Δημ. Καζάκης: "Ευτυχώς, θα μας σώσουν οι Αμερικάνοι..."

ΝΑΤΟ, Αμερικάνοι, Ελλάδα, εθνική υπερηφάνεια,

Ακόμη καπνίζουν τα ερείπια της Νέας Αγχιάλου και οι Αμερικανοί θέλουν να ξεχάσουμε ότι για τα τραγικά χάλια των ενόπλων δυνάμεων δεν ευθύνονται μόνο και αποκλειστικά οι κυβερνώντες. Θέλουν να ξεχάσουμε την τρομακτική υποβάθμισή τους υπό το καθεστώς των μνημονίων, αλλά και υπό το καθεστώς της στρατηγικής υποτέλειας στις ΗΠΑ, που μετέτρεψαν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε εφεδρεία πολέμου εναντίον των εχθρών του ΝΑΤΟ...


Δημήτρης Καζάκης*

Με τρία ελικόπτερα Χοκ, αλλά και άλλα τρία τύπου Σινούκ συμμετέχουν οι ΗΠΑ στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών. Πήραν λοιπόν τα κουβαδάκια τους και ήρθαν οι Αμερικανοί μαζί με την κυβέρνηση να παίξουμε όλοι μαζί το γνωστό παιχνίδι κατάσβεση πυρκαγιών.

Τέτοια εθνική υπερηφάνεια έχει να νιώσει ο παροιμιώδης μέσος Έλληνας, από την εποχή των Ιμίων. Και φυσικά ας ξεχάσουμε το γεγονός ότι χάρις στον παγκόσμιο πόλεμο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας, είναι αδύνατον να έχουμε τη συνδρομή των γιγαντιαίων Μπέριεφ και Ιλιούσιν. Οι Ρώσοι αρνήθηκαν ακόμη και στο Σουλτάνο, να τα δώσουν αν είναι να επωφεληθεί ο Μητσοτάκης, ο οποίος ποδοπατώντας κάθε έννοια δικαίου, εσωτερικού και διεθνούς, τους κήρυξε τον πόλεμο.

Ακόμη καπνίζουν τα ερείπια της Νέας Αγχιάλου και οι Αμερικανοί θέλουν να ξεχάσουμε ότι για τα τραγικά χάλια των ενόπλων δυνάμεων δεν ευθύνονται μόνο και αποκλειστικά οι κυβερνώντες. Θέλουν να ξεχάσουμε την τρομακτική υποβάθμισή τους υπό το καθεστώς των μνημονίων, αλλά και υπό το καθεστώς της στρατηγικής υποτέλειας στις ΗΠΑ, που μετέτρεψαν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε εφεδρεία πολέμου εναντίον των εχθρών του ΝΑΤΟ με ότι συνεπάγεται με όρους γενικευμένης διάλυσης και απαξίωσης του έμψυχου δυναμικού, της οργανωτικής επάρκειας και γενικά της αμυντικής ικανότητας της χώρας.

Θέλουν να ξεχάσουμε επίσης ότι την ίδια ώρα το πιο προηγμένο αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, USS Gerald R. Ford (CVN 78), με το πλήρωμά του, έφτασε χθες στον Περαιά. Τι κρίμα να μην υπάρχει πια η παλιά Τρούμπα, για να αναφωνήσει με ρίγη εθνικής υπηρεφάνειας, μας ξανάλθε το δολάριο!

Το λιμάνι του Περαιά είναι ο τρίτος σταθμός του ταξιδιού του πλοίου στην περιοχή επιχειρήσεων των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (NAVEUR) και παρέχει την ευκαιρία για την ενίσχυση της ισχυρής εταιρικής σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Πριν από την άφιξή του, οι φρεγάτες «Αιγαίον» (F 460) και «Νικηφόρος Φωκάς» (F 466) και το υποβρύχιο «Κατσώνης» (S-123) του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, πραγματοποίησαν σειρά συντονισμένων ασκήσεων με την Ομάδα Κρούσης του Gerald R. Ford (GRFCSG) για να ενισχύσουν την εταιρική διαλειτουργικότητα και να καταδείξουν τη δέσμευσή τους για την ασφάλεια στη Μεσόγειο. Η παρουσία αυτή στον Πειραιά έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης επίσκεψης στο λιμάνι από το USS George H.W. Bush (CVN 77), τον Φεβρουάριο του 2023.

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Οι εν λόγω φρεγάτες και το υποβρύχιο, από τα ελάχιστα αξιόπλοα πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, έχουν διατεθεί ως ασπίδα προστασίας της αμερικανικής ομάδας μάχης, έναντι του Ρωσικού στόλου. Ήδη ο Ρωσικός στόλος της Μεσογείου έχει αναπτυχθεί στο νότιο Αιγαίο συνοδεία αεροσκαφών που φέρουν υπερηχητικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Ο Ρώσοι έχουν ήδη κάνει σαφές ότι δεν θα επιτρέψουν επέκταση των επιχειρήσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα κι επομένως ο στόλος της Μεσογείου με έδρα τη Λατάκια της Συρίας, είναι έτοιμος να πλήξει στόχους εδάφους, θαλάσσης και αέρος εντός της ελληνικής επικράτειας.

Όμως εμείς δεν πρέπει να ανησυχούμε. Θα μας σώσουν οι Αμερικάνοι, πρώτα με τα κουβαδάκια τους για τις φωτιές και ύστερα με τον γνωστό και θεάρεστο τρόπο που διασώζουν τους Ουκρανούς συμμάχους τους.

Και προς Θεού, μην τολμήσει κανείς και θυμηθεί το παλλαϊκό αίτημα που συγκλόνιζε την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, «έξω αι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», που στόλιζε τα προπύλαια του Πολυτεχνείου την εποχή της ηρωικής αντιχουντικής εξέγερσης το 19173, διότι θα διαγραφεί από τα κατάστιχα του σημερινού παροιμιώδους μέσου Έλληνα.
_________________________________________

(*) Ο Δημήτρης Καζάκης, είναι πολιτικός και οικονομολόγος-αναλυτής. Ιδρυτής και πρόεδρος του Ενιαίου Πατριωτικού Μετώπου – Ε.ΠΑ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου