ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Με το βλέμμα στραμμένο στην Κ.Ε. της Δευτέρας - Εβδομάδα αποφάσεων

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κεντρική Επιτροπή, εξελίξεις, Ιάσονας Σχινάς-Παπαδόπουλος,

Με σημείο αφετηρίας την Πολιτική Γραμματεία της Δευτέρας, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πλήρως οι προθέσεις των διαφορετικών πλευρών στο εσωτερικό του κόμματος. Άλλωστε, όπως φάνηκε από την τελευταία συνεδρίαση της Π.Γ., στελέχη με διαφορετικές αφετηρίες προκρίνουν, έστω και ανεπίσημα, την ανάγκη για μια νέα πλειοψηφία στη βάση της νέας ηγεσίας που θα προκύψει.

http:// 

Ιάσονας Σχινάς-Παπαδόπουλος*


Mε σημείο αφετηρίας την Πολιτική Γραμματεία αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πλήρως οι προθέσεις των διαφορετικών πλευρών στο εσωτερικό

Το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ως αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε από το βήμα της Βουλής ο μεταβατικός πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος, καθιστώντας διακριτές τις διαχωριστικές γραμμές της Κουμουνδούρου έναντι των προτεραιοτήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Μπορεί αυτές τις μέρες όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στο κοινοβουλευτικό μπρα ντε φερ λόγω προγραμματικών δηλώσεων, ωστόσο οι εσωκομματικές διαβουλεύσεις στο εσωκομματικό πεδίο συνεχίζονται με αμείωτη ένταση ενόψει της Πολιτικής Γραμματείας, που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα. Παρελθόν θεωρείται και επίσημα πλέον από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. η Πόπη Τσαπανίδου, η οποία παραιτήθηκε. Θεωρείται δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το πρόσωπο που θα την αντικαταστήσει.

Οι συζητήσεις, πάντως ,δεν εξαντλούνται μόνο στο ζήτημα της νέας ηγεσίας και της επόμενης ημέρας του κόμματος. Υπάρχουν πυρετώδεις διαβουλεύσεις και για τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, ζήτημα το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απασχολήσει μεταξύ άλλων τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Ιουλίου.

Εβδομάδα αποφάσεων

Με σημείο αφετηρίας την Πολιτική Γραμματεία της Δευτέρας, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πλήρως οι προθέσεις των διαφορετικών πλευρών στο εσωτερικό του κόμματος. Άλλωστε, όπως φάνηκε από την τελευταία συνεδρίαση της Π.Γ., στελέχη με διαφορετικές αφετηρίες προκρίνουν, έστω και ανεπίσημα, την ανάγκη για μια νέα πλειοψηφία στη βάση της νέας ηγεσίας που θα προκύψει. Αυτή η ανασύνθεση, βέβαια, δεν αναμένεται να περπατήσει απλά και μόνο στη βάση του προσώπου που θα μπει στην κούρσα της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, αλλά θα έχει πολιτικά θεμέλια. Πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη ξεκινήσει.

Οι πληροφορίες, πάντως, θέλουν τα κεντρικά στελέχη της Κίνησης Μελών να μην έχουν καταλήξει σε κοινή μεταξύ τους συμφωνία για την επόμενη ημέρα τόσο ως προς τον οδικό χάρτη, όσο όμως και ως προς τα πρόσωπα «κλειδιά» που θα αναλάβουν το τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Την ίδια ώρα, κοινός τόπος για την Ομπρέλα είναι η δημιουργία μίας νέας αριστερής πλειοψηφίας, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν πηγές στην ΑΥΓΗ, ενώ στο ενδεχόμενο που υπάρξει υποψηφιότητα Τσακαλώτου, τότε αναμένεται να υπάρξει και στήριξη προς το πρόσωπό του. Κάτι, βέβαια, που ούτε δεδομένο θεωρείται ούτε όμως υπάρχει απόλυτη συμφωνία μεταξύ των στελεχών της. Η ΡΕΝΕ προκρίνει τη διεξαγωγή συνεδρίου στις αρχές του φθινοπώρου και την εκλογή ηγεσίας μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, προκειμένου να υπάρξει σημαντικός χρόνος για τη συζήτηση που πρέπει να γίνει για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.

Στο μεταξύ, στελέχη προερχόμενα από τη Γέφυρα, τη ΔΗΜ.ΑΡ. και το ΠΑΣΟΚ προκρίνουν την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών με βάση και την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να μην κληθεί να δώσει «ακέφαλος» τις μεγάλες μάχες που έρχονται. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούν κρίσιμο να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ένα αριστερό, πλατύ κόμμα εξουσίας με σαφές πολιτικό στίγμα, χωρίς παράλληλα να γκρεμιστούν οι γέφυρες συνεργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό, με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Οι «6+6» αναμένεται να ξεδιπλώσουν τα χαρτιά τους τις επόμενες ημέρες, ενώ στηρίζουν χωρίς δεύτερες σκέψεις την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, την οποία θεωρούν απαραίτητο βήμα για την ανασυγκρότηση του κόμματος.

πηγή: avgi.gr

(*) Ο Ιάσονας Σχινάς- Παπαδόπουλος, είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα Η ΑΥΓΗ και πρώην Γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ,

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου