Ιστορική μέρα στη Χάγη, όπου το Ισραήλ κατηγορείται για γενοκτονία στη Γάζα (vid)

Διεθνές Δικαστήριο Χάγης, Νότια Αφρική, Ισραήλ, Γάζα, Παλαιστίνη,

Άρχισε σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η ακρόαση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ για γενοκτονία των Παλαιστινίων στην Γάζα και την ανάγκη επείγουσας αναστολής των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.


Υπενθυμίζεται ότι η Νότια Αφρική κατηγόρησε το Ισραήλ για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης για τον πόλεμο στη Γάζα.

Στην πρώτη από τις δύο ημέρες των ακροάσεων, οι δικηγόροι για τη Νότια Αφρική περιέγραψαν έναν «υπερβολικό αριθμό νεκρών» πάνω από 23.200 – 70 τοις εκατό γυναίκες και παιδιά, με πάνω από 7.000 ανθρώπους νεκρούς ή παγιδευμένους κάτω από τα ερείπια. 

 

Περιέγραψαν επίσης τον κίνδυνο πείνας και πείνας στον πληθυσμό της Γάζας, όπου το δικαστήριο άκουσε ότι οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα ή ιατρικές προμήθειες που σώζουν ζωές λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών και της άρνησης του Ισραήλ να επιτρέψει αρκετό καύσιμο, νερό ή φαγητό στον θύλακα.

«Κάθε μέρα πάνω από δέκα παιδιά Παλαιστινίων ακρωτηριάζονται στο ένα ή και τα δύο πόδια, πολλά χωρίς αναισθητικό. Κάθε μέρα, με τους σημερινούς ρυθμούς, κατά μέσο όρο 3.900 παλαιστινιακά σπίτια θα καταστρέφονται, θα σκάβονται περισσότεροι ομαδικοί τάφοι, περισσότερα νεκροταφεία και θα καταστρέφονται και θα ξεθάβονται βίαια πτώματα», είπε η δικηγόρος της Νότιας Αφρικής, Μπλιν Νι Γκραλέι.

Η απόφαση μπορεί να διαρκέσει χρόνια, επομένως η Νότια Αφρική ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο να διατάξει προσωρινά μέτρα για να αναγκάσει το Ισραήλ να επιτρέψει μεγαλύτερη ανθρωπιστική πρόσβαση στους αμάχους και να τερματίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία.

Το Ισραήλ θα παραδώσει την άμυνά του την Παρασκευή, αλλά ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τη Νότια Αφρική ότι υπερασπίζεται την τρομοκρατία της Χαμάς.

«Αυτό που ακούσαμε σήμερα είναι ένα κράτος - η Νότια Αφρική - που υπερασπίζεται μια τρομοκρατική οργάνωση. Ντροπή στη Νότια Αφρική που το κάνει αυτό. Το Ισραήλ εκτελεί το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου και υπάρχουν ακόμη 136 Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς», είπε ο Λίορ Χάιατ, εκπρόσωπος της ισραηλινής αντιπροσωπείας.

«Η εξαιρετική φύση αυτής της υπόθεσης είναι ξεκάθαρη. Το γεγονός ότι το Ισραήλ βρίσκεται στο Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης κατηγορούμενο για παραβίαση της σύμβασης για τη γενοκτονία – η σύμβαση που υπάρχει ως απάντηση στη δολοφονία έξι εκατομμυρίων Εβραίων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος είναι αξιοσημείωτο. Όμως, όπως υποστηρίζει η Νότια Αφρική, δεν υπήρξε υπόθεση στην πρόσφατη ιστορία πιο σημαντική για την προστασία του δικαστηρίου ή για το μέλλον του διεθνούς δικαίου», μετέδωσε η απεσταλμένη Σόνα Μουρέι.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου