Δ. Κουτσούμπας / Θεσσαλονίκη: «Πανίσχυρο ΚΚΕ! Να ξανακοκκινίσουν Εύοσμος, Σταυρούπολη, Τούμπα, Καλαμαριά» (vid)

ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, Θεσσαλονίκη,

Σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη μίλησε το βράδυ της Δευτέρας ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Α' Θεσσαλονίκης. Χαιρετισμό απηύθυνε η Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη υποψήφια βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ.

Μαχητική, με παλμό και ζωντάνια η συγκέντρωση μελών, φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, συμπορευόμενων μαζί τους στους αγώνες, εξέπεμψε μήνυμα αισιοδοξίας για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης σε μία βδομάδα. Ξεχωριστή η παρουσία νέων παιδιών, μελών και φίλων της ΚΝΕ, εργαζομένων, φοιτητών, μαθητών που μετάγγισαν νεανικό οξυγόνο στο χώρο που τους φιλοξένησε σε μια ανάπαυλα της εκλογικής μάχης που συνεχίζεται ως την τελευταία ώρα για να μη χαθεί καμία κόκκινη ψήφος - κατάθεση για τους αγώνες που έρχονται.

Λίγο πριν την καθορισμένη ώρα έναρξης της συγκέντρωσης κατέφτασαν στο χώρο οι προσυγκεντρώσεις, με τα συνθήματα και τις κόκκινες σημαίες να ανεμίζουν ακατάπαυστα χρωματίζοντας τον ορίζοντα του Θερμαϊκού: "ΚΚΕ το Κόμμα σου λαέ" και "Ενας αιώνας αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία"!

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Θεανώ Καπέτη και Κώστας Παρασκευάς, ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, οι Κώστας Αβραμόπουλος, Θανάσης Χρηστίδης, Ευθύμης Δημάκης, Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, Δημήτρης Παπατολίδης, μέλη της ΚΕ. Ακόμα υποψήφιοι δήμαρχοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση στους δήμους της Θεσσαλονίκης.

Η συγκέντρωση έκλεισε με την παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών του Κόμματος στην Α και Β Θεσσαλονίκης.

Ακολουθεί η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα

«Φίλες και φίλοι,
συντρόφισσες και σύντροφοι,

Από τη σημερινή συγκέντρωση θέλουμε να σας πούμε με όλη μας τη δύναμη: Ναι, μπορούμε! Μπορεί ο λαός μας να κάνει την έκπληξη! Να κάνει αυτό που δεν περίμεναν όλοι όσοι με την πολιτική τους υποθήκευσαν τις ζωές μας, τσάκισαν τα δικαιώματα των εργαζομένων, υπονόμευσαν τη ζωή της νέας γενιάς.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε! Να αναδειχθεί μέσα από τις κάλπες της Κυριακής ένα πολύ ισχυρό ΚΚΕ, στήριγμα για το λαό! Και ειδικά εδώ από τη Θεσσαλονίκη, από την πόλη που έχει αποδείξει ότι ο λαός έχει τα κότσια να τα βάζει με όλους αυτούς που φαίνονται πανίσχυροι.

Λέμε με σιγουριά ότι μπορεί και τώρα να το κάνει, με ένα πανίσχυρο ΚΚΕ σε όλη την πόλη, με άνοδο σε ψήφους και ποσοστά σε κάθε συνοικία και Δήμο. Σε αυτές τις 5 μέρες που μένουν να κάνουμε τη νύχτα-μέρα, για να κοκκινίσουν ξανά οι εργατουπόλεις του Εύοσμου και της Σταυρούπολης, οι λαϊκές γειτονιές της Τούμπας, της Καλαμαριάς. Να γεμίσουν με χιλιάδες κόκκινες ψήφους οι κάλπες, παντού!

Μέσα σε αυτές τις εκλογές από όλη την Ελλάδα γεννιέται ένα αισιόδοξο μήνυμα: Είναι πολύ περισσότεροι, όσοι πλέον με πιο καθαρό μυαλό, βγάζουν ευρύτερα συμπεράσματα, κατανοούν ότι όσα ζήσαμε και ειδικά τα τελευταία χρόνια, δεν ήταν τυχαία. Βλέπουν πιο καθαρά, ότι τελικά όλα όσα πλήγωσαν το λαό μας, ενώνονται με το ίδιο νήμα. Είναι περισσότεροι αυτοί που αρχίζουν να πιστεύουν στη δύναμή τους, που βλέπουν ότι για να βελτιωθεί η ζωή μας, χρειάζεται κάτι περισσότερο από το να ψάχνουμε απλά τον επόμενο λιγότερο χειρότερο, που θα αποδειχθεί τελικά περισσότερο χειρότερος από τον προηγούμενο.

Είναι δεκάδες χιλιάδες, ειδικά οι νέοι, που τους συναντάμε παντού, που λένε ότι τα όνειρά τους δεν χωράνε σε μια πολιτική που το ταβάνι της δεν είναι οι δυνατότητες της εποχής μας, αλλά η “δημοσιονομική σταθερότητα”, οι στόχοι για “αναβάθμιση επενδυτικής βαθμίδας” και κυρίως τα πολλά κέρδη των λίγων!

Γι’ αυτό και απαντούν συνεχώς “κανένας” στην ερώτηση, ποιος είναι πιο “κατάλληλος” από τους δύο για να κυβερνήσει!

Είναι εκατοντάδες χιλιάδες όσοι, στο δίλημμα τα κέρδη τους ή οι ζωές μας, απαντάνε πλέον χωρίς αμφιβολία, οι ζωές μας! Το απέδειξαν και οι τεράστιες παλλαϊκές κινητοποιήσεις μετά το έγκλημα στα Τέμπη. Το δείχνουν σταθερά και οι δικές τους μετρήσεις. Ε, όλοι αυτοί τώρα, μπορούν να κάνουν το βήμα!

Είναι στο χέρι μας, μαζί να κάνουμε τη διαφορά, να εκφραστεί όλος αυτός ο προβληματισμός, η οργή, η αγανάκτηση, τα ερωτηματικά για το τι μπορεί να γίνει, σε μια ξεκάθαρη επιλογή: Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ!

Υπάρχει, όμως κι ένα άλλο πολύ θετικό μήνυμα: Είναι χιλιάδες αυτοί που τώρα εκτιμούν πιο πολύ την καθαρή θέση του ΚΚΕ για καμία στήριξη, καμιά ανοχή σε οποιαδήποτε αντιλαϊκή κυβέρνηση.

Ό,τι πρόσημο κι αν έχει, όποιο σχήμα ή συνδυασμό κομμάτων που τελικά θα οδηγήσει το λαό στο ίδιο αποτέλεσμα, αφού, έχουν κοινή γραμμή πλεύσης και στρατηγικής με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Είναι χιλιάδες αυτοί που αναγνωρίζουν ότι η θέση του ΚΚΕ δεν είναι απλά η μόνη τίμια, αλλά η μόνη που είναι προς το συμφέρον του λαού. Γιατί δική μας αφετηρία είναι αυτή.

Η συμμετοχή ή ανοχή του ΚΚΕ, άλλωστε δεν ζητείται ποτέ τυχαία. Γίνεται έχοντας στο στόχαστρο το λαό, ώστε μέσω του ΚΚΕ να τον δέσουν χειροπόδαρα, να βάλουν στον πάγο τους εργατικούς αγώνες. Όσοι τα σκέφτονται αυτά, ας αλλάξουν πλευρό! Εδώ υπάρχει ΚΚΕ! Υπάρχει ένας λαός πλέον πολύ έμπειρος, που έφαγε με το κουτάλι τις ψεύτικες ελπίδες.

Τώρα ήρθε η ώρα, το συμπέρασμα ότι το ΚΚΕ είχε δίκιο που δεν βρώμισε τα χέρια του μέσα σε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση, να μετατραπεί σε κοινή πορεία και ψήφο στο ΚΚΕ.

Είναι η στιγμή που η εκτίμηση απέναντι στους κομμουνιστές, γιατί πρωτοστάτησαν σε κάθε χώρο δουλειάς, γειτονιά, σχολείο, για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, πρέπει να γίνει επιλογή στήριξης του ΚΚΕ.

Στις 21 Μάη τα χαμόγελα που γέννησαν οι μεγάλες στιγμές του λαού μας, με τους κομμουνιστές μπροστά, να γίνουν χιλιάδες κόκκινες ψήφοι! Ειδικά η νέα γενιά, η νεολαία αυτού του τόπου μπορεί να κάνει τη διαφορά!

Αυτά τα 4 χρόνια τα νέα παιδιά της χώρας μας απέδειξαν ότι δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό! Το απέδειξαν, όταν σαν μαθητές, βγήκαν στους δρόμους κατά χιλιάδες για να ζητήσουν ασφαλή σχολεία, προσλήψεις σε καθηγητές, σχολείο που μορφώνει, όχι που εξοντώνει, όταν συγκρούστηκαν με τις ομάδες καταστολής, πρώτα από όλα εδώ στο ΑΠΘ. Όταν δεν συμβιβάστηκαν με το πανεπιστήμιο-επιχείρηση που τους έχουν ετοιμάσει, ζητώντας ολοκληρωμένη μόρφωση. Όταν πριν λίγους μήνες κατέκλεισαν τους δρόμους όλης της χώρας, για να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη.

Γιατί είναι πολλοί οι νέοι που ξέρουν ότι και αυτό το έγκλημα είχε την ίδια ιστορία, την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας.

Το απέδειξαν ξανά και τώρα, πριν λίγες μέρες στις φοιτητικές εκλογές, που ξανά για δεύτερη χρονιά η Πανσπουδαστική, αναδείχτηκε 1η δύναμη! Με πρωτιές σε εκατοντάδες σχολές, με νέα μεγάλη άνοδο σε ψήφους και ποσοστά! Με τους φοιτητές να στέλνουν το μήνυμα ότι αυτό το ποτάμι δεν γυρνάει πίσω!

Και ναι το ποτάμι της οργής, της ελπίδας, του αγώνα δεν πρέπει και δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Να μετατραπεί σε ορμητική ψήφο στο ΚΚΕ! Να γίνει ορμητικό ποτάμι και χείμαρρος που θα πνίξει τα σχέδιά τους να φορτώσουν ξανά τα δικά τους κέρδη πάνω στις πλάτες του λαού.

Γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που απευθύνεται στις νέες και τους νέους και τους λέει: Ναι! Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα! Υπάρχουν σήμερα όλες οι δυνατότητες! Είναι στο δικό μας χέρι να τα καταφέρουμε!

Γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο, που μπορεί να κοιτά ειλικρινά το λαό στα μάτια. Είναι το μόνο που ο λαός ξέρει ότι δεν θα τον προδώσει. Είναι η μόνη επιλογή που ξέρει ότι ψηφίζεις ΚΚΕ, μένει ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ απέδειξε με πράξεις και όχι με λόγια ότι στις στιγμές που το χρειάστηκε ο λαός ήταν εκεί. Γιατί πιστεύει έμπρακτα ότι μόνο ο λαός σώζει το λαό!

Φίλες και φίλοι,
συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το ΚΚΕ ξεσκέπασε από την πρώτη στιγμή, την προσπάθεια εκβιασμού του λαού με τα διλήμματα της “σταθερότητας”. Είπαμε αμέσως στο λαό την αλήθεια: Η δική τους σταθερότητα, προϋποθέτει τη συνεχή αστάθεια στις ζωές μας. Γιατί η “σταθερή” ανάπτυξη, απαιτεί και σταθερό τσεκούρωμα εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι, ενώ ακούν για ανάπτυξη, βλέπουν να δουλεύουν πιο πολύ και να πληρώνονται για λιγότερες ώρες. Γιατί η “σταθερή” άνοδος σε κέρδη, απαιτεί σταθερή καθήλωση των μισθών. Έτσι χτίζονται, άλλωστε τα κέρδη.

Έχει τον τρόπο, άλλωστε, αυτό το σύστημα να καταβροχθίζει ακόμη και τις πενιχρές αυξήσεις που δίνει. Γι’ αυτό και ο μέσος μισθός είναι μειωμένος κατά 25% από το 2011!

Για να μην συζητήσουμε για το τουριστικό “θαύμα” και τους μισθούς των νέων παιδιών που ετοιμάζονται στην περιοχή σας, να πάνε σε επιχειρήσεις κάτεργα, στη Χαλκιδική και αλλού.

Γιατί το “σταθερό” περιβάλλον για επενδύσεις, απαιτεί σταθερό τσάκισμα της οργάνωσης των εργαζομένων, της απεργίας, περιορισμό στη δράση των συνδικάτων.

Γιατί οι “σταθερές προοπτικές” για νέα πεδία κερδοφορίας, προϋποθέτουν να μετατρέπονται σταθερά η Υγεία, η Παιδεία, αλλά και το νερό, η ενέργεια και τόσα άλλα σε πανάκριβα εμπορεύματα.

Έτσι έγινε και στη Θεσσαλονίκη με την ΕΥΑΘ, με κοινή υπογραφή ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Πήραν την απάντησή τους όμως, από χιλιάδες λαού σε μια συγκλονιστική συναυλία - διαδήλωση.

Γιατί η “σταθερότητα” στην περιοχή μας συνολικά και στο Αιγαίο ειδικά, απαιτεί επώδυνες συμφωνίες και τη σταθερή εμπλοκή σε νέους κινδύνους για το λαό μας.

Και μιας και μιλάμε για το Αιγαίο, το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία δεν οδηγεί σε αλλαγή στρατηγικής κατεύθυνσης και πολιτικής.

Γιατί τα προγράμματα των δύο “μονομάχων” Ερντογάν και της συμμαχίας με επικεφαλής τον Κιλιντσάρογλου, είναι στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου, των τουρκικών μονοπωλίων κατά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων που αντιμετωπίζουν πολλά και οξυμένα προβλήματα.

Μην έχει κανείς καμιά αμφιβολία. Η νέα προεδρία μετά τις 28 Μαΐου θα συνεχίσει την πορεία μέσα στο ΝΑΤΟ και θα επιχειρεί να ισορροπεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, θα εκπληρώνει το δικό της ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Βασικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής θα παραμείνει ο στόχος της γεωπολιτικής αναβάθμισης και η προώθηση των συμφερόντων της τουρκικής αστικής τάξης σε ανταγωνισμό με την ελληνική, στο γνωστό δρόμο της αμφισβήτησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των ελληνικών νησιών.

Κι όλα αυτά με κατεύθυνση εφ’ όλης της ύλης διαπραγματεύσεις για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, με την παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Γι’ αυτό και ο λαός μας πρέπει να επαγρυπνεί.

Σε αυτούς τους κινδύνους, που φουντώνουν και για τα Βαλκάνια που ακόμη βράζουν, συνέβαλε και η ΝΑΤΟϊκή συμφωνία των Πρεσπών, του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και έχει μετατραπεί όλη η πόλη της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες ημέρες, σε ένα σταθερό ορμητήριο από άκρη σε άκρη για τα Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα. Από το λιμάνι μέχρι το αεροδρόμιο και όλα τα στρατόπεδα της πόλης.

Έχουν υπολογίσει, όμως, χωρίς τον “ξενοδόχο”. Ξέρει καλά ο λαός της Θεσσαλονίκης να τους στέλνει είτε στη λαχαναγορά είτε και στη θάλασσα αν χρειαστεί, όπως παλικαρίσια έκανε και πέρυσι στο λιμάνι!

Ε, λοιπόν ο λαός μας έχει φέτος μια μεγάλη ευκαιρία! Να ταρακουνήσει όλα όσα τους κάνουν να νιώθουν σταθερούς. Να πιάσει αυτούς άγχος και κρύος ιδρώτας το βράδυ των εκλογών!

Με πολύ ψηλά ποσοστά του ΚΚΕ, με πολλούς νέους αγωνιστές, κομμουνιστές βουλευτές με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ. Να εκτεθούν περισσότερο, να “κάψουν” τα χαρτιά που έχουν στο μανίκι τους. Να έχουμε πολύ πιο ισχυρό το ΚΚΕ, μαζί με το λαό για να τους αντιμετωπίσει. Να μην μπορούν να περάσουν εύκολα τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα που σχεδιάζουν. Να δυναμώσει ο οργανωμένος αγώνας πανελλαδικά, παντού, για τη διεκδίκηση όλων όσων αξίζουν στο λαό μας στον 21ο αιώνα. Να δυναμώσει η σύγκρουση με το σύνολο της πολιτικής, της στρατηγικής αυτού του συστήματος, που θέλει το λαό στη γωνία. Έτσι μπορούμε να ελπίζουμε σε πραγματικά καλύτερες μέρες.

Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν θα μείνει απλά στην κάλπη. Θα κατατεθεί άμεσα στους αγώνες. Θα δυναμώσει τον ίδιο το λαό! Θα δυναμώσει άμεσα, χωρίς χρόνο αναμονής τον αγώνα του, την δυναμική αντιπολίτευση απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση.

Μέσα από όλη την προεκλογική περίοδο άλλωστε, έχει πλέον αποδειχθεί, από τα ίδια τα χείλη των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ότι και η επόμενη κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τις αντιλαϊκές ράγες.

Δεν είναι μόνο οι δηλώσεις των στελεχών τους: Από τις κυρίες Τσαπανίδου και Μπακογιάννη που λένε ότι στα σημαντικά δεν έχουν διαφορές, μέχρι τον κ. Αποστολάκη που δεν απέκλεισε έναν μεγάλο συνασπισμό. Ή τους πιο πεπειραμένους σε κυβερνήσεις συνεργασίας κ. Βενιζέλο και κ. Χριστοδουλάκη που μιλούν για την “εντυπωσιακή” σύγκλιση των προγραμμάτων των τριών κομμάτων και για μια “εφικτή” μεταξύ τους συνεργασία.

Είναι πιο πολύ από όλα το αντιλαϊκό πρόγραμμα, στο οποίο βάζουν όλοι ανεξαιρέτως την υπογραφή τους. Και δεν κρύβουν ότι αυτό θα εφαρμόσουν την επόμενη μέρα, όσο κι αν προσπαθούν να θολώσουν τα νερά με προτάσεις που προσπαθούν να παρουσιάσουν ελκυστικές για το λαό και τους εργαζόμενους.

Εκτός, κι αν μπορεί να θεωρήσει ελπιδοφόρα κάποιος εργαζόμενος, την προοπτική να περιμένει μέχρι το 2027, ώστε ο μισθός μετά από πολλά “αν” να φτάσει, ίσως, στα επίπεδα του 2011, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης!

Ή να πιστέψει κανείς ότι έχει προοπτική για τη λαϊκή οικογένεια η πρόταση, να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα των funds με “εύλογα κέρδη”, μέσα από τον πέλεκυ των “εύλογων δαπανών διαβίωσης”; Τίποτα από αυτά δεν είναι υποσχόμενα για το λαό.

Το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης περιλαμβάνει πάνω από 350 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα μέχρι το 2025 για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το υπερμνημόνιο της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τι έρχεται… Γι’ αυτό και χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ για να την αντιμετωπίσει.

Πόσο μάλλον που πληθαίνουν οι ενδείξεις, ότι θα υπάρξει επιβράδυνση της καπιταλιστικής οικονομίας, με τα κανόνια σε τράπεζες να σκάνε διαδοχικά. Ότι οι ίδιοι λένε ότι πρέπει να προχωρήσουν σε μια πιο περιοριστική πολιτική για να αντιμετωπίσουν μια νέα καπιταλιστική κρίση, που βρίσκεται προ των πυλών διεθνώς. Και ο λαός μας έχει βιώσει με πικρό τρόπο τι τον περιμένει, όταν ακούγονται όλα αυτά.

Θα την πληρώσουν ξανά, αυτοί που πληρώνουν και την ανάπτυξή τους. Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε που μια νέα κρίση ετοιμάζεται να διαδεχθεί την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Τα μεγάλα παχιά λόγια περί ανάπτυξης, όλη τη δεκαετία του 2000, τα πλήρωσε ο λαός, με την αντιλαϊκή λαίλαπα των μνημονίων και των υπόλοιπων μέτρων από το 2010 και μετά. Αλλά και η ανάπτυξη, που είχαν αναγάγει σαν γη της επαγγελίας για το λαό την προηγούμενη πενταετία, αποδείχθηκε κόλαση για το λαό.

Ένα του δίνει από τη μία τσέπη, δυο του κλέβει από την άλλη, μέσα από τον πληθωρισμό, την ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, την φοροαφαίμαξη.

Όμως άλλες αντοχές δεν υπάρχουν. Ως εδώ! Δεν πάει άλλο να ματώνει ο λαός με κάθε τρόπο, ώστε μια χούφτα ανθρώπων να κερδίζει.

Δεν αντέχει άλλο, ο λαός να βλέπει μπροστά στα μάτια του να παίζεται το ίδιο έργο, με ίδιας κοπής πρωταγωνιστές ανά τετραετία.

Τώρα δυνατό ΚΚΕ! Για να μπορέσουμε να δώσουμε τις μάχες μας από καλύτερες θέσεις! Να τους εμποδίσουμε, να αποσπάσουμε νίκες, να ανοίξουμε επιτέλους τον δρόμο για τις ριζικές αλλαγές που όλοι λαχταρούμε.

Γιατί τώρα ξέρουμε καλύτερα από ποτέ ότι μόνο ο λαός σώζει το λαό, όταν μπαίνει στο δρόμο της σύγκρουσης και της ανατροπής. Το αποδείξαμε!

Στην πανδημία και στους μεγάλους αγώνες για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, για να στηριχτούν τα νοσοκομεία και το προσωπικό τους. Στις πυρκαγιές, στις πλημμύρες, στους σεισμούς. Στους μεγάλους εργατικούς αγώνες όπως στην COSCO, στην e-food, στους ηρωικούς εργάτες της Μαλαματίνας, που δεν λύγισαν με τη στήριξη όλου του λαού και τόσους άλλους.

Τώρα αυτό το σύνθημα αποκτά ένα νέο περιεχόμενο. Ο λαός να στηρίξει μαζικά το κόμμα του, το ΚΚΕ.

Φίλες και φίλοι,

Δεν μπορεί να κρυφτεί ότι παντού ο λαός μας συναντά συνεχώς την ίδια αντίφαση. Να υπάρχουν εκατομμύρια εργαζομένων που με τη δουλειά τους, με τις γνώσεις τους, με τις ικανότητές τους, παράγουν όλο τον πλούτο αυτής της χώρας. Να υπάρχουν εργαζόμενοι ικανοί να παράξουν, να δημιουργήσουν, με υψηλή εξειδίκευση και ικανότητα, που δεν αξιοποιούνται στον κλάδο τους.

Μια νέα γενιά που έρχεται με ορμή, που παλεύει για τη μόρφωσή της, με όρεξη να δημιουργήσει και να μεγαλουργήσει, να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες και όσα έχει παράξει η ανθρωπότητα. Και από την άλλη μεριά, να βρίσκεται μια χούφτα ανθρώπων μαζί με τις κυβερνήσεις τους, που όλη αυτή τη δύναμη, πασχίζουν να την περιορίσουν, να την φρενάρουν, να την υποτάξουν μέσα στα πλαίσια του κέρδους τους, που βλέπουν τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες μόνο ως τα απαραίτητα εξαρτήματα και εργαλεία για να πετύχουν την πολυπόθητη καπιταλιστική ανάπτυξη, που βλέπουν τα δικαιώματα του λαού μας ως εμπόδιο για τα κέρδη τους.

Από τη μια είναι μια χούφτα ανθρώπων και οι εκπρόσωποι τους που μιλούν μια ξύλινη, ακαταλαβίστικη γλώσσα, για “δημοσιονομικούς κανόνες”, για “ανταγωνιστικότητα”, για “επιλέξιμες ή μη δαπάνες”, για “δημοσιονομικά περιθώρια”…

Και από την άλλη είμαστε όλοι εμείς που μιλάμε για μια καλύτερη ζωή, για σταθερή δουλειά, για πενθήμερο, 7ωρο, 35ωρο, για σχολεία σύγχρονα, για ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου για εμάς και τα παιδιά μας, για πόλεις φιλόξενες για το λαό με εξασφαλισμένο σπίτι για κάθε οικογένεια, χωρίς πανάκριβα ενοίκια, που μιλάμε για όλα αυτά που ονειρευόμαστε, που μπορούμε να κατακτήσουμε, που αξίζουμε και δικαιούμαστε.

Να υπάρχουν αυτοί που κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την “πράσινη ανάπτυξη” και από την άλλη ένας λαός, όπως της Θεσσαλονίκης, που πνίγεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, στη δυσοσμία αντίστοιχα στον Εύοσμο.

Μόνοι τους αυτοί από τη μία, με τα κέρδη και τις ζημιές τους, με τους χαρτογιακάδες τους και τους πολιτικούς εκπροσώπους τους βουτηγμένους στη διαφθορά και στα σκάνδαλα, να πριονίζουν ο ένας την καρέκλα του άλλου και να αλληλοπαρακολουθούνται.

Και όλοι μας, εμείς, από την άλλη, που δίνουμε τον καθημερινό αγώνα της αξιοπρέπειας και της επιβίωσης, που παλεύουμε κάθε μέρα για να σταθεί όρθια η οικογένειά μας, που δεν έχουμε τίποτα άλλο από το μυαλό και από τα χέρια μας, που έχουμε, όμως, ο ένας τον άλλο και όλη τη δύναμη του κόσμου για να αλλάξει αυτή η κοινωνία. Μόνοι τους και όλοι μας! Και οι πολλοί θα νικήσουμε. Με δυνατό, ισχυρό ΚΚΕ!

Γιατί η πατρίδα μας μπορεί να έχει καλύτερο μέλλον! Ο λαός μας με τον αγώνα του, με το ΚΚΕ μαζί ,μπορεί να το κάνει πράξη. Γιατί σήμερα υπάρχουν όλες εκείνες οι δυνατότητες, που στα χέρια μιας άλλης εξουσίας μπορούν να αξιοποιηθούν για να:

- Εξασφαλίζεται μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, με μισθό που θα καλύπτει τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

- Μια εξουσία στην οποία δημιουργούνται φθηνές, σύγχρονες, λαϊκές κατοικίες για όλους, χωρίς τα κοράκια των funds πάνω από το κεφάλι μας και τον κίνδυνο να ξεσπιτωθεί ο λαός.

- Παρέχονται σύγχρονες, φθηνές, ασφαλείς μαζικές μεταφορές για όλο το λαό με σύγχρονο συγκοινωνιακό δίκτυο στα μεγάλα αστικά κέντρα και όχι να κινδυνεύει ο λαός ακόμα και σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη. Που το δικαίωμα στη μετακίνηση έχει γίνει πλέον κρύο ανέκδοτο ανάμεσα στο Μετρό που δεν ξέρεις πότε θα λειτουργήσει και στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ που για να τα βγάλουν πέρα και ξεζουμίζουν το προσωπικά και κυκλοφορούν με επικίνδυνα για το λαό οχήματα.

- Μια εξουσία, στην οποία κατοχυρώνεται το καθολικό δικαίωμα σε δημόσια και δωρεάν παιδεία, προσχολική αγωγή. Για στήριξη ειδικά των νέων γονιών και ζευγαριών που ζουν διαρκώς μέσα στην ανασφάλεια και οδηγείται σε αποψίλωση ακόμη και ο πληθυσμός της χώρας.

- Αντίστοιχα, να εξασφαλίζεται το δικαίωμα σε δωρεάν υγεία, με αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών, των νοσοκομείων, με ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας. Που δεν θα εξαρτάται από τα κέφια των “χορηγών” και των “ευεργετών”, όπως έγινε εδώ στη Θεσσαλονίκη που παγώνει η κατασκευή του παιδιατρικού νοσοκομείου, που τόσο χρειάζεται η πόλη γιατί αποσύρθηκε ο χορηγός!

- Δημιουργώντας πόλεις σύγχρονες, ανθρώπινες, γεμάτες πράσινο και ανοιχτούς χώρους αναψυχής και άθλησης. Όχι πόλεις-κλουβιά, όπως είναι σε πολλές συνοικίες η πόλη της Θεσσαλονίκης, η οποία βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις πανευρωπαϊκά στο εμβαδόν πρασίνου ανά κάτοικο. Μόλις 2,7 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο! Αλλά ακόμα και οι μοναδικοί χώροι που υπάρχουν, να μην συντηρούνται, να μην φροντίζονται, να μην εξασφαλίζεται το απαραίτητο προσωπικό, όπως η νέα παραλία που είμαστε σήμερα.

- Μια λαϊκή διακυβέρνηση όπου εξασφαλίζεται στην πράξη η ισοτιμία ανάμεσα στα δύο φύλα, οι δομές και οι μηχανισμοί εκείνοι που θα προστατεύουν τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας και ειδικά τα παιδιά, που θα διαμορφώνεται κυρίως το κοινωνικό πλαίσιο που είναι αναγκαίο, ώστε να μπει ένα τέρμα σε όλες εκείνες τις αιτίες που δημιουργούν έναν ατέρμονο φαύλο κύκλο περιστατικών σήψης και δυσωδίας.

Γιατί το ΚΚΕ δεν αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα ούτε ευκαιριακά, ούτε προεκλογικά. Ξέρει ότι η γυναικεία ανισοτιμία, έχει πολύ μεγάλη απόσταση από αυτό που φαντάζονται κάποιοι, από το αν δηλαδή είναι περισσότερες ή λιγότερες οι γυναίκες CEO και οι ηγέτιδες των G7, όπως λέει το προεκλογικό σποτ του ΜΕΡΑ25.

Γι’ αυτά και άλλα πολλά παλεύει το ΚΚΕ. Αυτά είναι η πολιτική του πρόταση, το πρόγραμμα του για την εξουσία του ίδιου του λαού.

Το ΚΚΕ έχει τη μοναδική πραγματική, φιλολαϊκή πρόταση εξουσίας-διακυβέρνησης. Τη μοναδική πρόταση που είναι και ρεαλιστική και εφαρμόσιμη. Γιατί δεν εξαρτάται ούτε από μεσοπρόθεσμα σύμφωνα, ούτε από προαπαιτούμενα της ΕΕ.

Το πρόγραμμα του ΚΚΕ εξαρτάται μόνο από τη δύναμη και τη θέληση του λαού. Και αυτή είναι πανίσχυρη. Μπορεί να πετύχει ό,τι χρειάζεται και δικαιούται. Γιατί ο λαός μας, η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι κινούν αυτή την κοινωνία.

Φίλες και φίλοι,
συντρόφισσες και σύντροφοι,

Απέναντι στα κόμματα που μας έφεραν ως εδώ, δεν αρκεί ούτε η τυφλή αγανάκτηση, ούτε όμως οι ανώδυνες επιλογές για τα λεγόμενα “μικρά κόμματα”.

Άλλωστε κι από αυτά υπάρχει μπόλικη πείρα. Χιλιοπαιγμένο το έργο. Βγάζουν στην πιάτσα “μικρά” κόμματα για όλα τα γούστα, για να αρπάξουν και πάλι ειδικά την ψήφο των νέων, με πλάγιο τρόπο και να οδηγηθεί ξανά στα “μεγάλα”. Κόμματα που φτιάχνονται και διαλύονται σε μια νύχτα αφού έχουν παίξει το ρόλο τους. Πρόσωπα “διάττοντες αστέρες”, μέχρι πρόσωπα καρικατούρες και ξαναζεσταμένα φαγητά.

Όλοι με στόχο η ψήφος του λαού πρώτα να μοιραστεί από εδώ και από εκεί σε ακίνδυνα μονοπάτια και μετά να την αρπάξουν, να διαλυθούν και να διαχυθούν αυτά σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και το πιο πρόσφατο, το ΜΕΡΑ 25, έχει μείνει μόνο με 6 βουλευτές, αφού πρώτα οι υπόλοιποι, ή ανεξαρτητοποιήθηκαν ή κατέληξαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά και το μόρφωμα της Ελληνικής Λύσης μήπως δεν είναι ένα αντιδραστικό συνονθύλευμα, προσωρινά απογοητευμένων Νεοδημοκρατών, που είναι έτοιμοι να καταθέσουν την ψήφο τους σε ένα πιο “δεξιό” κυβερνητικό σχήμα;

Άλλωστε ο ίδιος ο Βελόπουλος ξέρει από αυτά. Μια χαρά και είχε δώσει την ψήφο του στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ και στη συνέχεια στήριζε ως μέλος της ΝΔ τη διακυβέρνηση της το 2012-15.

Ένα αναχρονιστικό μόρφωμα, που τώρα βγάζει στην επιφάνεια όλες τις αντιδραστικές του θέσεις, μπας και κερδίσει λίγες ναζιστικές ψήφους παραπάνω.

Να τους στείλει κι αυτούς ο λαός στον αγύριστο.

Η Θεσσαλονίκη ειδικά, ξέρει καλά και τον εγκληματικό ρόλο των φασιστών, των ορφανών της Χρυσής Αυγής. Ο λαός και η νεολαία μας τους τσάκισε και τους έστειλε στον κάλαθο των αχρήστων.

Ειδικά εδώ στη Θεσσαλονίκη, είμαστε περήφανοι, γιατί το ΚΚΕ όταν κάποιοι σιωπούσαν, όταν κάποιοι κρατούσαν “ίσες αποστάσεις” και αναπαρήγαγαν τη θεωρία “των 2 άκρων”, όταν κάποιοι χειροκροτούσαν τους Ναζί του Αζόφ, όταν κάποιοι δεν τολμούσαν να τα βάλουν με το φασιστικό τέρας που περικύκλωσε τα ΕΠΑΛ στη Σταυρούπολη και στον Εύοσμο, το ΚΚΕ ήταν εκεί! Η ΚΝΕ ήταν εκεί!

Τους αντιμετώπισε στα σχολεία και στις γειτονιές και τους τσάκισε μαζί με το λαό. Τους έκανε να τρέχουν σαν τους λαγούς και τους έστειλε στα λαγούμια τους! Δεν έχει ανάγκη ο λαός μας από ΝΑΖΙάρικα γατάκια του συστήματος που τρέφουν το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, το μίσος για την οργανωμένη πάλη κατά παραγγελία, που στηρίζονται ανοιχτά και απευθείας από κάποιους μεγαλοεπιχειρηματίες για να οδηγήσουν σε ανώδυνα μονοπάτια για το σύστημα και επικίνδυνα για το λαό.

Ο λαός μας πρέπει να μιλήσει ξανά για να στείλει μια και καλή τους ναζί και τους κρυπτοναζί ακροδεξιούς, που σε αυτές τις εκλογές βγήκαν στην πιάτσα, να τους στείλει όλους στο σπίτι τους! Αποδείχθηκε, άλλωστε ξανά και ξανά, ότι αυτό το κράτος ούτε θέλει ούτε μπορεί να τα βάλει μαζί τους.

Φίλες και φίλοι,
συντρόφισσες και σύντροφοι,

Απευθυνόμαστε με ανοιχτή καρδιά προς όλους όσοι, σκέφτονται αυτές τις τελευταίες μέρες να ψηφίσουν ΚΚΕ, αλλά ακόμα αμφιβάλλουν.

Προς όλους όσους λένε ότι το ΚΚΕ είναι μέσα στις επιλογές τους, αλλά ακόμα δεν έχουν καταλήξει.

Προς όλους αυτούς που οδεύουν προς την κάλπη οργισμένοι για το έγκλημα στα Τέμπη με αθώα θύματα νέα παιδιά που θρηνήσαμε εδώ στη Θεσσαλονίκη.

Σκεφτείτε! Αυτόν το μεγαλειώδη αγώνα για να μη ξεχαστεί αυτό το έγκλημα και να μην υπάρξει νέο, ποιος μπορεί να τον συνεχίσει και να τον φτάσει ως το τέλος;

Μόνο το ΚΚΕ. Ναι, μόνο το ΚΚΕ στο ερώτημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», απαντάει σταθερά: Οι ζωές μας! Και το απαντάει με τον καθημερινό αγώνα μέσα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και τις σχολές… Και δεν κάνει βήμα πίσω…

Ναι, μόνο το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά για να δικαιωθεί αυτός ο μεγαλειώδης αγώνας του λαού μας για να μην υπάρξουν νέα Τέμπη…

Στις εκλογές της 21 ης Μαϊου η μόνη ψήφος που αποτελεί τη φυσική συνέχεια των μεγάλων αγώνων του λαού μας όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και των τεράστιων λαϊκών, νεανικών κινητοποιήσεων για το έγκλημα στα Τέμπη, είναι η ψήφος στο ΚΚΕ.

Ναι, η ψήφος στο ΚΚΕ δυναμώνει άμεσα τη φωνή του λαού και μέσα στη βουλή, Θα μείνει εκεί και θα επιστρέψει, θα γίνει δύναμη στους αγώνες που θα δώσουμε.

Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος ασυμβίβαστη με την υποταγή και τον αντιλαϊκό μονόδρομο που καλλιεργεί αυτό το σύστημα, τιμωρίας απέναντι σε όσους μας έφεραν ως εδώ και μας ετοιμάζουν αντίστοιχη συνέχεια, αποκάλυψης της αλήθειας για κάθε τι που συμβαίνει εις βάρος του λαού μας. Είναι ψήφος ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης στη δύναμη που κρατάει στα χέρια του ο λαός και η νεολαία…

Είναι ψήφος ανυπακοής απέναντι σε όσους μας καλούν να δείξουμε “σύνεση” και “αυτοσυγκράτηση”…

Περισσότερο απ’ όλα, η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος ελπίδας και αισιοδοξίας για να δυναμώσει η πάλη για μια συνολικά καλύτερη ζωή. Είναι η μόνη ψήφος που θα τους κόψει τον αέρα, θα δώσει ανάταση ευρύτερα σε όλο το λαό. Είναι το ψηφοδέλτιο με το σφυροδρέπανο της ελπίδας, της περηφάνιας και της εντιμότητας. Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Τώρα ΚΚΕ λοιπόν! Χιλιάδες νέοι ψήφοι να δώσουν ένα μεγάλο χτύπημα σε αυτό το σύστημα. Για να γίνουν πράξη όλα όσα οι άλλοι τα θεωρούν εφιάλτη τους, όλα όσα εμείς ελπίζουμε και ονειρευόμαστε. Να μην χαθεί ούτε ώρα. Να κάνουμε κυριολεκτικά τη νύχτα μέρα. Να μη χαθεί ούτε μια λαϊκή ψήφος για το ΚΚΕ. Να φτάσουμε με το χαμόγελό μας και την εμπιστοσύνη μας σε δεκάδες χιλιάδες τις επόμενες μέρες. Να μετατρέψουμε την Κυριακή των εκλογών σε ένα κόκκινο ορμητικό ποτάμι από άκρη σε άκρη της χώρας!»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου