Θεανώ Φωτίου: Ανασφάλιστοι οι απασχολούμενοι στο πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός Αναπήρου»

Θεανώ Φωτίου, «Προσωπικός Βοηθός Αναπήρου»

Θεανώ Φωτίου: Χωρίς ένσημα εργάζονται οι Προσωπικοί Βοηθοί των αναπήρων βιώνοντας κι εκείνοι τον εμπαιγμό που η κυβέρνηση επιφυλάσσει στους ανάπηρους.

 

Επιστολή διαμαρτυρίας γιατί εργάζονται ανασφάλιστοι δημοσιοποίησαν οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός Αναπήρου». 

Εννέα μήνες μετά την έναρξη του πολυδιαφημισμένου από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό προγράμματος του «Βοηθού Αναπήρου» από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι προσωπικοί βοηθοί εργάζονται χωρίς ένσημα! 

Ενώ μηνιαίως ο ΟΠΕΚΑ, που σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, φέρεται ως εργοδότης, παρακρατεί το 25% της αμοιβής τους ως ασφαλιστική κράτηση εργοσήμου, οι εργαζόμενοι δεν έχουν ούτε ένα ένσημο στον ΕΦΚΑ! Επομένως, ενδέχεται να μην έχουν ούτε ασφαλιστική ικανότητα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ! Δηλαδή ένα πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοιν. Ασφάλισης που συνεχίζεται από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας όπου πλέον υπάγεται ο ΟΠΕΚΑ, εφαρμόζεται χωρίς να έχει διασφαλιστεί η ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ!!! 

Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι το πρόγραμμα αυτό ήταν εξ αρχής εμπαιγμός για τους ανάπηρους αφού θα έδινε προσωπικό βοηθό σε ελάχιστους σε σχέση με τις ανάγκες. Σήμερα αποδεικνύεται ότι απέτυχε να συνδράμει ακόμη και αυτούς τους ελάχιστους. Από τους 1.000 ανάπηρους της Αττικής που υποτίθεται ότι θα κάλυπτε το 2022 και τους 2.000 πανελλαδικά μετά το 2023, ξεκίνησε μόλις τον Απρίλιο του 2023 για την Αττική και σήμερα μόνον 429 ανάπηροι έχουν πάρει Βοηθό. Τώρα μαθαίνουμε ότι αυτός ο Βοηθός είναι και ανασφάλιστος! Ενώ καμία ανακοίνωση δεν έχει υπάρξει για την πανελλαδική επέκταση του προγράμματος.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Εργασίας και Κοιν. Ασφάλισης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας να λύσουν άμεσα το πρόβλημα και να θέσουν σε πλήρη εφαρμογή το πιλοτικό πρόγραμμα για όλη την επικράτεια.
 
 Θεανώ Φωτίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου