Ο Ερντογάν κατηγορεί τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ότι προσπαθούν να μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε «θάλασσα αίματος»

Ερυθρά Θάλασσα, Χούθι, Υεμένη, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,

 Ο Τούρκος ηγέτης τόνισε ότι οι Χούθι επιχειρούν μια επιτυχημένη απάντηση

ΑΓΚΥΡΑ, 12 Ιανουαρίου. /TASS/ - Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία για δυσανάλογη χρήση βίας στις επιθέσεις τους στο αντάρτικο κίνημα Ανσάρ Αλλάχ (Χούθι) στην Υεμένη και ότι προσπάθησαν να μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε «θάλασσα αίματος».

"Χρησιμοποιούσαν δυσανάλογα βία και προσπαθούν να μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε θάλασσα αίματος. Το Ισραήλ κάνει το ίδιο στην Παλαιστίνη", είπε ο Τούρκος ηγέτης στους δημοσιογράφους. "Αυτή τη στιγμή λαμβάνουμε ειδήσεις μέσω πολλών καναλιών. Και μέσω διαφόρων καναλιών μαθαίνουμε ότι οι Χούθι έχουν μια επιτυχημένη απάντηση", πρόσθεσε.

Χθες το βράδυ, οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις που κατείχε το κίνημα των ανταρτών Ansar Allah (Houthi) σε πολλές πόλεις της Υεμένης, χρησιμοποιώντας αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και υποβρύχια. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι η στρατιωτική δράση διατάχθηκε ως απάντηση σε «πρωτοφανείς επιθέσεις των Χούτι» στα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και ότι τα πλήγματα, με στόχο αποθήκες πυρομαχικών, συστήματα εκτόξευσης, εγκαταστάσεις παραγωγής και συστήματα ραντάρ αεράμυνας Χούθι, έγιναν μόνα τους. -άμυνα. Η πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, καθώς και τέσσερις επαρχίες — Χοντέιντα, Ταΐζ, Χατζά και Σαάντα — χτυπήθηκαν καθώς οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής 73 πλήγματα στην Υεμένη, σκοτώνοντας πέντε μαχητές των Χούθι και τραυματίζοντας άλλους έξι, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούτι. είπε ο Yahya Saria.

Μετά την κλιμάκωση της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας, οι Χούθι προειδοποίησαν ότι θα εξαπολύσουν πλήγματα στο ισραηλινό έδαφος, ενώ θα απαγορεύουν στα πλοία που συνδέονται με το εβραϊκό κράτος να διέρχονται από τα ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας και του στενού Μπαμπ ελ-Μαντέμπ μέχρι το Τελ Αβίβ διέκοψε τη στρατιωτική του επιχείρηση κατά της παλαιστινιακής ριζοσπαστικής οργάνωσης Χαμάς στον εμπόλεμο θύλακα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κεντρικής Διοίκησης του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (CENTCOM), η ομάδα των ανταρτών της Υεμένης έχει επιτεθεί σε περισσότερα από 20 πλοία και πολιτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από τα μέσα Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου