ΓΑΛΛΙΑ: Γενικευμένος εμβολιασμός των εφήβων για τον ιό HPV - Εμβολιασμοί HPV στην Ελλάδα

Εμβόλια, ιός HPV, κονδυλώματα, Ελλάδα, Γαλλία,

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι καρκίνοι που προέρχονται από τον ιό των κονδυλωμάτων μπορούν να εξαλειφθούν μέσω του ελέγχου και του εμβολιασμού...

Δωρεάν "γενικευμένος" εμβολιασμός των εφήβων θα αρχίσει στα γυμνάσια της Γαλλίας προκειμένου να καταπολεμηθεί καλύτερα ο ιός των κονδυλωμάτων που ευθύνεται κάθε χρόνο για περισσότερους από 6.000 κρούσματα καρκίνου στη χώρα, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας - ΠΟΥ, οι καρκίνοι αυτοί μπορούν να εξαλειφθούν μέσω του ελέγχου και του εμβολιασμού.

Ένας γενικευμένος εμβολιασμός "επιτρέπει να αποφευχθούν πολλοί καρκίνοι" και "πολλές χώρες το έκαναν", δήλωσε ο Μακρόν καθώς η εμβολιαστική κάλυψη κατά του ιού των κονδυλωμάτων στη Γαλλία είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Η γαλλική προεδρία διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός και ότι θα απαιτείται η γονική συναίνεση. "Το ερώτημα είναι εάν στο μέλλον θα καταστεί υποχρεωτικός", δήλωσε ο Μακρόν.

Ο ιός που πλήττει έναν μεγάλο αριθμό σεξουαλικά ενεργών ανθρώπων προκαλεί διάφορες λοιμώξεις του δέρματος και των βλεννογόνων. Παρότι ο ιός των κονδυλωμάτων είναι συχνά καλοήθης, η λοίμωξη μπορεί να επιμείνει και να καταλήξει σε προκαρκινικές αλλοιώσεις και μετά σε καρκίνο.

Στα περίπου 6.000 κρούσματα καρκίνου που αποδίδονται σε μια τέτοια λοίμωξη κάθε χρόνο στη Γαλλία, η πλειονότητα αφορά τον τράχηλο της μήτρας, οι υπόλοιποι προσβάλλουν τον πρωκτό, το αιδοίο, τον κόλπο ή το πέος, τη στοματική κοιλότητα, τη γλώσσα, τον φάρυγγα και τον ουρανίσκο.

Ο εμβολιασμός συνιστάται για τα κορίτσια και τα αγόρια ηλικίας από 11 έως 14 ετών. Μπορεί επίσης να συνιστάται έως την ηλικία των 19 ετών για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και μπορεί να γίνεται έως την ηλικία των 26 ετών για τους άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες.

Όταν ο εμβολιασμός γίνει πριν από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής, η προστασία που παρέχει το εμβόλιο κατά των ιών πλησιάζει το 100%.

Στην Αυστραλία, χάρη στον εμβολιασμό, το ποσοστό των ατόμων που μολύνθηκαν υποχώρησε από 22,7% που ήταν το 2005-2007 στο 1,5% το 2015 στις νέες γυναίκες από 18 έως 24 ετών. Οι προβλέψεις δείχνουν εκρίζωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε 15 χρόνια.

Στη Γαλλία, στα τέλη του 2021, ποσοστό 37,4% των κοριτσιών ηλικίας 16 ετών είχε κάνει δύο δόσεις του εμβολίου, και στα αγόρια το 6% είχε κάνει μια δόση του εμβολίου στην ηλικία των 15 ετών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Στη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Ουγγαρία, τη Νορβηγία, την Ισπανία ή τη Βρετανία, το ποσοστό εμβολιασμού των εφήβων ξεπερνά το 70%.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, ο εμβολιασμός στη Γαλλία κατά του ιού των κονδυλωμάτων βασίζεται στην απόφαση του εφήβου ή των γονιών του να κλείσουν ραντεβού με γιατρό.

Σύμφωνα με τη Σοφί Βο, συντονίστρια του προγράμματος του οργανισμού Δημόσια Υγεία στη Γαλλία "μια ανάληψη δράσης στο πλαίσιο της προληπτικής ιατρικής στα σχολεία μπορεί να επιτρέψει να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη" στη χώρα όπως έχει παρατηρηθεί στην Αυστραλία, στον Καναδά, στη Φινλανδία, στη Νορβηγία, στη Σκωτία".

Εμβολιασμοί HPV στην Ελλάδα

Το ελληνικό υπουργείο Υγείας από τον Απρίλιο του 2022 έχει εκδώσει σχετικό Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ ). Παιδιών και Εφήβων με σύσταση υπέρ του εμβολιασμού των αγοριών και των κοριτσιών ηλικίας 9-18 ετών, στη συνέχεια αναδημοσιεύουμε το Δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας της 1ης Απριλίου 2022.


«ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1 Απριλίου 2022

  • Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ) Παιδιών και Εφήβων με σύσταση υπέρ του εμβολιασμού των αγοριών και των κοριτσιών ηλικίας 9-18 ετών έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), συμπεριλαμβανομένων των ομάδων υψηλού κινδύνου.
  • Η συνταγογράφηση του 9δύναμου εμβολίου είναι πλέον διαθέσιμη εξασφαλίζοντας την άμεση πρόσβαση των ενδεδειγμένων ομάδων.
  • Το Υπουργείο Υγείας κινείται με συνέπεια προς τη στρατηγική εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μέχρι το 2030, απόλυτα εναρμονιζόμενo με τις στρατηγικές του Π.Ο.Υ. και της Ε.Ε.

Στις 23 Μαρτίου αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας το ανανεωμένο Εθνικό Πρόγραμμα Παιδιών και Εφήβων (ΕΠΕ) έναντι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων1. Σύμφωνα με το νέο ΕΠΕ ο εμβολιασμός έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων ενδείκνυται σε αγόρια και κορίτσια στην ηλικία 9–18 ετών συμπεριλαμβανομένων των ομάδων υψηλού κινδύνου. Η συνταγογράφηση του προτεινόμενου 9δύναμου εμβολίου κατά του HPV είναι πλέον εφικτή μέσω ΗΔΙΚΑ για τους επαγγελματίες υγείας παρέχοντας τη δυνατότητα για πρώτη φορά στα αγόρια να αποκτήσουν πρόσβαση στο εμβόλιο με πλήρη αποζημίωση.

Ο HPV ευθύνεται για το 5% όλων των καρκίνων παγκοσμίως2 , συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και αιδοίου, της κεφαλής & τραχήλου, του πέους, του πρωκτού και των γεννητικών κονδυλωμάτων, επηρεάζοντας σημαντικά και τα δύο φύλα. Ο εμβολιασμός, ως μέσο πρωτογενούς πρόληψης είναι ένα αποτελεσματικό και αποδοτικό μέτρο δημόσιας υγείας που σώζει ζωές. Πρόσφατη μελέτη3 στην Αγγλία έδειξε ότι ο εμβολιασμός έναντι του ιού ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) μεταξύ 2006-2019 μείωσε κατά 87% τα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στα εμβολιασμένα κορίτσια 12-13 ετών. Ως εκ τούτου, η επέκταση του εμβολιασμού στα αγόρια διασφαλίζει τη μελλοντική υγεία αγοριών και κοριτσιών παρέχοντας τους ίσο δικαίωμα πρόσβασης. Αυξάνοντας τα ποσοστά εμβολιασμού και στα δύο φύλα μπορεί να επιτευχθεί σημαντική μείωση των HPV-σχετιζόμενων νόσων  και καρκίνων στη χώρα μας. 

Η ανακοίνωση και νέα έκδοση του ΕΠΕ μετά από σχετική εισήγηση της Εθνική Επιτροπής Εμβολιασμών έρχεται ως επιστέγασμα της επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργού, κ. Αθανάσιου Πλεύρη από τις αρχές Μαρτίου αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μέχρι το 2030 μέσω του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού με τον εμβολιασμό τόσο αγοριών όσο και κοριτσιών ηλικίας 9-18 ετών. Η Ελλάδα ανήκει πλέον στις 28 χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας του Π.Ο.Υ που αποζημιώνουν τον εμβολιασμό των αγοριών από τις συνολικά 47 που αποζημιώνουν τον εμβολιασμό για τον HPV.

Η ένταξη των αγοριών στις συστάσεις εμβολιασμού έναντι του HPV είναι απόλυτα σύμφωνη με τις διεθνείς στρατηγικές των Π.Ο.Υ. και Ε.Ε. που προβλέπουν εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και των HPV σχετιζόμενων καρκίνων μέσα από συγκεκριμένους στόχους τα επόμενα έτη. Πιο συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ανακοίνωσε4 ότι ο καρκίνος τραχήλου μήτρας θα έχει εξαλειφθεί ως παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας όταν όλες οι χώρες καταφέρουν να έχουν <4 περιστατικά/100.000 γυναίκες/έτος, κάτι που είναι εφικτό εντός του αιώνα εάν, μέσω μιας Παγκόσμιας 90-70-90  Στρατηγικής , επιτευχθούν μέχρι το 2030 οι εξής τρεις στόχοι :

  • 90% των κοριτσιών <15 ετών να εμβολιαστούν πλήρως κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)                 
  • 70% των γυναικών να εξετασθούν προληπτικά με ένα τεστ υψηλής ακρίβειας (HPV test) σε ηλικία 35 ετών και ξανά σε ηλικία 45 ετών  
  • 90% των γυναικών με (προ)καρκίνο τραχήλου μήτρας να τύχουν ενδεδειγμένης θεραπείας και υποστηρικτικής φροντίδας.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την καταπολέμηση κατά του καρκίνου5 θέτει ως προτεραιότητα τη διαχείριση των καρκίνων που μπορούν να προληφθούν από τον εμβολιασμό, μεταξύ των οποίων οι σχετιζόμενοι με τον HPV. Στον τομέα της πρόληψης προβλέπεται μεταξύ των κύριων προληπτικών δράσεων (συμπεριλαμβανομένου του προσυμπτωματικού ελέγχου) ο HPV-εμβολιασμός σε ποσοστό μεγαλύτερο του >90% των κοριτσιών και η αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού των αγοριών.

Το Υπουργείο Υγείας τόσο με την ανανέωση του ΕΠΕ όσο και με την επικείμενη έκδοση του  Ηλεκτρονικού Βιβλιαρίου Υγείας Παιδιού και τη δημιουργία του Εθνικού μητρώου Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων θέτει τις βάσεις μιας συντονισμένης στρατηγικής δημόσιας υγείας που στηρίζεται στην πρόληψη και στο σχεδιασμό τεκμηριωμένων πολιτικών υγείας με βάση τα δεδομένα.»

Τι είναι ο HPV;

Ο HPV (Human papillomavirus) είναι το πιο κοινό ΣΜΝ (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα). Υπήρχαν περίπου 43 εκατομμύρια μολύνσεις από τον ιό HPV το 2018, πολλές μεταξύ των ανθρώπων στα τέλη της εφηβείας τους και στις αρχές της δεκαετίας του '20. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι HPV. Ορισμένοι τύποι μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων και των καρκίνων. Υπάρχουν όμως εμβόλια που μπορούν να εμποδίσουν την εμφάνιση αυτών των προβλημάτων υγείας. Ο HPV είναι ένας διαφορετικός ιός από τον HIV (AIDS) και τον HSV (έρπητα).

Πώς μεταδίδεται ο HPV;

Μπορείτε να κολλήσετε τον HPV κάνοντας κολπικό, πρωκτικό ή στοματικό σεξ με κάποιον που έχει τον ιό. Εξαπλώνεται επίσης μέσω στενής επαφής δέρμα με δέρμα κατά τη διάρκεια του σεξ. Ένα άτομο με HPV μπορεί να μεταδώσει τη λοίμωξη σε κάποιον ακόμη και όταν δεν έχει σημεία ή συμπτώματα.

Εάν είστε σεξουαλικά ενεργοί, μπορείτε να κολλήσετε τον ιό HPV, ακόμα κι αν είχατε σεξουαλική επαφή με ένα μόνο άτομο. Μπορείτε επίσης να αναπτύξετε συμπτώματα χρόνια μετά τη σεξουαλική επαφή με κάποιον που έχει τη μόλυνση. Αυτό καθιστά δύσκολο να γνωρίζετε πότε το πήρατε για πρώτη φορά.

Ο HPV προκαλεί προβλήματα υγείας;

O HPV δεν υποχωρεί, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας όπως κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και καρκίνο.

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων εμφανίζονται συνήθως ως ένα μικρό εξόγκωμα ή μια ομάδα εξογκωμάτων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Μπορούν να είναι μικρά ή μεγάλα, ανασηκωμένα ή επίπεδα ή σε σχήμα κουνουπιδιού. Ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί συνήθως να διαγνώσει τα κονδυλώματα κοιτάζοντας την περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Ο HPV προκαλεί καρκίνο;

Ο HPV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλους καρκίνους , συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του αιδοίου, του κόλπου, του πέους ή του πρωκτού. Μπορεί επίσης να προκαλέσει καρκίνο στο πίσω μέρος του λαιμού (που ονομάζεται στοματοφαρυγγικός καρκίνος). Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη βάση της γλώσσας και τις αμυγδαλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου