόλεμος, κ. Κουβαρά, δεν μπορούμε να αναμένουμε μία εύκολη λύση. Ακόμα και εάν πηγαίναμε σε μία εκεχειρία, με την εκκρεμότητα που υπάρχει στο Ντονμπάς, με την εκκρεμότητα που υπάρχει στην Κριμαία, με την εκκρεμότητα που υπάρχει για τη χρήση πυρηνικών όπλων, αντιλαμβάνεστε ότι η ίδια η Ευρώπη νιώθει ανασφαλής και δεν μπορεί μόνη της να προσφέρει στον εαυτό της ομπρέλα.

  • Γ. Κουβαράς: Κίνδυνος εμπλοκής, δυο λεπτά.

- Ευ. Βενιζέλος: Ομπρέλα αντιπυρηνική στην Ευρώπη προσφέρουν μόνον οι Ηνωμένες Πολιτείες.

  • Γ. Κουβαράς: Αυτό είναι γεγονός.

- Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχουν πυρηνικές κεφαλές.

  • Γ. Κουβαράς: Υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής εδώ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας σε αυτό τον πόλεμο; Διότι αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες είναι μία κλιμάκωση προς αυτή την κατεύθυνση, έστω και σε ρητορικό επίπεδο.

- Ευ. Βενιζέλος: Οι Ηνωμένες Πολιτείες προφανώς έχουν ενεργό ανάμειξη στήριξης της Ουκρανίας, οικονομικής, στρατιωτικής, με πολεμικά υλικά, με οπλικά  συστήματα, με εκπαίδευση, με πολιτική στήριξη. Η επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο είναι μία εντυπωσιακή, ιστορική δήλωση στρατηγικών προθέσεων. Από την άλλη μεριά, η απάντηση του κ. Πούτιν με την ομιλία του, στην πραγματικότητα είναι επανάληψη της πυρηνικής απειλής, η αποχώρηση από τη New Start, από τη συμφωνία για τον έλεγχο των στρατηγικών εξοπλισμών είναι ένα βήμα προς τα πίσω εντυπωσιακό.

  • Γ. Κουβαράς: Είναι πραγματικός ο κίνδυνος ή σε ρητορικό επίπεδο μόνο;

- Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω είναι ρητορικός και συμβολικός γιατί είναι ο Αρμαγεδώνας.

  • Γ. Κουβαράς: Μάλιστα.

- Ευ. Βενιζέλος: Τι σημαίνει η χρήση πυρηνικών όπλων; Σημαίνει και αντίθετη χρήση, άρα σημαίνει μία καταστροφή η οποία υπερβαίνει τις προγνώσεις της ανθρωπότητας για το μέλλον της. Από την άλλη μεριά, οι Αμερικάνοι θέτουν –και νομίζω το θέτουν πολιτικά, διπλωματικά, επικοινωνιακά για να το αποφύγουν– την εμπλοκή της Κίνας με την έννοια της αποστολής στρατιωτικού υλικού στη Ρωσία. Νομίζω ότι η κινεζική ηγεσία θα το λάβει πολύ σοβαρά υπόψη, νομίζω ότι δεν θα ήθελε να έχει μία συμμετοχή στην κλιμάκωση του πολέμου. Αντιθέτως θα ήθελε να παίξει κάποιο ρόλο στην αναζήτηση πολιτικής, όπως λένε, λύσης, αλλά θα δούμε, γιατί μπορεί πράγματι να γίνει μία κίνηση η οποία θα προκαλέσει ένταση στις αμερικανο-κινεζικές σχέσεις και αναγκαστικά στις σχέσεις όλης της Δύσης με την Κίνα, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει την αμερικανική αντίληψη, δεν υπάρχει στρατηγική αυτονομία. Και τα δικά μας περιφερειακά προβλήματα, κ. Κουβαρά, τα ελληνοτουρκικά, το κυπριακό, όπως έχουμε πει πολλές φορές οι δύο μας, έχουν αποκτήσει μετά την εισβολή τη ρωσική στην Ουκρανία παρακολουθηματικό χαρακτήρα, όλα κρίνονται με αναγωγή στους μεγάλους συσχετισμούς.

 Σχετικά με τις επικείμενες εκλογές

  • Γ. Κουβαράς: Όλα κρίνονται από τη μεγαλύτερη εικόνα. Θέλω να έρθουμε, πριν κλείσουμε, στα δικά μας. Είμαστε στην τελική ευθεία για τις εκλογές, θεωρείτε ότι μπορεί και πρέπει να προκύψει κυβέρνηση από τις πρώτες κάλπες με απλή αναλογική και εάν συμβεί αυτό, με ποιον Πρωθυπουργό, με τον αρχηγό του πρώτου κόμματος;

- Ευ. Βενιζέλος: Εγώ μπορώ να σας δώσω μία απάντηση η οποία είναι θεσμική. Οι εκλογές γίνονται για να εκφραστεί η βούληση του εκλογικού σώματος και για να σχηματιστεί κυβέρνηση, αυτό λέει το άρθρο 37 του Συντάγματος. Εάν δεν έχουμε απόλυτη πλειοψηφία, που δεν θα έχουμε λόγω εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής, θα δοθούν οι λεγόμενες διερευνητικές εντολές.

  • Γ. Κουβαράς: Ναι, αλλά εδώ είναι τα δεδομένα πολύ συγκεκριμένα, δηλαδή υπάρχουν συγκεκριμένα κόμματα…

- Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά το θέμα είναι εάν σεβόμαστε το Σύνταγμα ή εάν το καταστρατηγούμε.

  • Γ. Κουβαράς: Σύμφωνοι, αλλά, φαντάζομαι, δεν πιστεύετε ότι μπορεί να συγκυβερνήσουν η Νέα Δημοκρατία με το ΣΥΡΙΖΑ.

- Ευ. Βενιζέλος: Όχι, αλλά αυτή τη στιγμή, εάν θέλετε να μιλήσουμε αμιγώς πολιτικά, παρότι το Σύνταγμα έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη συνοχή της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος, έχουμε διατυπωμένες τρεις προτάσεις. Η μία πρόταση είναι αυτή που είπε αναλυτικά σε εσάς ο κ. Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα.

  • Γ. Κουβαράς: Αυτοδυναμία.

- Ευ. Βενιζέλος: Αυτοδυναμία πάση θυσία. Άρα, ούτε διερευνητικές εντολές την πρώτη φορά, ούτε συζήτηση για συνεργασία, πάμε στις δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική και «θα είμαι αυτοδύναμος». Το σενάριο να μην υπάρχει αυτοδυναμία και τη δεύτερη φορά δεν το εξετάζουν. Άρα δεν έχουμε πρόταση συνεργασίας από πλευράς Νέας Δημοκρατίας.

  • Γ. Κουβαράς: Αυτό είναι, λοιπόν, το ένα σενάριο.

- Ευ. Βενιζέλος: Η Νέα Δημοκρατία δεν θα κάνει χρήση των διερευνητικών εντολών, δεν συνομιλεί με κανένα κόμμα, δεν θέλει καμία συνεργασία, θέλει μία μονοκομματική, αυτοδύναμη κυβέρνηση.

  • Γ. Κουβαράς: Το σενάριο της κυβέρνησης των ηττημένων πώς το ακούτε;

- Ευ. Βενιζέλος: Το σενάριο της κυβέρνησης των ηττημένων δεν το έχει διατυπώσει κανείς πλην της Νέας Δημοκρατίας ως κριτική, ως κριτική απέναντι σε ένα σενάριο που δεν έχει διατυπωθεί, γιατί είδα ότι ο κ. Τσίπρας στην Καρδίτσα την Κυριακή είπε ότι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και θα γίνει «κυβέρνηση συνεργασίας των νικητών, κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων των νικητών». Αυτό λέει, δεν μιλά για «κυβέρνηση των ηττημένων».

  • Γ. Κουβαράς: Ναι, αλλά επειδή μιλάμε επί τη βάσει δημοσκοπήσεων…

- Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά δεν το είπε.

  • Γ. Κουβαράς: Επειδή μιλάμε επί τη βάσει δημοσκοπήσεων…

- Ευ. Βενιζέλος: Δεν έχει ειπωθεί πάντως.

  • Γ. Κουβαράς: Μάλιστα.

- Ευ. Βενιζέλος: Και έχουμε την τρίτη πρόταση που είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ότι το ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος ο Ανδρουλάκης, από ό,τι έχω δει, θα προτείνει προγραμματική συμφωνία  με βάση τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών, είναι οι εκλογές της χώρας.

  • Γ. Κουβαράς: Άρα θα προτείνει συμφωνία με όλα τα κόμματα;

- Ευ. Βενιζέλος: Με όλα τα κόμματα αλλά χωρίς το πρώτο κόμμα δεν γίνεται.

  • Γ. Κουβαράς: Άρα;

- Ευ. Βενιζέλος: Όμως εάν αρνείσαι τη συζήτηση ως πρώτο κόμμα, με το σενάριο των δημοσκοπήσεων στις πρώτες εκλογές, αν χρειαστεί συζήτηση στις δεύτερες επειδή δεν έχεις αυτοδυναμία, πώς θα αντιδράσουν τα κόμματα που τα έχεις αγνοήσει και παρακάμψει στην πρώτη εφαρμογή του άρθρου 37, δηλαδή δεν έχεις κάνει χρήση των διερευνητικών εντολών και δεν έχεις συνομιλήσει μαζί τους;

  • Γ. Κουβαράς: Κατανοητό, αλλά θέλω να σας ρωτήσω τι προτείνει το τρίτο κόμμα.

- Ευ. Βενιζέλος: Θέλω να πω το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο. Το ρίσκο είναι ή αυτοδυναμία του κατά τις δημοσκοπήσεις πρώτου κόμματος ή μία αδυναμία συνομιλίας και συνεννόησης, η οποία μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα για τη χώρα.

  • Γ. Κουβαράς: Κατά την άποψή σας νομιμοποιείται πολιτικά το τρίτο κόμμα να προτείνει μία συνεργασία με το τρίτο κόμμα, εφόσον μου λέτε ότι χωρίς το πρώτο κόμμα δεν μπορεί να υπάρξει, με άλλον Πρωθυπουργό από τον αρχηγό του πρώτου κόμματος;

- Ευ. Βενιζέλος: Θα σας απαντήσω με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα το πρώτο κόμμα παίρνει τον Πρωθυπουργό, το δεύτερο κόμμα παίρνει τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών και ούτω καθεξής. Όμως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βλέπω ότι λέει, «δεν μας ενδιαφέρουν τα πρόσωπα καθόλου, μας ενδιαφέρει η προγραμματική συμφωνία επί της ουσίας». Φυσικά τα πρόσωπα έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Εδώ όμως δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε για πρόσωπα, ούτε καν για προγράμματα, γιατί εδώ αποκλείεται η συζήτηση, αποκλείεται η συμφωνία, αποκλείεται η συνεργασία εξ ορισμού με την υπόθεση ότι θα υπάρχει αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, λόγω ενισχυμένης αναλογικής. Εάν δεν υπάρξει;

  • Γ. Κουβαράς: Μάλιστα, είναι ένα εύλογο ερώτημα αυτό. Τώρα, θέλω να τελειώσουμε με κάτι άλλο.

- Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι απλώς ένα εύλογο ερώτημα, εγώ πιστεύω ότι πρέπει να αναζητούνται και μεταξύ των κομμάτων οι βαθύτερες συναινέσεις και υπάρχει έδαφος για βαθύτερες στρατηγικού χαρακτήρα συναινέσεις υπέρ της εθνικής προοπτικής, διότι υπάρχουν και πολλά θέματα στα οποία υπάρχει συμφωνία.

  • Γ. Κουβαράς: Μιλάτε για συναίνεση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ; Μιλάτε για αυτά τα δύο κόμματα;

- Ευ. Βενιζέλος: Σε όλα, όχι για όλα, και με τη Νέα Δημοκρατία, αλίμονο. Στη δική μου σκέψη δεν αποκλείεται καμία δύναμη του λεγόμενου συνταγματικού δημοκρατικού φάσματος και μάλιστα του ευρωπαϊκού φάσματος.

  • Γ. Κουβαράς: Τώρα θέλω κάτι άλλο. Σήμερα ο Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος.

- Ευ. Βενιζέλος: Μπορώ να τον καλωσορίσω στη σφαίρα της μεταπολιτικής, η οποία βέβαια έχει προϋποθέσεις και αυτή. Θέλει κόπο, πρέπει να λες πράγματα τα οποία δείχνουν ότι όταν είσαι ελεύθερος ή απελεύθερος συμβάλεις με τον τρόπο σου σε αυτό που λέγεται δημόσιος βίος.

  • Γ. Κουβαράς: Άρα να υποθέσω, κ. Πρόεδρε, ότι και εσείς θέλετε να παραμείνετε σε αυτόν το χώρο της μεταπολιτικής, του απελεύθερου;

- Ευ. Βενιζέλος: Εγώ δεν έχω κανένα λόγο να μετακινηθώ.

  • Γ. Κουβαράς: Άρα δεν θα σας δούμε υποψήφιο σε αυτές τις εκλογές;

- Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν έχω καμία διάθεση να « κατέλθω», όπως λένε, στον εκλογικό στίβο.

  • Γ. Κουβαράς: Θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ.

- Ευ. Βενιζέλος: Να είστε καλά.

  • Γ. Κουβαράς: Όπως πάντα η κουβέντα μαζί σας μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο. Ευχαριστώ πολύ.

 πηγή:evenizelos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου