Η Τεχεράνη επέδωσε στο Ρώσο πρεσβευτή διάβημα για τα νησιά του Περσικού Κόλπου

Περσικός κόλπος, Στενά του Ορμούζ, Abu Musa, Creater Tund, Lesser Tund,
τα τρία αμφισβητούμενα νησιά Abu Musa, Creater Tund και Lesser Tund στα στενά Ορμούζ

Το Ιράν επέδωσε το Σάββατο, έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στο Ρώσο πρεσβευτή γιατί η Μόσχα και οι Αραβικές χώρες εξέδωσαν κοινή δήλωση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αμφισβητώντας την αξίωση του Ιράν για αμφισβητούμενα νησιά στον Περσικό Κόλπο, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή.

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε ότι ο Ρώσος πρεσβευτής κλήθηκε το Σάββατο όπου του επιδόθηκε διάβημα διαμαρτυρίας της Τεχεράνης προς τη Μόσχα, για τη κοινή δήλωση του 6ου Αραβορωσικού Φόρουμ Συνεργασίας που εκδόθηκε στο Μαρόκο που ζητούσε ειρηνική λύση για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πάνω από τα νησιά.

Νωρίτερα το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν είπε τηλεφωνικά στον Ρώσο ομόλογό του ότι «ο σεβασμός της κυριαρχίας και της ακεραιότητας των χωρών είναι μεταξύ των βασικών αρχών στους δεσμούς μεταξύ των εθνών», ανέφερε το IRNA σε ξεχωριστή έκθεση.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά φέτος που το Ιράν καλεί Ρώσο απεσταλμένο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για σχόλια για τα αμφισβητούμενα νησιά. 

Η Τεχεράνη είχε καλέσει τον Ρώσο πρεσβευτή και τον Ιούλιο για παρόμοια δήλωση.

 

Διαφωνία για τα νησιά του Περσικού Κόλπου: Τι λένε οι πλευρές;

Η διπλωματική διαμάχη είναι ένα σπάνιο φαινόμενο μεταξύ των δύο χωρών που έχουν εμβαθύνει τους δεσμούς τους από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία, με το Ιράν να προμηθεύει τη Ρωσία με φονικά drones που έχουν χρησιμοποιηθεί με καταστροφικές συνέπειες εκεί. 

Και οι δύο χώρες υπήρξαν επίσης ισχυροί υποστηρικτές του προέδρου Μπασάρ Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Το 2022, το Ιράν κάλεσε τον απεσταλμένο της Κίνας για μια παρόμοια κοινή δήλωση με αραβικά έθνη.

Το Ιράν ανέλαβε τον έλεγχο των τριών νησιών Abu Musa, Greater Tunb και Lesser Tunb στα στενά του Ορμούζ μετά την αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων το 1971. Τα θεωρεί «αχώριστο» μέρος της επικράτειάς του. 

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διεκδικούν επίσης τα τρία νησιά και έχουν πιέσει εδώ και καιρό για μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

Τα τρία νησιά κυριαρχούν στην προσέγγιση προς το στρατηγικό στενό του Ορμούζ, μια βασική πλωτή οδό από την οποία διέρχεται περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.

Το Ιράν λέει ότι τα νησιά ήταν μέρος των περσικών κρατών από την αρχαιότητα μέχρι που καταλήφθηκαν από τους Βρετανούς στις αρχές του 20ου αιώνα. 

Λέει επίσης ότι μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Sharjah, ένα από τα επτά εμιράτα των ΗΑΕ, του δίνει το δικαίωμα να διοικεί τον Αμπού Μούσα και να σταθμεύει στρατεύματα εκεί.

Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία στα άλλα δύο νησιά. 

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λένε ότι ανήκαν στο εμιράτο του Ρας αλ-Χάιμα έως ότου το Ιράν τους κατέλαβε με τη βία λίγες μέρες πριν τη σύσταση της ομοσπονδίας των Εμιράτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου