Ολλανδία: Κατέρρευσε λόγω μεταναστευτικού η τετρακομματική κυβέρνηση Μαρκ Ρούτε

Ολλανδία, μεταναστευτικό, παραίτηση κυβέρνησης, Μαρκ Ρούτε,

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε παραιτήθηκε καθώς δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης, μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Μια πρόταση του συντηρητικού κόμματος VVD του Μαρκ Ρούτε για να περιοριστεί η ροή των αιτούντων άσυλο στην Ολλανδία διέλυσε τον τετρακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό του, καθώς τα δύο μικρότερα κόμματα αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τις προτάσεις του.

Την παραίτηση της κυβέρνησης συνασπισμού ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, επικαλούμενος «ανυπέρβλητες» διαφορές μεταξύ των εταίρων, μετά τις έντονες διαπραγματεύσεις των τεσσάρων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού για την πολιτική της υποδοχής προσφύγων.

«Απόψε, καταλήξαμε στο συμπέρασμα δυστυχώς ότι οι διαφορές είναι ανυπέρβλητες. Για το λόγο αυτό, θα υποβάλω σύντομα την παραίτησή μου στον βασιλιά εξ ονόματος όλης της κυβέρνησης», δήλωσε ο Ρούτε σε συνέντευξη Τύπου.

Προηγήθηκαν τρεις ημέρες πυρετωδών διαπραγματεύσεων, αλλά η πρόταση του συντηρητικού κόμματος VVD του Ρούτε δεν υποστηρίχθηκε από τα δύο μικρότερα κόμματα του τετρακομματικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι εντάσεις κορυφώθηκαν όταν ο Ρούτε ζήτησε να υποστηριχθεί η πρόταση να περιοριστεί η είσοδος για τα παιδιά των προσφύγων πολέμου που βρίσκονται ήδη στην Ολλανδία και να αναγκαστούν οι οικογένειες να περιμένουν τουλάχιστον δύο χρόνια πριν μπορέσουν να ενωθούν.

Οι αιτήσεις ασύλου στην Ολλανδία αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο πέρυσι σε περισσότερες από 46.000 και η κυβέρνηση έχει προβλέψει ότι μπορεί να αυξηθούν σε περισσότερες από 70.000 φέτος - ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου