«Το Ισραήλ πρέπει να αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς του 2024 στο Παρίσι» ζητούν παλαιστίνιοι ακτιβιστές

Ισραήλ, Αποκλεισμό από τους ΟΑ 2024, παλαιστινιακές αθλητικές οργανώσεις,

Πάνω από 300 παλαιστινιακές αθλητικές λέσχες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ζητούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι λόγω της γενοκτονίας της Γάζας. 

 

Πάνω από 300 παλαιστινιακά αθλητικά σωματεία και μια σειρά από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία καλώντας τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) να αποκλείσει το Ισραήλ από τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024.

Η εκστρατεία, με επικεφαλής τις παλαιστινιακές ομάδες στο ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το βόλεϊ, πυροδοτήθηκε από τη δολοφονία από το Ισραήλ περισσότερων από 24.000 Παλαιστινίων στη Γάζα, την οποία οι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών έχουν χαρακτηρίσει ως γενοκτονία.

Η καταστροφή του γραφείου της Παλαιστινιακής Ολυμπιακής Επιτροπής στη Γάζα και η δολοφονία του προπονητή της παλαιστίνιας ολυμπιακής ομάδας ποδοσφαίρου, αρχηγού Χάνι Αλ-Μασντάρ, ήταν μεταξύ των περιπτώσεων που πυροδότησε τις εκκλήσεις.

Η εκστρατεία έρχεται καθώς  το Ισραήλ αντιμετωπίζει  νομικές προκλήσεις στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης  σχετικά με κατηγορίες για γενοκτονία, μια υπόθεση που προβάλλεται από τη Νότια Αφρική και υποστηρίζεται από διάφορες διεθνείς οντότητες.

Η παλαιστινιακή έκκληση επέστησε την προσοχή στις προηγούμενες ενέργειες της ΔΟΕ κατά της Ρωσίας, ζητώντας συνεπή εφαρμογή των προτύπων.

Η δολοφονία Παλαιστινίων αθλητών, συμπεριλαμβανομένου του 16χρονου παίκτη Said Odeh, έχει επίσης επισημανθεί από παλαιστινιακούς αθλητικούς συλλόγους ως μέρος της έκκλησής τους για δράση, με στόχο να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ μέσω της αθλητικής διπλωματίας.

 

Μετά από μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στο στάδιο Al Yarmouk στη Γάζα νωρίτερα, η Παλαιστινιακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ζήτησε από τη FIFA και άλλες αθλητικές ομοσπονδίες να λογοδοτήσουν το Ισραήλ.

Περισσότεροι από 200 Ιρλανδοί αθλητές συμμετείχαν, απαιτώντας έρευνα για τη συμμόρφωση του Ισραήλ με τον Ολυμπιακό Χάρτη.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Χόκεϊ επί Πάγου (IIHF) ανακοίνωσε πρόσφατα τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τα πρωταθλήματά του για λόγους «ασφάλειας», αντικατοπτρίζοντας το σκεπτικό της αναστολής της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου