ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Όχι στο νομοσχέδιο της πλήρους εργασιακής απορρύθμισης

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Εργασιακά δικαιώματα, Νομοσχέδιο- έκτρωμα,

«Η κυβέρνηση με πρόσχημα την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας, φέρνει νομοσχέδιο-κόλαφο για τα εργασιακά δικαιώματα» τονίζει σε ανακοίνωση του το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 «Το εργασιακό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη διαβούλευση από την κυβέρνηση, αποτελεί ένα ακόμα βήμα της κυβέρνησης της ΝΔ στην πλήρη απορρύθμιση της εργασίας, την κατάργηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων όπως το 8ωρο και το πενθήμερο, την πλήρη ελαστικοποίηση της εργασίας και την ποινικοποίηση των εργατικών κινητοποιήσεων» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «η κυβέρνηση με πρόσχημα την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής κοινοτικής οδηγίας (ΕΕ)2019/1152, φέρνει ένα νομοσχέδιο - κόλαφο για τα εργασιακά δικαιώματα, με το οποίο: 

  • Καταργεί το πενθήμερο και δίνει τη δυνατότητα σε εργοδότες να απασχολούν και 6η ημέρα τους υπάρχοντες εργαζόμενους, αντί να προχωρούν σε προσλήψεις προσωπικού. Η εξαήμερη εργασία προβάλλεται από τον υπ. Εργασίας ως «δικαίωμα» των εργαζομένων (!), και η νομιμοποίησή της ως προστασία τους από τη μαύρη εργασία (!!)
  • Δίνει τη δυνατότητα για εφαρμογή συστήματος ευέλικτης διευθέτησης του χρόνου εργασίας με βάση ατομική συμφωνία εργοδότη – εργαζόμενου, καταργώντας ακόμα και την προϋπόθεση του νόμου Χατζηδάκη για αίτημα του εργαζόμενου. Με τον τρόπο αυτό, οι εργαζόμενοι θα είναι εντελώς απροστάτευτοι σε κάθε απαίτηση του εργοδότη, ο οποίος με απειλή την απόλυση θα καθιερώνει 10ωρα χωρίς αμοιβή στις περιόδους φόρτου εργασίας.
  • Εισάγει για πρώτη φορά τις συμβάσεις «κατά παραγγελία», που αποτελούν συμβάσεις ακραίας εργασιακής επισφάλειας και καταχρηστικών πρακτικών εις βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι προκειμένου να εξασφαλίσουν τον βιοπορισμό τους τίθενται σε εργασιακή ετοιμότητα για όποτε και όσο τους χρειάζεται η επιχείρηση.
  • Δίνει τη δυνατότητα για παράλληλη απασχόληση μέχρι 13 ώρες την ημέρα, με πλήρη εξουθένωση των εργαζομένων και ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και ασφάλειά τους (αλλά και την ασφάλεια όσων σχετίζονται με τις υπηρεσίες τους), προκειμένου οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών και τους χαμηλούς μισθούς.
  • Επιδιώκει να περιορίσει ακόμα περισσότερο την άσκηση του συνταγματικού δικαιώματος της απεργίας και τη συνδικαλιστική δράση. Στο όνομα της «προστασίας της εργασίας» (!) ποινικοποιεί την περιφρούρηση της απεργίας απειλώντας τους απεργούς με ποινές φυλάκισης και τεράστια πρόστιμα, ακόμα και όταν η απεργία έχει προκηρυχθεί νόμιμα».


Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει «αν η κυβέρνηση νομίζει ότι θα κρύψει τον ακραία αντεργατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου πίσω από κάποιες θετικές διατάξεις που περιλαμβάνονται σε αυτό, ή ότι θα κρυφτεί πίσω από την εφαρμογή μιας οδηγίας της ΕΕ που είναι σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος, είναι βαθιά γελασμένη. Όπως και αν πιστεύει, ότι με επικοινωνιακά τρυκ θα κοροϊδέψει τους εργαζόμενους για τον πραγματικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου και για τις επιπτώσεις στη καθημερινότητά τους. Στην εργασιακή ανασφάλεια, την εργασιακή εξουθένωση, στην διάλυση της προσωπικής και οικογενειακής ζωής».

«Αγωνιζόμαστε μαζί με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, μέσα και έξω από τη βουλή για να μην περάσει το νομοσχέδιο- έκτρωμα. Αγωνιζόμαστε για αξιοπρεπείς μισθούς, για ανθρώπινους όρους και συνθήκες εργασίας. Για το δικαίωμα των εργαζόμενων στην προσωπική και οικογενειακή ζωή. Για να μην υποχρεώνονται οι νέοι και οι νέες να φεύγουν στο εξωτερικό για να εργαστούν και να ζήσουν ανθρώπινα. Αγωνιζόμαστε για εργασία και ζωή με δικαιώματα!»
διαμηνύει το Τμήμα 
Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου