Γιάνης Βαρουφάκης στο ΑΤΤΙCA TV: «Το ΜέΡΑ25 στέκεται στα πόδια του και δικαιώνεται καθημερινά» (vid)

ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ATTICA TV, Γιώργος Χουδαλάκης, Βούλα Κεχαγιά, "Χωρίς Μακιγιάζ"

Ο Γραμματέας του «Μέρα 25», Γιάνης Βαρουφάκης στο στούντιο του «Χωρίς Μακιγιάζ» | ATTICA TV....

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή “Χωρίς Μακιγιάζ” με τον Γιώργο Χουδαλάκη και τη Βούλα Κεχαγιά στο Attica TV για τις πολιτικές εξελίξεις, την Αριστερά και το μέλλον του ΜέΡΑ25 ενόψει του 2ου Διαβουλευτικού του Συνεδρίου 8-9-10 Δεκεμβρίου.....

Ακολουθεί το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης


  • Καλώς ήρθατε κύριε Βαρουφάκη.

Καλώς σας βρίσκω. Είστε καλά;

  • Ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25. Γραμματέας. Συγγνώμη, συγγνώμη, από προέδρους έχουμε… Είναι κεκτημένη ταχύτητα. Ήταν πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά είναι γραμματέας.Τώρα δεν έχουμε κοινοβουλευτική ομάδα.


Σωστά.


  • Πώς σας φάνηκε; Ας ξεκινήσουμε από αυτό. Είδαμε σε μια τετραετή θητεία, να έχετε παρεμβάσεις, πολλές φορές να πούμε και στις δημοσκοπήσεις, να φαίνεται να μπαίνετε εύκολα στη βουλή. Πώς σας φάνηκε η… να το πω αποτυχία, ε

Συντριπτική ήττα πες το.

  • Συντριπτική ήττα
Και ας μιλάμε στον ενικό, ξαφνικά πληθυντικοί. Συντριπτική ήττα. Δεν την περιμέναμε σε καμία περίπτωση. Θεωρούμε ότι η ποιότητα και η ποσότητα του κοινοβουλευτικού μας έργου, δηλαδή κάναμε έργο 50 βουλευτών, 5-6 που ήμασταν, και νομίζω και η ποιότητα.Γιατί μπορεί να διαφωνείς με αυτά που λέγαμε, αλλά νομίζω ότι και αποκαλύπταν πράγματα όσο αναφορά τον προϋπολογισμό, την παιδεία, την εξωτική πολιτική. Και καταθέταμε και συγκεκριμένες προτάσεις για τα κόκκινα δάνεια, πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Ίσως παρά ήταν συγκεκριμένες. Για ένα μικρό κόμμα και φανήκαμε και λίγο μικρομέγαλοι. Η αλήθεια είναι ότι περάσαμε τρεις μήνες μετά, τον Ιούνιο, σε κατάσταση και κατατονική αλλά και βασικά ομφαλοσκόπησης και αυτοκριτικής είχαμε δύο-τρεις κεντρικές επιτροπές που τα βάλαμε τα πράγματα κάτω… Έφυγε και κόσμος, διώξαμε και κόσμο γιατί ξέρετε στην ήττα καταλαβαίνεις ποιοι είναι πραγματικά ιδεολόγοι και ποιοι είναι εκεί τα οφίτσια και είμαστε σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

τώρα έχουμε πάρα πολύ νέο κόσμο, αυτό είναι το πολύ καλό, και νέοι άνθρωποι και μεγαλύτεροι και νιώθουμε, γεμίζουμε τις αίθουσες όπου κάνουμε εκδηλώσεις, είτε στην Αθήνα, είτε στην Θεσσαλονίκη, είτε στην Κρήτη, είτε αλλού και τώρα πάμε για το συνέδριό μας, το επόμενο ΣΚ, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, 8, 9, 10 Δεκέμβρη

  • Α, έχετε συνέδριο τώρα.

Έχουμε συνέδριο, το δεύτερο διαβουλευτικό μας συνέδριο, το οποίο μάλιστα θα είναι και πραγματικά ανοιχτό, γιατί ξέρετε συνήθως τα συνέδρια όταν πρέπει να ψηφίσεις για τα πάντα, κεντρικές επιτροπές, θέσεις, την Κυριακή, αυτά τώρα μεταξύ μας έχουν κλείσει από πριν, για να καταφέρεις ναα τα ψηφίσεις την Κυριακή. Εμείς θα το αφήσουμε ανοιχτό, θα γίνει πραγματικός διάλογος, θα παγιωθούν οι αντικρουόμενες απόψεις και μετά με ηλεκτρονική ψηφοφορία τα μέσα Γενάρη θα κλείσει όλο, θα κουμπώσει, νέα κεντρική επιτροπή, νέα πολιτική γραμματεία. Έχουμε κάνει ανοίγματα, έχουμε το aristera.eu.στο οποίο συζητάμε με ανθρώπους ανένταχτους.

  • Θα μας θα πείτε όλα αυτά. Επειδή μιλήσαμε για τις εκλογές που το ΜέΡΑ25 βλέποντας και την σημερινή σύνθεση της Βουλής κατά τη γνώμη μου, κακώς δεν είναι εντός του κοινοβουλίου.

Σας ευχαριστούμε.

  • Θέλω να σας ρωτήσω, επειδή είχε γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση για το πρόγραμμά σας, το οποίο κάποιοι το ανακάλυψαν πολύ καιρό μετά την κατάθεσή του, πιστεύετε ότι όλος αυτός ο θόρυβος, ο αρνητικός που έγινε γύρω από το πρόγραμμα και τα ψηφιακά νομίσματα…

Για το Δήμητρα ήταν όλο.

  • Το Δήμητρα.

Ο ντόρος έγινε για το…

  • Ακριβώς.

Δεν μιλήσαν για το πρόγραμμα, για το Δήμητρα μιλούσαν.

  • Για το Δήμητρα. Πιστεύετε ότι αυτή ήταν η αιτία ή η αφορμή για να φοβηθεί λίγο ο κόσμος και να κάνει πίσω…

Κοιτάξτε, το ψάξαμε αυτό και καταλήξαμε ότι δεν ήταν αυτό. Γιατί είδαμε και τη χρονοσειρά των δημοσκοπήσεων. Και όταν έσκασε το Δήμητρα, να είμαστε ξεκάθαροι, το Δήμητρα το έβγαλε στη φόρα η ΝΔ. Εμείς προσπαθούσαμε να το βγάλουμε στη φόρα, αλλά κανένας δεν το συζητούσε. Το έβγαλε η Νέα Δημοκρατία μέσα από την ομάδα ψέματος, αλήθειας, όπως το λένε αυτό το πράγμα που έχουν, έτσι, η προπαγανδιστική νομεκλατούρα της Νέας Δημοκρατίας. Εκείνη, το βγάλαν κόντρα στο ΣΥΡΙΖΑ, όχι κόντρα σε εμάς.

  • Μα θέλανε να κάνουν κακό στο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό ήταν σαφές.

Και νομίζω ότι έκαναν

  • Αλλά νομίζω ότι κάνουν και σε εσάς.

Όχι. Αν το δείτε, όταν έσκασε το Δήμητρα και έγινε ολόκληρη η φασαρία, που γινόντουσαν πάνελ τηλεοπτικά και μιλούσαν όλοι για το Δήμητρα, εμάς δεν μας προσκαλούσαν, στο Μέγα, στον Αντένα κλπ. Τότε ανεβαίναμε.Όταν σταμάτησε να συζητείται το Δήμητρο τις τελευταίες 10 μέρες, τότε αρχίσαμε να πέφτουμε. Δεν θέλουμε να πούμε ότι μας έκανε καλό αναγκαστικά, αλλά πιστεύω ότι δεν μας έκανε κακό. Αυτό που μας έκανε κακό, ξέρετε ποιο είναι;

  • Ποιο;

Μια μικρή αλαζονεία που δείξαμε. Δηλαδή κατεβάσαμε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα πολύ βαρύ, 164 σελίδες. Κυβερνητικό πρόγραμμα, ένα μικρό κόμμα. Γιατί θεωρούσαμε, να δείτε πως, είχαμε και εμείς τα δίκια μας. Βλέπαμε ότι υπάρχει ένα ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος λέει υπάρχει πιθανότητα να σας ζητήσουμε να κάνουμε κυβέρνηση.Εμείς θέλαμε να απαντήσουμε πολιτικά. Στη βάση του τι πρέπει να γίνει. Όχι του ποιος θα πάρει αυτό το Υπουργείο. Και αυτό κατεβάσαμε ένα βαρύ πρόγραμμα. Δεν είχαμε φανταστεί και την συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ. Και το γεγονός ότι πολύς κόσμος λέει καλά βρε παιδιά, εσείς θα κυβερνήσετε. Τι είναι αυτά που μας λέτε. Είναι πολύ βαρύ το πρόγραμμα. Συν ότι ο κόσμος είχε κουραστεί να ακούει κακές ειδήσεις. Οπότε κάθε φορά που έβγαινα εγώ και έλεγα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ότι έχουμε 1,5 εκατομμύρια ακίνητα τα οποία θα τα ξεπουλήσουν τα funds, οι servicersκαι θα πάρουν 70 δις να τα πάνε στο εξωτερικό. Αυτά είναι όλα αλήθεια. Είχα υποχρέωση να το πω. Αλλά εμένα την απάντηση στην ερώτημά σας, το έχω ξαναπεί αυτό, αλλά το εννοώ πραγματικά από την ψυχή μου βγαίνει, μου την έδωσε ένας ταξιτζής. Κάποιο στιγμή τον Ιούλιο…

  • Συμβαίνει αυτό. Ναι.

Εγώ τους πιστεύω τους ταξιτζήδες. Με πήγαινε από το αεροδρόμιο σπίτι μου και μου λέει… «Άκου να δεις, Βαρουφάκη, να σου πω γιατί δεν σε ψήφισα. Έχω βαρεθεί να ακούω κακά, νέα.» Έτσι μου λέει. «Χάνω το σπίτι μου. Δεν θέλω να σε ακούω να μου λες ότι χάνω το σπίτι μου. Το ξέρω. Μπορείς να μου πεις κάτι έτσι να περάσω καλά τους επόμενες δύο μήνες.» Υπήρχε και αυτό.

  • Να βάλω ένα πράγμα στην κουβέντα. Επειδή τον κύριο Βαρουφάκη, τον Γιάννη, τον ξέρω αρκετά χρόνια, θυμάμαι τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπιζόταν από τους ανθρώπους έξω. Έχω στο μυαλό μου τώρα μια μηχανάδα που είχαμε πάει παρέα, είχαμε σταματήσει την πλατεία Μαβίλη, και ερχόντουσαν οι πιτσιρικάδες, οι πιτσιρίκες και τραβάγανεselfie. Μετά την κυβέρνησή ΣΥΡΙΖΑ. Το θυμίζω.

Και τώρα.

  • Μετά την κυβέρνησή. Αναρωτιέμαι μήπως έμεινες σε αυτή την εικόνα, δηλαδή την εικόνα που δημιουργήθηκε για τον Γιάνη που ήταν αντιμνημονιακός, που ήταν μαχητικός, που τα έβαλε με τα Eurogroup, που είχε ένα πολιτικό αφήγημα που ήταν αυτό… και είχαμε πια μια κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είχε τελειώσει το μνημόνιο και δεν έγινε το κατάλληλο update και μάλιστα και σε προσωπικό επίπεδο. Όταν ηγείσαι κάπου πρέπει να μπορείς να πιάσεις και τα πιο τελευταία που συμβαίνουν στην κοινωνία, όχι μόνο αυτά που πλήγωσαν επί μνημονίου.

Δεν θα συμφωνήσω μαζί σου.

  • Ήμουν σίγουρος.

Να σου πω γιατί, όχι ξέρεις κάτι δεν έχω πρόβλημα.

  • Αλίμονο, αλίμονο.

Σκληρή αυτοκριτική κάνουμε, απλά δεν συμφωνώ με αυτό. Γιατί αυτά τα τέσσερα χρόνια που ήμασταν στη Βουλή, νομίζω ότι το ΜέΡΑ25, όχι μόνο εγώ, και οι υπόλοιποι συνάδελφοι, δηλαδή, ο Κλέωνας, ο Κρίτωνας, η Σοφία, που ήμασταν μαζί τότε, η αντιπολίτευση που κάναμε, παράδειγμα στην Κεραμέως, για το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ήταν πάρα πολύ σύγχρονη.

Έβγαινα και μιλούσα για το τι συμβαίνει στην Οξφόρδη και ήταν προφανές ότι ο κ. Κεραμέως έλεγε ψέματα για αυτά που συνέβαιναν στην Οξφόρδη και της είπα μάλιστα «δεν έχεις περάσει ούτε απέξω.» Για το θέμα της εξωτερικής πολιτικής. Καταθέταμε συγκεκριμένη πρόταση «δεν πρέπει να γίνονται διμερείς διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα.» Όχι γιατί έχουμε πρόβλημα με τη διαπραγμάτευση και με την ειρηνοποιητική διαδικασία, αλλά γιατί όταν πας με τον Ερντογάν σε ένα τραπέζι, θα σου φορτώσει ένα εκατομμύριο πράγματα πάνω στο τραπέζι και θα σε αναγκάσει να φύγεις.Και μιλούσαμε για περιφερειακή διεθνή συνδιάσκεψη. Σας άκουσα πριν με την κα Γεροβασίλη να μιλάτε για τη συμφωνία των Πρεσπών. Δεν είχαμε πρόβλημα να βγούμε και να πούμε ήταν μια πάρα πολύ καλή συμφωνία και την ενστερνιζόμαστε. Οπότε δεν ισχύει αυτό ότι είχαμε μείνει, ούτε εγώ ούτε το κόμμα στο 2015.

  • Μήπως η εικόνα του Βαρουφάκη ήταν πολύ δυνατή έτσι όπως είχε διαμορφωθεί και τα καινούργια στοιχεία που βάζατε στην πολιτική ατζέντα ως ΜέΡΑ25 δεν πολύ περνάγανε.

Νομίζω δεν περνάγανε για δύο λόγους. Και δεν μας τιμούν ιδιαίτερα αυτή οι λόγοι. Ο πρώτος είναι αυτό που είπα πριν, ο μικρομεγαλισμός. Λέγαμε περισσότερα από ό,τι έπρεπε για ένα μικρό κόμμα. Αυτό είναι ένα. Έχει μεγάλη σημασία αυτό. Όταν ο άλλος σου λέει, καλά εσύ δεν θα κυβερνήσεις. Καταθέσαμε ένα νόμο πλαίσιο το Δεκέμβρη 2020, που ήταν για το πάντα, για την ΑΑΔΕ, τις εφορίες, για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, βλέπουμε τι γίνεται τώρα.Δίνουμε 65 δις και θα πάρουμε 3 στους τραπεζίτες. Αλλά τα λέγαμε αλλά και καταθέταμε και πρόταση νόμου για το τι πρέπει να γίνει. Και σου λέει ο άλλος, βρε συ δεν θα κυβερνήσεις, δεν είσαι ΣΥΡΙΖΑ το‘14 που είσαι έτοιμος να πάρεις την κυβέρνηση. Αυτό είναι το ένα. Το άλλο, μιλούσαμε για ρήξη. Την οποία την πιστεύω, εγώ θεωρώ χωρίς ρήξη δεν γίνεται. Δεν θα γίνει βιώσιμη αυτή η κοινωνία. Αλλά ο κόσμος έχει κουραστεί. Έχει φοβηθεί και τον φοβίζουνε κιόλας.

  • Αυτό ισχύει.

Τον έχουνε περάσει σε μια αποχαύνωση, σε μια ψυχολογία, ότι «κοίταξε να δεις τίποτα δεν αλλάζει σε αυτόν τον τόπο.. Ή ψηφίζεις τον ένα ή τον άλλον.» Είναι σαν αυτό που έλεγε ο ??? για το ποδόσφαιρο κάποτε, ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι που παίζεται με 22 παίκτες και πάντα κερδίζει η Γερμανία. Λοιπόν, αυτή τη στιγμή…

  • Και έχει παγιωθεί η αντίληψη.

Οπότε… Ποιος θα μου δώσει μεγαλύτερο επίδομα, εμείς τι λέγαμε. Εμείς ήμασταν εναντίον της επιδοματικής πολιτικής. Θεωρούμε ότι τα επιδόματα είναι καταστροφικά για μια πτωχευμένη χώρα.

  • Και της δώσανε 41%.

Έτσι.

  • Κύριε Βαρουφάκη…

Αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να λέμε την αλήθεια.

  • Αυτό με το 41% πώς το βλέπετε, δηλαδή όταν το ακούτε δια στόματος του κύριου Μητσοτάκη, Υπουργών του, πώς το έτσι εισπράττετε. Δηλαδή, αν σας… γιατί σας έχει απευθυνθεί και σας στη Βουλή κατά τέτοιο τρόπο, έτσι λίγο απαξιωτικό, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. «Τι μιλάτε τώρα κι εσείς.»

Κοιτάξτε είναι λογικό είναι στην πολιτική να υπάρχει μια τέτοια απαξιωτική ρητορική. Να σας πω τι δεν θα συγχωρήσω ποτέ στον Κυριάκο Μητσοτάκη και γενικά στο πολιτικό σύστημα και στο μιντιακό σύστημα που το επιτρέπει.

Το να σου πει «Εσύ είσαι στο 3% τι μιλάς» λέγονται αυτά σε κάθε κοινοβούλιο του κόσμου. Να σας πω όμως τι δεν γίνεται πουθενά. Ίσως μόνο στον Ορμπάν στην Ουγγαρία και στον Ερντογάν στην Τουρκία. Είμαι τώρα με τον Κυριάκο Μητσαντάκη, μιλάμε για τα κόκκινα δάνεια και κάνω μια πολύ συγκεκριμένη καταγγελία. Είναι εκεί και του λέω «έχετε δώσει 22-23 δισεκατομμύρια από αυτό το πτωχευμένο κράτος εγγυήσεις στα funds σου. Αυτή η εγγύηση δεν έχει καμία οικονομική εξήγηση, δεν έχει να φέρει τίποτα το καλό σε αυτό το τόπο, εξασφαλίζεις ελάχιστες προσόδους που θα πάνε στα CaymanIslands.

Και ο δικό σας κοινωνικός κύκλος, κύριε Πρωθυπουργέ, έχει μετοχές σε αυτά τα funds. Και του λέω μάλιστα, «παρακαλώ, σηκωθείτε και πείτε ότι είμαι συκοφάντης, ότι θα μου κάνετε μήνυση, ή ότι λέω αλήθεια. Δεν έχετε δικαίωμα να κάνετε 180 μοίρες στροφή και να φύγετε. Και κάνει 180 μοίρες στροφή και φεύγει. Επιτρέψτε μου να σας πω και το καταθέτω αυτό και πείτε μου αν έχω άδικο ή όχι. Αν αυτό γινόταν στην Αυστρία, στην Γερμανία, στην Βρετανία, θα είχε πέσει ο Πρωθυπουργός την επόμενη μέρα. Δηλαδή τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων θα ήταν «κοινοβουλευτικός αρχηγός καταγγέλλει τον Πρωθυπουργό με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο και ο Πρωθυπουργός δεν απαντάει.

Δεν κάνει μήνυση.» Ξέρετε ότι αυτό δεν βγήκε από την Βουλή. Δεν το έπαιξε κανένα κανάλι, δεν το έπαιξε καμία τηλεόραση, δεν πήγε σε κανένα πρωτοσέλιδο. Αποσιωπίστηκε. Αυτό δεν είναι δημοκρατία. Οπότε αυτές οι παρεμβάσεις του ΜέΡΑ25 που ήταν, θεωρώ, κομβικού χαρακτήρα και σημασίας για την λειτουργία της δημοκρατίας, θάφτηκαν.

  • Μάλιστα. Πάμε λίγο στα τωρινά.

Ναι, επειδή δεν έχουμε και πάρα πολύ χρόνο.

  • Πώς θα γίνει το ΜέΡΕ25 πιο ελκυστικό για τους πολίτες; Λέτε ότι κάπου ότι δυσαρεστήσατε τους πολίτες, δεν γίνατε πειστικοί, σας θεωρούσαν μικρομέγαλους. Είπατε προηγουμένως ότι διώξατε και κόσμο. Μήπως υπάρχει λίγο και ένα προσωποκεντρικό στο ΜέΡΑ25, γιατί έχει σχολιαστεί η έξοδος της κυρίας Σακοράφα, για παράδειγμα, μετά τις εκλογές.

Κανένας δεν στεναχωρήθηκε περισσότερο από μένα για το γεγονός ότι έπρεπε να κάνω αυτήν την κίνηση. Αλλά όταν μιλάμε για την ολιγαρχία και μιλάμε για τραμπούκους τύπουΜπέου και ο σύντροφός σου ή η σύντροφός σου του δίνει παράσημο έστω, θεσμικά, εκ μέρους του ΣΕΓΑΣ και εντάξει το ξεπερνάμε αυτό αλλά μετά, μεταξύ εκλογών εμφανίζεται σε επίσημη συνάντηση να χαριεντίζεται με τον κύριο Μαρινάκη, ο οποίος μας έχει απαγορεύσει, τον Κλέωνα Γρηγοριάδη, εμένα, να βγαίνουμε στο Μega κόντρα στην εκλογική νομοθεσία, προεκλογικά. Συγγνώμη, αυτό δεν μπορεί να σταθεί μέσα σε ένα κόμμα. Άσχετο η προσωπική αγάπη, και η προσωπική φιλία, και η συντροφικότητα. Δεν νομίζω ότι εδώ υπάρχει θέμα αρχηγοκεντρικού κόμματος. Αλλά θα απαντήσω σε αυτό. Μου θέσατε το ερώτημα, τι πρέπει να κάνει το ΜέΡΑ25. Καταρχάς πρέπει να σας πω ότι έχουμε πάρα πολύ μεγάλη πέραση στη νεολαία. Το οποίο είναι πρόβλημα όμως γιατί η νεολαία δεν ψηφίζει.

Στις δημοσκοπήσεις είχαμε 20% στη νεολαία. 16 με 26% εκ των οποίων μόνο το 5% ψήφισε. Οι υπόλοιποι δεν ψήφισαν και όσοι ψήφισαν περισσότερο ψήφισαν Σπαρτιάτες. Έτσι λένε οι μετρήσεις. Πρέπει να πείσουμε τους νέους να ψηφίσουν. Εμείς το ΜέΡΑ25. Και το άλλο είναι, πρέπει όντως σιγά σιγά σιγά εγώ να φεύγω από τη μέση. Σιγά σιγά να αναδεικνύονται σημαντικότατα νέα στελέχη που έχουμε και θα αναφερθώ σε ορισμένα χωρίς να θέλω να αποκλείσω άλλα. Η ΗρώΔιώτη από τη Λάρισα που είναι τώρα στην κεντρική μας επιτροπή, η Αλεξάνδρα Κορωναίου από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Σεραφείμ Σεφεριάδης, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης από τη Θεσσαλονίκη.Έχουμε νέους ανθρώπους που έχουν έρθει και θα ήθελα πάρα πολύ να βγουν αυτοί μπροστά, γιατί έχουνε, αυτοί είναι γειωμένοι με την κοινωνία όλοι αυτοί οι άνθρωποι στους οποίους αναφέρθηκα. Και εγώ όσο γίνεται περισσότερο, γιατί εγώ ξέρετε ποτέ δεν ήθελα να φτιάξω κόμμα. Ούτε ήθελα να είμαι πολιτικός, ούτε βουλευτής, ούτε υπουργός, τίποτα. Απλά η χώρα πτώχευσε. Και ο μόνος λόγος που με ξέρετε είναι επειδή άρχισα να φωνάζω ότι δεν πρέπει να πάρουμε δάνεια για να συγκαλύψουμε την πτώχευσή μας.Κάτι που εξακαλουθώ να το κάνω. Μιλάνε για μαξιλάρια τώρα. Τι μαξιλάρια; Δάνεια είναι αυτά. Άφησε ο κύριος Τσακαλώτος μια πιστωτική κάρτα στον επόμενο. Να τραβάει, να αποπληρώνει. Και αυτό το θεωρούμε…

  • Με υψηλό επιτόκιο;

Βεβαίως και με υψηλό. Δεν έχει καμία σημασία. Όταν αφήνεις κάτι το οποίο τοκίζεται…

  • Μετακυλίεις το χρέος.

Τοκίζεται. Δεν είναι άφησα χρήματα στον κουμπαρά.

  • Γι’ αυτό είχε και ένα τέρμα αυτός ο διάδρομος, να το πω έτσι απλά.

Κοιτάξτε, αυτός ο διάδρομος οδηγεί στο φούντο της χώρας. Το 2030, 31, 32 θα πρέπει να υπάρχει νέα διευθέτηση του χρέους.Το ξέρουμε αυτό. Απλά δεν αποπληρώνουμε χρέος μέχρι το 2032.

  • Έχουμε έναν χρόνο να κάνουμε πράγματα τα οποία θα βελτιώσουν την οικονομική εικόνα της χώρας.

Όχι, γιατί αυτή την επέκταση μέχρι το 2032 στη δίνουμε με όρους. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε στο τέταρτο μνημόνιο. Γιατί αυτό είναι τώρα, από το 2018 μέχρι το 2060 έχουμε το τέταρτο μνημόνιο. Αυτό λέγαμε ως ΜέΡΑ25 και γι’ αυτό υπάρχουμε. Και τι λέει αυτό. ΦΠΑ δεν κατεβαίνει από 24%.Είναι δυνατόν να έχουμε 24% σε αυτήν την σπασμένη οικονομία και να έχει 19% η Γερμανία και 16% η Βουλγαρία που είναι δίπλα μας. Είναι δυνατόν να έχουμε 100% προπληρωμή φόρου των μικρομεσαίων και να έχουμε τώρα τεκμήρια; Τεκμήρια, αυτά που μας έβαλε ο Κωνσταντίνος Καραμαλής γιατί βρήκε ένα διαλυμένο κράτος. Ξαναγυρίσαμε σε αυτό. Αλλά αυτά όλα είναι επιταγές. Τα έχουν υπογράψει. Οπότε, σου επεκτείνουν το χρέος, δηλαδή το νέο γκρεμό από τον οποίο θα πέσεις το 2030, 31, 32, με πόρους που δεν σου επιτρέπουν όμως να κάνεις τα κουμάντα σου για να μπορέσεις να τα ανταπεξέλθεις στο τείχος αποπληρωμών που θα έρθει, στο τσουνάμι αποπληρωμών που θα έρθει το 2030 και μετά.

  • Επειδή αναφερθήκατε στον κύριο Τσακαλώτο, ο Γιάνης αναφέρθηκε στον κύριο Τσακαλώτο. Το εγχείρημα των αποχωρήσαντων από το ΣΥΡΙΖΑ πώς το βλέπετε εσείς στο ΜέΡΑ25; Θα μπορούσε να είναι μια ομάδα ανθρώπων με την οποία πιστεύετε παρόμοια πράγματα, είσαστε σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση… Ο κ Τσακαλώτος εφάρμοσε αυτά που αρνηθήκατε να εφαρμόσατε εσείς. Απ’ την άλλη πλευρά θυμάμαι στην παράδοση παραλαβή μια φράση που είχατε πει ότι κάποια στιγμή θα καθόμαστε και θα λέμε πως τα περάσαμε.Δεν ξέρω αν…

Να σας απαντήσω ευθαρσώς, κοίταξε. Είναι λάθος στην πολιτική, ιδίως στον προοδευτικό χώρο, αυτός ο σεχταρισμός που εγώ έχω το μονοπώλιοτης αλήθειας, εσύ είσαι προδότης, αν δεν υπογράψεις δήλωση μετανοίας δεν σου μιλάω. Αυτό δεν θα κάνεις. Και το αποδείξαμε την προηγούμενη εβδομάδα, δεν ξέρω αν το προσέξατε, δεν είχατε λόγο να το προσέξετε, μπορεί να το προσέξατε έδωσα μια συνέντευξη στο TVXS, στους συναδέλφους στο TVXS και με ρώτησαν το ίδιο ερώτημα, θα μιλούσατε μαζί τους και λέω βεβαίως θα μιλούσαμε, έχουμε υποχρέωση να μιλήσουμε, όσο δύσκολο και να είναι, δεν είναι εύκολο αλλά θα μιλούσαμε και μάλιστα κάναμε μια πρόταση που νομίζω ότι είναι πολύ έντιμη. όπως σας είπα και πριν, την επόμενη εβδομάδα έχουμε συνέδριο.Παρασκευή 8 ξεκινάει το συνέδριο. Είπαμε, θα καλέσουμε εκπροσώπους κομμάτων πολιτιστικών και ρευμάτων, σχημάτων, φορέων, πείτε το όπως θέλετε, να έρθουν να μας πουν τι πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει. Αφήστε το παρελθόν. Εκεί μπορεί στα ενενήντα μας να συνεχίσουμε να τσακωνόμαστε για το τι έπρεπε να έχει γίνει το βράδυ του δημοψηφίσματος. Ωραία. Θα συνεχίσουμε να διαφωνούμε, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για αυτό. Αλλά μπορούμε να συζητήσουμε τώρα τι θα κάνουμε με το χρηματιστήριο της ενέργειας. Τι θα κάνουμε με τα κόκκινα δάνεια, με το ΦΠΑ. Θα πάμε συναινετικά με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δηλαδή ό,τι μας πει θα πρέπει να δίνουμε πάλι στους τραπεζίτες και να μην πω τι θα παίρνουμε πίσω από αυτούς.

Να μην το συζητήσουμε;. Ελάτε να μας καταθέσετε τις προτάσεις. Και βγήκε ο κύριος Χαρίτσης την περασμένη Παρασκευή , στη διάρκεια μιας συνάντησης που είχαμε συζήτηση με την αριστερά, με ανθρώπους εκτός του ΜέΡΑ25 και δηλώνει στο Open με το ΜέΡΑ25 ποτέ. Οπότε νομίζω ότι κλείσανε την πόρτα εκείνοι.

  • Τον ΣΥΡΙΖΑ θα τον καλέσετε στο συνέδριό σας;

Εμείς, κοιτάξτε, καλούμε τα κόμματα έτσι και αλλιώς. Στο προηγούμενο συνέδριό μας είχαμε καλέσει και την ΝΔ προφανώς. Την αστική ευγένεια την έχουμε. Αλλά το πρόβλημα που έχουν οι αποχωρήσαντες είναι το εξής.Νομίζω ότι είναι ένα υπαρξιακό πρόβλημα το οποίο έχουν και αυτή τη στιγμή το λέω με αγάπη, δεν το λέω αντιπολιτευτικά απέναντί τους. Απ’ τη μία μεριά θέλουν να πουν και το λένε ότι γίνανε λάθη κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019 και ότι εκείνοι θέλουν να προασπίσουν το αριστερό προφίλ το οποίο καταρρακώθηκε με τις κυβερνητικές αποφάσεις εκείνης της περιόδου. Από την άλλη μεριά, την ίδια στιγμή, θέλουν να υπεραμυνθούν το έργο της κυβέρνησης 2015-2019, λέγοντας ότι ο Κασσελάκης το προδίδει. Αυτό είναι μια τεράστια αντίφαση.Πρέπει να τον ξεπεράσουν μόνο τους. Πριν έρθουν να μιλήσουν εμάς.

  • Κύριε Βαρουφάκη, σας ευχαριστούμε πολύ.

Εγώ σας ευχαριστώ.
Γραμματέας του ΜέΡΑ25. Καλά το είπες τώρα.

  • Καλή επιτυχία στο συνέδριό σας.

Ευχαριστούμε πολύ.

  • Να πούμε ότι αμέσως μετά το συνέδριό σας με μεγάλη χαρά θα σας περιμένουμε να μας πείτε πού καταλήξατε και αν αυτό μπορεί να ανοίγει και δρόμους συνεργασιών.Εμείς παρακολουθούμε με το μεγαλύτερο δυνατό ενδιαφέρον το χώρο.

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου