Ελληνική Αριστερά: Όταν το σκοτάδι είναι βαθύ, μπορείς να δεις τα αστέρια

ΛΑΪΚΗ ΑΝΟΤΗΤΑ - Ανυπότακτη Αριστερά, Ελληνική Αριστερά,

Οι αποχωρήσεις, η διάσπαση και η σημερινή υπαρξιακή κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ εν σχετίζεται μόνο με την εκλογή του κυρίου Κασσελάκη ως πρόεδρου του, αλλά έρχεται από μακριά...


Δημήτρης Στρατούλης*

Οι αποχωρήσεις, η διάσπαση και η σημερινή υπαρξιακή κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ εν σχετίζεται μόνο με την εκλογή του κυρίου Κασσελάκη ως πρόεδρου του, αλλά έρχεται από μακριά.

Οφείλεται στη μνημονιακή συνθηκολόγησή της ηγεσίας του τον Αύγουστο του 2015, όταν μετέτρεψε το περήφανο ΟΧΙ του ελληνικού λαού σε ταπεινωτικό ΝΑΙ, έχασε για αυτό το λόγο την πολιτική αξιοπιστία του και διασπάστηκε, αφού αποχώρησε από αυτόν η αριστερή πτέρυγα του, η οποία συγκρότησε τη ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Επίσης, οφείλεται στην πιστή εφαρμογή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015-2019 του νεοφιλελεύθερου αντιλαϊκού περιεχομένου 3ου μνημονίου, που της εξασφάλισε τους επαίνους των δανειστών και του εγχώριου και διεθνούς κατεστημένου, αλλά την έφερε σε αντιπαράθεση με λαϊκά στρώματα που μέχρι τότε τον στήριζαν.

Τέλος, οφείλεται στην ουσιαστικά ανύπαρκτη αντιπολίτευσή του απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στην έλλειψη πραγματικά εναλλακτικής πρότασής του, που να βγαίνει έξω από τα μνημονιακά πλαίσια και τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνησή του, σε συμφωνία με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έναντι των δανειστών για πολύχρονη λιτότητα μέχρι το 2060. Αυτές οι πολιτικές της ηγεσίας και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τον οδήγησαν στην απώλεια του αριστερού χαρακτήρα του, στις μεγάλες εκλογικές ήττες του και, ως τελικό επιστέγασμα, στην εκλογή του κυρίου Κασσελάκη ως πρόεδρου του, καθώς και στη σημερινή κρίση του. Δεν μεταλλάχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί εκλέχτηκε ο κύριος Κασσελάκης Πρόεδρός του, αλλά αυτός εκλέχτηκε, γιατί ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μεταλλαχτεί.

Τους τελευταίους δύο μήνες παρακολουθούμε, δυστυχώς, το τελευταίο στάδιο της συστημικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της Αριστεράς σε κόμμα του λεγόμενου πολιτικού κέντρου, τύπου Δημοκρατικού κόμματος των ΗΠΑ, με κάποιες μάλιστα «Τραμπικές» πινελιές. Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν προδιαγεγραμμένη από καιρό για τους λόγους που προανέφερα. Απλά, ο κύριος Κασσελάκης, μαζί με την ηγετική ομάδα γύρω του και τις συστημικές οικονομικές, πολιτικές και μιντιακές δυνάμεις, που τον στήριξαν για την εκλογή του, τώρα ολοκληρώνουν την μετάλλαξή του και βάζουν την ταφόπετρα στον, ήδη, νεκρό πάλαι ποτέ αριστερό ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη και δυνάμεις, που αποδεσμεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες από τον ΣΥΡΙΖΑ, είχαν ψηφίσει ή εφαρμόσει μνημόνια ή και τα δύο και εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι αυτός ήταν από την υπογραφή του 3ου μνημονίου μέχρι την εκλογή Κασσελάκη στη σωστή πλευρά της ιστορίας, χωρίς καμία αυτοκριτική για την προηγούμενη καταστροφική πορεία του, για την οποία έχουν τις δικές τους πολιτικές ευθύνες, δεν μπορούν να διαμορφώσουν προοπτική διεξόδου από τις εφαρμοζόμενες από την κυβέρνηση της ΝΔ νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Πόσο μάλλον όταν υπερασπίζονται σθεναρά τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων.

Επομένως η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, δεν εμπλέκεται σε συζήτηση με τις ηγεσίες των δύο οργανωμένων ομάδων που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ (ΟΜΠΡΕΛΑ, 6+6) για το τι θα κάνουν, γιατί θεωρούμε ότι η αναγκαία ανασυγκρότηση της ριζοσπαστικής αριστεράς δεν μπορεί και δεν πρέπει να στηριχτεί σε μνημονιακά πλαίσια και δεσμεύσεις. Και μου κάνει πολύ αρνητική εντύπωση, που αυτές οι ηγεσίες αντιπαρατίθενται με τον κύριο Κασσελάκη για το ποια πλευρά από τις δύο υποστηρίζει πιο θερμά τις μνημονιακές αντικοινωνικές πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Σεπτέμβρη του 2015 μέχρι το 2019 ή για το ποια πλευρά θέλει περισσότερο να συνεργαστεί με το απολύτως συστημικό ΠΑΣΟΚ.

Αντίθετα, θεωρώ πολύ θετικό ότι υπάρχει και λαϊκός κόσμος, ψηφοφόροι και μέλη, που αποδεσμεύονται οργανωτικά, πολιτικά και εκλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν μέσα στην αμηχανία τους να βγάλουν συμπεράσματα για τις πραγματικές αιτίες της κρίσης του και αρχίζουν να αναστοχάζονται κριτικά και αυτοκριτικά για την μέχρι τώρα πορεία μνημονιακής και συστημικής μετάλλαξής του και να καταλογίζουν ευθύνες σε όσους και όσες πραγματικά τις έχουν. Με αυτούς μπορούμε και θέλουμε να συναντηθούμε στους κοινωνικούς αγώνες και στο διάλογο για την ανασυγκρότηση, αναγέννηση και ενίσχυση της ενωτικής αντιμνημονιακής Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Η σημερινή κυριαρχία στην πολιτική ζωή της χώρας μας της δεξιάς νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν θα είναι αιώνια. Ήδη εντείνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια λόγω της όξυνσης των κοινωνικών προβλημάτων που προκαλούν οι αντιλαϊκές πολιτικές της, ιδιαίτερα στο θέμα της ακρίβειας που καταβροχθίζει τα λαϊκά εισοδήματα προς όφελος της πλουτοκρατίας, και αυτή άρχισε ήδη να πυροδοτεί κοινωνικούς αγώνες και αντιστάσεις, που θα διευκολύνουν και αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς.

Σήμερα και στο άμεσο μέλλον αναδεικνύεται ακόμα πιο έντονα η ανάγκη για την κοινή δράση όλων των δυνάμεων της αντιμνημονιακής αριστεράς, για μαχητική και αποτελεσματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και για την ανασυγκρότηση μίας ενωτικής, ριζοσπαστικής, αγωνιστικής αριστεράς, χωρίς προαπαιτούμενα και αποκλεισμούς, ώστε αυτή να συμβάλει πιο αποτελεσματικά στους αγώνες του λαού και της νεολαίας, να είναι αποκούμπι και δύναμη στήριξης και απαντοχής τους αλλά και να προβάλλει στο λαό μία ανατρεπτική, αλλά και πειστική και οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμη, φιλολαϊκή εναλλακτική πρόταση.

Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ είχε πάρει πρωτοβουλίες για συνεργασία στις φετινές βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές με όλες τις δυνάμεις της αντιμνημονιακής αριστεράς. Ανταποκρίθηκαν το ΜΕΡΑ25 και άλλες δυνάμεις και ανένταχτοι/ες αγωνιστές/ες της ριζοσπαστικής αριστεράς. Επιδιώκουμε να συνεχίσουμε αυτή την εκλογική συμμαχία και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη διεύρυνσή της με όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις της αντιμνημονιακής ριζοσπαστικής αριστεράς, χωρίς αποκλεισμούς, ή με όσες από αυτές το επιθυμούν. Εκλογικός στόχος μας είναι αυτή η αριστερή εκλογική συνεργασία να διασφαλίσει την εκπροσώπησή της στην Ευρωβουλή, ώστε από καλύτερες θέσεις να στηρίξει τους αγώνες του λαού και της νεολαίας για ένα καλύτερο αύριο.
___________________________________

* Ο Δημήτρης Στρατούλης είναι Έλληνας πολιτικός,, συνδικαλιστής και συγγραφέας. Είναι Γ.Γ. της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ - Ανυπότακτη Αριστερά, ενώ έχει διατελέσει βουλευτής (2012-2015) και αναπληρωτής υπουργός (2015).

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου