Έξυπνοι μετρητές: Στις 7 Δεκεμβρίου η τελική μάχη για τη σύμβαση του 1,2 δισ.

ΔΕΔΔΗΕ, ΡΑΕ, Έξυπνοι μετρητές ρεύματος,

Υπενθυμίζεται πως όταν ο ΔΕΔΔΗΕ είχε προκηρύξει τον διαγωνισμό τον Ιούνιο του 2022, εκδήλωσαν ενδιαφέρον επτά σχήματα. Κατά τον ποιοτικό έλεγχο σχετικά με ποια σχήματα πληρούν τις προδιαγραφές του διαγωνισμού «κόπηκαν» τα τρία. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2030, με βάση και τις δεσμεύσεις του ΔΕΔΔΗΕ προς τη ΡAE...

Στο τελικό στάδιο μπαίνει ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για τους «έξυπνους μετρητές», καθώς στις 7 Δεκεμβρίου αναμένεται η κατάθεση των οικονομικών προσφορών από τους τέσσερις ομίλους που έχουν παραμείνει στη διεκδίκηση της μεγάλης προμήθειας, ύψους άνω του ενός δισ. ευρώ. Οι τρεις όμιλοι που, κατά πληροφορίες, θα επιλεγούν μετά την αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών, θα αναλάβουν τη σταδιακή εγκατάσταση 7,3 εκατ. έξυπνων μετρητών αξίας 1,2 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα πρέπει να ανεβάσει ταχύτητες, αφού η χαμηλή διείσδυση έξυπνων μετρητών στερεί από καταναλωτές την πρόσβαση σε πιο οικονομική ενέργεια, ενώ εμποδίζει τον δρόμο προς την «πράσινη» μετάβαση.

Μετά τον αποκλεισμό άλλων υποψηφίων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν και η ελβετική Landis + Gyr, που διαθέτει εργοστάσιο έξυπνων μετρητών στην Κόρινθο, οι τέσσερις μνηστήρες είναι:

  • Η ισπανική θυγατρική της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών Itron Spain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL (modems και παρεμφερής εξοπλισμός).
  • Η ρουμανική θυγατρική της επίσης αμερικανικής εταιρείας παραγωγής μετρητών Elster Rometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA Telecom Solutions και Elster Gmbh.
  • Η σλοβενική εταιρεία κατασκευής μετρητών Iskraemeco d.d., έχει κατέβει στο διαγωνισμό από κοινού με την γαλλική Oracle France SAS.
  • Και η ελληνική Protasis AE, μια κοινοπραξία από κοινού με την γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της γαλλικής Enedis

Από τη διαδικασία υποβολής των τεχνικοοικονομικών προσφορών θα αποκλειστεί ένα από τα τέσσερα σχήματα και τα υπόλοιπα τρία θα είναι και οι νικητές του διαγωνισμού. Θα είναι νικητές γιατί και οι τρεις θα έχουν εξασφαλισμένο αντικείμενο εγκατάστασης μετρητών. Στην πορεία του διαγωνισμού θα υποβάλουν ξεχωριστά για κάθε «παρτίδα» μετρητών οικονομικές προσφορές και από το πόσο ανταγωνιστική οικονομική προσφορά θα υποβάλουν θα εξαρτηθεί και ο αριθμός των «έξυπνων» μετρητών που θα κληθούν να εγκαταστήσουν. Επί της ουσίας ξεκινά ένας πόλεμος αμερικανικών και γαλλικών συμφερόντων για το έργο με διακύβευμα τα 1,2 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως όταν ο ΔΕΔΔΗΕ είχε προκηρύξει τον διαγωνισμό τον Ιούνιο του 2022, εκδήλωσαν ενδιαφέρον επτά σχήματα. Κατά τον ποιοτικό έλεγχο σχετικά με ποια σχήματα πληρούν τις προδιαγραφές του διαγωνισμού «κόπηκαν» τα τρία. Η ελβετική Landis+Gyr που διατηρεί εργοστάσιο «έξυπνων» μετρητών στην Κόρινθο ήταν μια από τις τρεις. Η Landis+Gyr άσκησε προδικαστική προσφυγή ενώπιον της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ.), η οποία όμως απορρίφθηκε. Οι Ελβετοί προσέφυγαν τότε στο ΣτΕ και κατά του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και κατά της Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ. αλλά το ΣτΕ επικύρωσε την απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2030, με βάση και τις δεσμεύσεις του ΔΕΔΔΗΕ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τον περιορισμό των μη τεχνικών απωλειών στο δίκτυο, δηλαδή των ρευματοκλοπών κ.λπ. Περιλαμβάνει την εγκατάσταση 5,2 εκατ. μονοφασικών και 2,1 εκατ. τριφασικών «έξυπνων μετρητών» σε πελάτες χαμηλής τάσης, που θα αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά ρολόγια της ΔΕΗ.

Η διεύρυνση αυτών των τεχνολογιών αποτελεί νευραλγικό τμήμα του ανωτέρω σχεδιασμού, επιτρέποντας την παρακολούθηση και διαχείριση των μεγάλων όγκων πληροφορίας που θα απαιτηθεί για την αρμονική λειτουργία τους, βοηθώντας σημαντικά στην ορθολογική χρήση ενέργειας από τους τελικούς καταναλωτές. Οι «έξυπνοι» μετρητές που θα επικοινωνούν και με τις «έξυπνες» συσκευές θα είναι σε θέση να παρέχουν στους καταναλωτές και στους παρόχους διαρκή ροή στοιχείων για την κατανάλωση ρεύματος. Επίσης θα διευκολυνθούν και οι επικείμενες αλλαγές στην τιμολόγηση, αφού όπου καταγράφεται υψηλή κατανάλωση θα ακολουθεί και υψηλότερη τιμολόγηση. Παράλληλα, οι πάροχοι θα μειώσουν τα κόστη τους αφού δεν θα χρειάζονται πλέον τις υπηρεσίες των υπαλλήλων-καταμετρητών που περνούν από τα ρολόγια κάθε τετράμηνο και καταγράφουν τις καταναλώσεις. Σημαντικά θα είναι και τα οφέλη του ΔΕΔΔΗΕ, αφού θα εποπτεύει πιο αποτελεσματικά το δίκτυο, θα εντοπίζει πολύ πιο γρήγορα βλάβες, η επαναφορά από black out θα είναι πιο σύντομη, ενώ θα εκμηδενιστεί η πιθανότητα ρευματοκλοπής, καθώς δεν θα υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης στο νέο μετρητή.

Η υπόθεση των έξυπνων μετρητών είναι ένα βαλτωμένο project που συζητείται πάνω από μία δεκαετία. Ο τελευταίος διαγωνισμός, του 2014, ναυάγησε μέσα σε ένα μπαράζ προσφυγών καταγγελιών και αναβολών. To έργο επανεκκίνησε στις 14 Δεκεμβρίου 2021, όταν προκηρύχθηκε ο νέος διαγωνισμός, και αφορά την αντικατάσταση των σημερινών απαρχαιωμένων ρολογιών με 7,5 εκατομμύρια. Και ακριβώς επειδή η εγκατάστασή τους αλλάζει πλήρως το σκηνικό της αγοράς ηλεκτρισμού, αφενός για καταναλωτές και αφετέρου για τις εταιρείες προμήθειας, η ελληνική κυβέρνηση έχει ενσωματώσει μέτρα γύρω από αυτό το πεδίο στο αναθεωρημένο Εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Για την επίτευξη της ενεργής συμμετοχής της κατανάλωσης στην αγορά ενέργειας μέσω της απόκρισης ζήτησης (demand response), ώστε να μπορούν ενεργοβόρες μονάδες ή άλλοι καταναλωτές να περιορίζουν την κατανάλωση σε ώρες αιχμής, απαιτείται η εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών, επισημαίνει το ΕΣΕΚ.

 «Έξυπνοι» μετρητές ρεύματος θα μπουν σε όλα τα σπίτια -Πώς θα λειτουργούν

Η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας στις κατοικίες θα επιτρέψει στα νοικοκυριά να εξοικονομούν χρήματα προσαρμόζοντας την κατανάλωσή τους, ώστε να εκμεταλλεύονται τις χαμηλότερες τιμές που θα ισχύουν κάποιες ώρες της ημέρας, με την εφαρμογή ευέλικτης τιμολόγησης του ρεύματος

Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα σε ημερίδα της ΡΑΕ για την ενεργειακή φτώχεια. Το πρόγραμμα εγκατάστασης έξυπνων μετρητών στους οικιακούς καταναλωτές ύψους 850 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ανέφερε ο υπουργός ενώ χαρακτήρισε ασυγχώρητο το γεγονός ότι το θέμα αυτό «σέρνεται» εδώ και δέκα χρόνια. Τόνισε, δε, ότι γίνεται σχεδιασμός προκειμένου να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, καθυστερήσεις ή και ματαίωση του προγράμματος.

Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» του οποίου επίκειται η έναρξη, με προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ. Σημείωσε δε ότι τα νοικοκυριά που εντάχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στα προγράμματα «Εξοικονομώ» μείωσαν την ενεργειακή τους κατανάλωση (ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) κατά 2 δισ. κιλοβατώρες το χρόνο, όφελος που όπως είπε θα πολλαπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια καθώς προγραμματίζεται η ανακαίνιση 60.000 κατοικιών ετησίως.

Αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη απόφαση για τη βελτίωση του πλαισίου υποστήριξης των ευάλωτων καταναλωτών φυσικού αερίου, την ενίσχυση του λογαριασμού επανασύνδεσης στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, τα προγράμματα επιδότησης για την αντικατάσταση καυστήρων πετρελαίου με φυσικού αερίου (εφαρμόζεται στην Αττική, ακολουθεί η Θεσσαλία και εξετάζεται η επέκταση σε περισσότερες περιοχές), την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης από το υπουργείο Οικονομικών που επεκτάθηκε εφέτος στο φυσικό αέριο, τα ειδικά τιμολόγια (ΚΟΤ κ.α.), το νέο πλαίσιο για την καθολογική υπηρεσία προμήθειας κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου