Τα ρωσικά σχέδια για το ψευδοκράτος στη Κύπρο

Κύπρος, κατεχόμενα,

Ο γερμανικός Τύπος, σύμφωνα με την DW, σχολιάζει την ρωσική απόφαση για τη βόρεια Κύπρο, η οποία σχεδιάζει να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος στην Κύπρο και σε αντάλλαγμα η Τουρκία θα προσφέρει τη συνεργασία της στην ανατολική Μεσόγειο....

Η Ρωσία αποφάσισε να προσφέρει προξενικές υπηρεσίες στη βόρεια Κύπρο. Όπως υποστήριξε ο πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, «οι συνθήκες για μία τέτοια ενέργεια ήταν ώριμες εδώ και καιρό», ενώ επιπλέον ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει κάποιο πολιτικό υπόβαθρο».

«Με αυτή τη δήλωση ο πρέσβης πιθανώς εννοεί ότι η εξέλιξη αυτή δεν πρέπει να εκληφθεί ως πρόδρομος της αναγνώρισης της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου"», δημοσιεύει η tageszeitung. Όμως, «παρά την υποτιθέμενα καθησυχαστική δήλωση του πρέσβη, η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ευαίσθητο θέμα της Κύπρου για να μπει σφήνα μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η Τουρκία αποτελεί τη μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει χαρακτηριστεί από τη Ρωσία ως "μη φιλικό κράτος". Αντιθέτως τόσο η Κύπρος, όσο και η Ελλάδα συντάσσονται με το Κίεβο. Η Μόσχα, αλλά και η Άγκυρα – που με τη στάση της στον πόλεμο ούτως ή άλλως αποτελεί ειδική περίπτωση μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ - είναι πιθανό να αποτελέσουν αγκάθι για την ψήφιση ενός νόμου στο αμερικανικό Κογκρέσο που θα ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία περισσότερων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στα ελληνικά νησιά.

Επιπλέον, εκκρεμούν διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για τα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει σκοπίμως να αποκλείσει το Κυπριακό, όμως εάν η χρόνια τεταμένη σχέση του Ερντογάν με τις Η.Π.Α. εκτροχιαστεί, ο Πούτιν θα μπορούσε να τραβήξει τον Ερντογάν ακόμη περισσότερο με το μέρος του με μια θεαματική κίνηση στο Κυπριακό. Η Μόσχα θα νομιμοποιούσε έτσι την τουρκική εισβολή στην Κύπρο - και μαζί με αυτήν τη δική της επίθεση στην Ουκρανία», καταλήγει η εφημερίδα του Βερολίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου