Κίνα και Ρωσία επιβεβαίωσαν τους στενούς δεσμούς τους / Συνάντηση Πούτιν με Γουάνγκ Γι.

Βλαντιμίρ Πούτιν, Γουάνγκ Γι, πόλεμος στην Ουκρανία,

Την παραμονή της επετείου της εισβολής στην Ουκρανία, ο Ρώσος ηγέτης λέει ότι οι σχέσεις με την Κίνα «προχωρούν όπως είχε προγραμματιστεί»

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, Γουάνγκ Γι, συνάντησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, καθώς η Κίνα και η Ρωσία επιβεβαιώνουν τη στενή διμερή τους σχέση λίγες μέρες πριν από την πρώτη επέτειο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε σύντομες τηλεοπτικές δηλώσεις, ο Γουάνγκ Γι είπε ότι η Κίνα και η Ρωσία είναι έτοιμες να εμβαθύνουν τη στρατηγική τους συνεργασία. Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Γουάνγκ συναντήθηκε με τον Σεργκέι Λαβρόφ, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, όπου είπε ότι αναμένει να επιτευχθεί «νέα συναίνεση» για την προώθηση της σχέσης μεταξύ των δύο συμμάχων.

Ο Πούτιν είπε ότι «οι ρωσο-κινεζικές σχέσεις προχωρούν όπως είχε προγραμματιστεί» και μίλησε για την επίτευξη «νέων ορόσημων» σε τομείς όπως το διμερές εμπόριο. Ο Πούτιν είπε ότι οι δύο χώρες είχαν «συνεχή συνεργασία» στις διεθνείς υποθέσεις και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Ρωσίας προς την Κίνα .

 Ο Πούτιν χαρακτήρισε τη διεθνή κατάσταση ως «αρκετά περίπλοκη» και είπε ότι η σινο-ρωσική συνεργασία είναι «σημαντική για τη σταθεροποίηση της διεθνούς κατάστασης».

Ο Γουάνγκ Γι είπε ότι «μια κρίση είναι πάντα μια ευκαιρία» και ότι η σινο-ρωσική σχέση «δεν υπαγορεύτηκε ποτέ από τρίτους». Και οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία των «πολυπολικών» προσεγγίσεων στις διεθνείς υποθέσεις – μια κοσμοθεωρία που απορρίπτει αυτό που η Κίνα περιγράφει ως «μονοπολική» προσέγγιση των ΗΠΑ για την κυριαρχία της παγκόσμιας ηγεσίας.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία πέρυσι, η Κίνα ισχυρίστηκε ότι είναι ουδέτερη, αν και έχει κάνει πολλά σχόλια υποστηρίζοντας τη Ρωσία. Το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η Κίνα μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία, έναν ισχυρισμό που η Κίνα αρνείται.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας διπλωματικής δραστηριότητας ενόψει της επετείου της Ουκρανίας. Τη Δευτέρα ο Τζο Μπάιντεν συνάντησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον πρόεδρο της Ουκρανίας, στο Κίεβο κατά τη διάρκεια ενός ιστορικού ταξιδιού, την πρώτη φορά που ένας πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφτηκε την πρωτεύουσα μιας χώρας σε πόλεμο χωρίς οι ΗΠΑ να ελέγχουν τις κρίσιμες υποδομές.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να επισκεφθεί τον Πούτιν στη Ρωσία τους επόμενους μήνες, αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακριβής ημερομηνία.

Η επίσκεψη του Wang Γι στη Μόσχα, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με άλλους ανώτατους αξιωματούχους, όπως ο Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέα του συμβουλίου ασφαλείας, δείχνει ότι «η σχέση όχι μόνο βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά επεκτείνεται, μεγαλώνει», δήλωσε ο Αλεξάντερ Γκαμπούεφ, ανώτερος υπάλληλος. συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace (CEIP).

Την Τρίτη η Κίνα δημοσίευσε ένα κυβερνητικό έγγραφο σχετικά με την πρωτοβουλία της για την παγκόσμια ασφάλεια που περιέγραφε τις αρχές που διέπουν τις πολιτικές του Πεκίνου. Πρότεινε μια υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ έννοια της «κοινής ασφάλειας» που «θα σέβεται και θα εγγυάται την ασφάλεια κάθε χώρας». Είπε ότι «μόνο η ασφάλεια που βασίζεται στην ηθική και τις σωστές ιδέες μπορεί να έχει γερές βάσεις και να είναι πραγματικά ανθεκτική».

Το έγγραφο απέρριπτε ρητά τη χρήση κυρώσεων ως μέσο επίλυσης διαφορών. Ο Σι Τζινπίνγκ έχει κάνει επανειλημμένες αναφορές πως η Κίνα πρέπει να γίνει αυτάρκης σε βασικούς κλάδους, όπως οι ημιαγωγοί, καθώς αντιμετωπίζει έναν αυξανόμενο αριθμό ελέγχων στις εξαγωγές των ΗΠΑ. Εάν η Κίνα επιχειρούσε να καταλάβει την Ταϊβάν με τη βία αναφορές , η προοπτική διεθνών κυρώσεων, παρόμοιων με αυτές που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, θα ήταν ένα από τα πολλά εμπόδια στο δρόμο της.

Ο Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να δώσει μια «ειρηνευτική ομιλία» την Παρασκευή, την επέτειο της εισβολής, η οποία πιθανότατα θα βασιστεί στις ιδέες που περιγράφονται στην παγκόσμια πρωτοβουλία για την ασφάλεια.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε τη διεθνή κατάσταση ως «αρκετά περίπλοκη» και είπε ότι η σινο-ρωσική συνεργασία είναι «σημαντική για τη σταθεροποίηση της διεθνούς κατάστασης».

πηγή: Διεθνή Πρακτορεία Ειδήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου