ΣΥΡΙΖΑ: H επόμενη μέρα - Εντείνονται οι Εσωκομματικές Διαδικασίες για τη νέα περίοδο

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εσωκομματικές διαδικασίες,

Με δεδομένο ότι στις 7, 8 και 9 Ιουλίου θα γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, στις αρχές της εβδομάδας θα συγκληθεί και η Κοινοβουλευτική Ομάδα για να ορίσει τον μεταβατικό επικεφαλής της. 

Την Κυριακή το μεσημέρι, στις 12, ορίστηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία θα εκτιμήσει την κατάσταση μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του κόμματος.

Τα μέλη της Γραμματείας θα ορίσουν το χρονοδιάγραμμα των διεργασιών για την εκλογή νέου προέδρου και τον ορισμό των νέων στόχων του κόμματος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ιάσονα Σχινά Παπαδόπουλου στην Αυγή:

Δρομολογούνται άμεσα οι εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με σκοπό τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την επόμενη ημέρα. Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα κλείνει έναν ιστορικό κύκλο και ανοίγει μια νέα περίοδο για το κόμμα της Κουμουνδούρου.

Οι χρονικές πιέσεις, με δεδομένα τα «μπάνια του λαού» και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι αφόρητες, με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υποστηρίζουν, μιλώντας στην ΑΥΓΗ, ότι «πρέπει να προλάβουμε τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης» και ταυτόχρονα να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας για την επερχόμενη μάχη σε δήμους και Περιφέρειες.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τα σενάρια θέλουν τις συνεδριακές διαδικασίες και τις εσωκομματικές εκλογές να λαμβάνουν χώρα είτε εντός του Ιουλίου, πράγμα που λόγω αντικειμενικών συνθηκών θεωρείται δύσκολο, είτε τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, το τελευταίο σενάριο φαίνεται πως κερδίζει διαρκώς έδαφος στους κόλπους της Κουμουνδούρου. Σε αυτό φαίνεται πως συμφωνούν στελέχη τόσο της Κίνησης Μελών όσο και της ΡΕΝΕ χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις ακόμη, εν αναμονή της συνεδρίασης των οργάνων.

Την ίδια ώρα, στελέχη της Ομπρέλας δεν φαίνεται να αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός διαρκούς συνεδρίου, προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα διαδικασίες εκλογής ηγεσίας, ακόμη και εντός του Ιουλίου, υποστηρίζοντας ότι στην παρούσα φάση δεν θα ευνοήσουν την ανάγκη άμεσης ανασυγκρότησης του κόμματος μακρόσυρτες διαδικασίες. Βέβαια, θα επιμείνουν στη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές προκειμένου να γίνει ένας εκτενής απολογισμός της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Εβδομάδα εξελίξεων

Με δεδομένο ότι στις 7, 8 και 9 Ιουλίου θα γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, στις αρχές της εβδομάδας θα συγκληθεί και η Κοινοβουλευτική Ομάδα για να ορίσει τον μεταβατικό επικεφαλής της. Ένα από τα επικρατέστερα πρόσωπα για τη συγκεκριμένη θέση είναι η πολύπειρη Όλγα Γεροβασίλη. Πάντως, δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία και τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και στη συνέχεια η Κεντρική Επιτροπή, όπου θα αποσαφηνιστούν όλα τα πολιτικά και οργανωτικά δεδομένα. Εκεί άλλωστε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Υποψηφιότητες

Στο μεταξύ, έντονη κινητικότητα υπάρχει ήδη γύρω από το ζήτημα των υποψηφιοτήτων για τη θέση της προεδρίας του κόμματος. Στελέχη της Ομπρέλας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχει υποψηφιότητα από την πλευρά τους, ενώ πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι υποψηφιότητα θα κατατεθεί και από τη λεγόμενη «πλειοψηφία». Τουλάχιστον αυτό εκφράζουν ως πρόθεση στελέχη προερχόμενα τόσο από την Κίνηση Μελών όσο και από τη ΡΕΝΕ. Φημολογείται δε ότι από το μέχρι πρότινος «προεδρικό μπλοκ» θα υπάρξει πιθανόν και δεύτερη υποψηφιότητα, προερχόμενη από την Περιφέρεια. Τα βλέμματα στρέφονται επίσης και προς τη λεγόμενη «νέα γενιά» στελεχών, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει και από εκείνη την πλευρά υποψηφιότητα που θα διεκδικήσει την ψήφο των μελών του κόμματος.

Την ίδια ώρα, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας στο real fm ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου