Η ΕΕ προτρέπει τη Ρωσία να επιτρέψει τις αμερικανικές επιθεωρήσεις των πυρηνικών της αποθεμάτων στο πλαίσιο του "New START"

Πυρηνικά όπλα, New START,

Μετά την χθεσινή ανακοίνωση του Πούτιν ότι "αναστέλλει" τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων New START", η ΕΕ κάλεσε τη Ρωσία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της βάσει της συνθήκης New START με τις ΗΠΑ...

Η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της Συνθήκης διευκολύνοντας τις επιθεωρήσεις New START στη ρωσική επικράτεια και συμμετέχοντας στο όργανο εφαρμογής της Συνθήκης, τη Διμερή Συμβουλευτική Επιτροπή εντός του χρονοδιαγράμματος που καθορίζεται από τη Συνθήκη, αναφέρει το έγγραφο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύει ότι η Ρωσία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της βάσει της συνθήκης New START με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη μείωση των στρατηγικών επιθετικών όπλων και να επιτρέψει τις αμερικανικές επιθεωρήσεις που προβλέπονται στο έγγραφο, ανέφερε σε δήλωση η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ.

«Η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της Συνθήκης διευκολύνοντας τις επιθεωρήσεις New START στη ρωσική επικράτεια και συμμετέχοντας στο όργανο εφαρμογής της Συνθήκης, τη Διμερή Συμβουλευτική Επιτροπή εντός του χρονοδιαγράμματος που καθορίζεται από τη Συνθήκη», αναφέρει το έγγραφο.

Το περασμένο φθινόπωρο, η Ρωσία ανέβαλε επ' αόριστον τη συνεδρίαση της Διμερούς Συμβουλευτικής Επιτροπής. Μεταξύ άλλων, η επιτροπή ορίζει ημερομηνίες για τους επικείμενους ελέγχους.

Η υπηρεσία εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη, η οποία, κατά τη γνώμη της, υπονομεύει το ευρωπαϊκό πλαίσιο ασφάλειας.

«Αυξάνοντας την προβλεψιμότητα και την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, αυτή η Συνθήκη περιορίζει τον στρατηγικό ανταγωνισμό και αυξάνει τη στρατηγική σταθερότητα», ανέφερε.

Η Συνθήκη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας για τα μέτρα για την περαιτέρω μείωση και τον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων (η νέα συνθήκη START) υπογράφηκε το 2010 και τέθηκε σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου 2011.

Σύμφωνα με το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS την απόφαση να αναστείλει τη συμμετοχή της Μόσχας στο έγγραφο ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην χθεσινή ομιλία του για την κατάσταση του έθνους που εκφώνησε την Τρίτη. Τόνισε ότι πριν από την επανέναρξη των συζητήσεων για περαιτέρω εργασίες στο πλαίσιο της συνθήκης, η Ρωσία θα ήθελε να διευκρινίσει πώς τα οπλοστάσια άλλων πυρηνικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ -Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία- θα προσμετρώνται στη συνθήκη παράλληλα με το πυρηνικό δυναμικό των ΗΠΑ.

Με τη σειρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε δήλωσή του ότι η απόφαση μπορεί να είναι αναστρέψιμη εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλουν προσπάθειες να επαναλάβουν την πλήρη λειτουργία της συνθήκης. Επίσης, η Ρωσία θα παραμείνει προσηλωμένη στους περιορισμούς στα στρατηγικά επιθετικά όπλα βάσει της συνθήκης για όσο διάστημα αυτή είναι σε ισχύ.

Το υπουργείο τόνισε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να ανταλλάσσει ειδοποιήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με εκτοξεύσεις ICBM (διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων) και SLBM (βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξευόμενοι από υποβρύχιο) βάσει της αντίστοιχης συμφωνίας μεταξύ της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών του 1988 .

Σύμφωνα με το υπουργείο, η Ρωσία θα παρακολουθεί στενά τις ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους «τόσο στον τομέα των στρατηγικών επιθετικών όπλων όσο και στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας και στρατηγικής σταθερότητας γενικά και θα αναλύσει αυτές τις ενέργειες για πιθανή βλάβη Τα συμφέροντα της Ρωσίας». 

Η αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας στη συνθήκη "New START"

Υπενθυμζεται ότι χθές, Τρίτη (21/2), ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην ομιλία του για την κατάσταση του έθνους ανακοίνωσε πως αναστέλλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων New START. Μπορεί ο Πούτιν να μην ανακοίνωσε αποχώρηση από τη συνθήκη, αλλά η αναστολή της είναι πολύ σημαντική, με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ να προειδοποιεί ότι η απόφαση της Ρωσίας κάνει τον κόσμο ένα πιο επικίνδυνο μέρος.

Στο σημερινό του διάγγελμα, σχεδόν ένα χρόνο από τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Πούτιν είπε ότι η Μόσχα δεν αποχωρεί από τη συμφωνία, αλλά αναστέλλει τη συμμετοχή της.

«Θέλουν να μας επιφέρουν μια στρατηγική ήττα και να διεκδικήσουν τις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις», είπε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, εκφράζοντας την οργή του για την υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία. Παράλληλα κατηγόρησε τη Δύση για την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου