Εφη Αχτσιόγλου: Ένα βήμα μπρος δύο βήματα πίσω απο την ΕΕ για τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες με τη στήριξη της ΝΔ.

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, Έφη Αχτσιόγλου, ΕΕ, ΝΔ, εργαζόμενοι στις ψηφιακές πλατφόρμες,

Η βουλευτής της Κ.Ο. της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Έφη Αχτσιόγλου, σε ανάρησή τγς επισημαίνει ότι «η συμφωνία που επρόκειτο να γίνει οδηγία, δηλαδή νομικά δεσμευτικό κείμενο, μεταξύ άλλων προέβλεπε ότι οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες θα θεωρούνταν καταρχάς μισθωτοί εργαζόμενοι (και όχι ασφαλώς αυτοαπασχολούμενοι) υπαγόμενοι σε όλες τις προστατευτικές ρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας (για τα ωράρια, την ασφάλιση, τα δώρα, τον κατώτατο μισθό, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις κλπ)».

Με την παρέμβαση των ηγεσιών ορισμένων κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, απορρίφθηκε αυτό που μέχρι χθες θεωρούνταν ένα σημαντικό βήμα του ευρωπαϊκού εργατικού κινήματος, δηλαδή η συμφωνία για μια οδηγία ρύθμισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες (Wolt, Uber κλπ). Η συμφωνία που επρόκειτο να γίνει οδηγία, δηλαδή νομικά δεσμευτικό κείμενο, μεταξύ άλλων προέβλεπε ότι οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες θα θεωρούνταν καταρχάς μισθωτοί εργαζόμενοι (και όχι ασφαλώς αυτοαπασχολούμενοι) υπαγόμενοι σε όλες τις προστατευτικές ρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας (για τα ωράρια, την ασφάλιση, τα δώρα, τον κατώτατο μισθο, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις κλπ).

 Φαίνεται πως για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν αρκούν τα χτυπήματα που καταφέρει καθημερινά στους εργαζόμενους εντός της χώρας, αλλά θέλει να προλάβει και οποιαδήποτε πρωτοβουλία σε υπερεθνικό επίπεδο. Η θρασεία υποστήριξη των μεγάλων εταιριών -που λειτουργούν ως σύγχρονες γαλέρες για τους εκατοντάδες χιλιάδες επισφαλώς εργαζόμενους- απο τη ΝΔ δεν εκπλήσσει κανέναν. Προστίθεται στον ήδη μακρύ κατάλογο των αντεργατικών της παρεμβάσεων.
 
Είναι πρόκληση ότι η ΝΔ θυμάται να παρέμβει σε ευρωπαϊκό επίπεδο μόνο όταν πρόκειται να προωθήσει ατζέντα κοινωνικής οπισθοδρόμησης για τους εργαζόμενους και την κοινωνική πλειοψηφία. Για άλλη μια φορά επιλέγει πλευρά το ίδιο όμως και εμείς.


/div>

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου