ΤΣΕΧΙΑ: Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους της Πράγας σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας...

Πράγα, διαδηλώσεις, ακρίβεια, πηθωρισμός, υποστήριξη της Ουκρανίας,
photo BBC
Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Πράγας για να διαμαρτυρηθούν κατά της τσεχικής κυβέρνησης για τον υψηλό πληθωρισμό και τη αυνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη της χώρας τους στην Ουκρανία...

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Πράγας το Σάββατο για να διαμαρτυρηθούν κατά της τσεχικής κυβέρνησης για τον υψηλό πληθωρισμό και τη στρατιωτική υποστήριξη της χώρας στην Ουκρανία. Η Τσεχική Δημοκρατία παλεύει εδώ και ένα χρόνο με τον πληθωρισμό ρεκόρ. Ο πληθωρισμός προκλήθηκε κυρίως λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Τον Φεβρουάριο, ο ετήσιος πληθωρισμός στην ΕΕ και το κράτος μέλος του ΝΑΤΟ των 10,5 εκατομμυρίων ανθρώπων έφτασε το 16,7%. 

Το συλλαλητήριο του Σαββάτου «Η Τσεχία ενάντια στη φτώχεια» διοργανώθηκε από ένα νέο πολιτικό κόμμα.

«Συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα για να πάρουμε θέση ενάντια σε αυτή τη φτώχεια», είπε ο Τζίντριχ Ράιχλ, δικηγόρος του μη κοινοβουλευτικού κόμματος PRO, στο πλήθος στην κεντρική πλατεία Βέντσελας της Πράγας.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν παραίτηση από την κεντροδεξιά κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο Πήτερ Φιάλα, ενώ ο Ράιχλ είπε ότι θέλει ηγέτες που «ενδιαφέρονται πρώτα για τα συμφέροντα των Τσέχων πολιτών».

Οι επικριτές κατηγορούν την κυβέρνηση της Φιάλα ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για την Ουκρανία με σημαντική στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια που αποστέλλεται στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα από τότε που ξεκίνησε η εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι διαδηλωτές επέκριναν επίσης το ΝΑΤΟ, με τα τσεχικά μέσα ενημέρωσης για την αναφορά τουςς ότι ένας διαδηλωτής με ένα μεγάφωνο κάλεσε το πλήθος να γκρεμίσει μια ουκρανική σημαία από το κτίριο του Εθνικού Μουσείου στην κορυφή της πλατείας Βέντσελας

Διεθνή Πρακτορεία Ειδήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου