Κυριάκος Μητσοτάκης: Και... άλλα μέτρα για την ακρίβεια και την πολεοδομική μεταρρύθμιση! (vid)

Υπουργικό συμβούλιο, ακρίβεια, πολειδομική μεταρρύθμιση, Κυριάκος Μητσοτάκης,

    Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία νέα αφετηρία για την κυβέρνηση με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.


Επίσης έκανε γνωστό πως η κυβέρνηση θα παρουσιάσει νέες πρωτοβουλίες κατά της ακρίβειας με μέτρα που θα ανακοινωθούν από τον υπ. Ανάπτυξης κ. Σκρέκα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι βασικό θέμα στην ατζέντα είναι η πολεοδομική μεταρρύθμιση που θα περιλαμβάνει τον άμεσο εντοπισμό και κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων.

Επίσης θα παρουσιαστούν το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών καθώς και για την κρατική αρωγή για τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές, το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε παραθαλάσσιες περιοχές, το σχέδιο για τον νέο ΟΣΕ και το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι την Τετάρτη (10/01) ολοκληρώνεται η διαβούλευση για το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο «το οποίο θα κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή για άμεση ψήφιση» ενώ αναρτάται και το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και των μη κρατικών ιδρυμάτων.

Πολεοδομική μεταρρύθμιση

Συνεχίζοντας την εισήγησή του, ο πρωθυπουργός στάθηκε στη σημερινή ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου με εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης».

«Ένα πρόγραμμα για να αποκτήσει όλη η επικράτεια επιτέλους σύγχρονα πολεοδομικά σχέδια. Μια εκκρεμότητα που απασχολεί εκατομμύρια πολίτες. Δυστυχώς κρατάει έναν ολόκληρο αιώνα. Με χρηματοδότηση πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης το πρόβλημα επιτέλους διεκδικεί τη λύση του. Θα καθορίζουν τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης εντός και εκτός σχεδίου…Και είναι σημαντικό ότι ανοίγει και η διαδικασία για να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα του χαρακτηρισμού των δημοτικών δρόμων.

Μαζί και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αυθαίρετη δόμηση. Το οριστικό άνοιγμα στη νομιμότητα πρέπει να συνοδεύεται και από το κλείσιμο κάθε δυνατότητας στην παρανομία. Και η μεγάλη καινοτομία είναι ότι πια με τη χρήση της τεχνολογίας θα μπορούμε να εντοπίσουμε σε πραγματικό χρόνο οτιδήποτε αυθαίρετο χτίζεται στην ελληνική επικράτεια.

Είναι μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση με πολύ έντονο αναπτυξιακό πρόσημο καθώς απελευθερώνει τη νόμιμη δόμηση στην επικράτεια, τονώνει τις κατασκευές και τις θέσεις εργασίας και απελευθερώνει χιλιάδες ιδιοκτήτες από ένα γκρίζο καθεστώς αβεβαιότητας δίνοντας αξία στις περιουσίες τους. Και όλα αυτά θα γίνονται με κανόνες και με απαραβατη προτεραιότητα το σεβασμό του περιβάλλοντος».

Μέτρα κατά της ακρίβειας

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε άλλες πρωτοβουλίες «από την πολιτική προστασία για να βάλουμε πλαίσιο υποχρεωτικής ασφάλισης από τις μεγάλες επιχειρήσεις ώστε η κρατική αρωγή να απευθύνεται σε αυτούς που έχουν πράγματι ανάγκη».

«Η επιστολή ψήφος θα συμπληρωθεί από ένα πολύ καλά δουλεμενο τετραετές σχέδιο για τον απόδημο ελληνισμό.

Και βέβαια συνεχίζουμε τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής με την ενσωμάτωση σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών από το υπουργείο οικονομικών. Οπότε και βέβαια θα μιλήσουμε και για την αναδιάταξη των μεσαίων δρόμων μας. Με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο.

Βαδίζουμε συντονισμένα πάντα με οδηγό αυτά για τα οποία μας εμπιστεύτηκαν οι Έλληνες πολίτες. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να είμαστε οι πρώτοι αυστηροί κριτές της δικής μας απόδοσης και μονίμως να φροντίζουμε να αυξάνουμε τους ρυθμούς μας. Και σίγουρα οι επόμενοι μήνες μιας και έχουμε κλείσει 6 μήνες της δεύτερης κυβερνητικής μας θητείας, θα είναι μήνες παραγωγής πια αποτελεσμάτων.

Σύντομα μάλιστα και αύριο θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε με τον Υπουργό Ανάπτυξης νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Και βέβαια να αναφερθώ στη θετική εξέλιξη που είχαμε στα τιμολόγια του ρεύματος συγχαίροντας το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Θυμάστε την καχυποψία με την οποία αντιμετωπίστηκαν στη αρχή για τα πολύχρωμα τιμολόγια. Όμως πιστεύω ότι το αποτέλεσμα δικαίωσε τις επιλογές μας, ο ανταγωνισμός δούλεψε, έχουμε μεγαλύτερη διαφάνεια πια στις τιμές και οι ίδιοι οι πολίτες έχουν μια πολύ καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τους οποίους μπορούν να κάνουν τις επιλογές προς το συμφέρον τους».


Η παρέμβαση του πρωθυπουργού στο υπουργικό


«Καλημέρα σας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και καλή χρονιά. Στο πρώτο μας Υπουργικό Συμβούλιο για το 2024 και μάλιστα με νέα σύνθεση. Να ευχηθώ υγεία και δύναμη. Είναι μια καινούργια αφετηρία για την κυβέρνηση, όμως οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι, με σημαντικές μεταρρυθμίσεις, με πρώτο σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα.

Θυμίζω, άλλωστε, ότι αύριο -αν δεν κάνω λάθος- ολοκληρώνεται η διαβούλευση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο, το οποίο θα κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή για άμεση ψήφιση. Σε λίγες μέρες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. Αναρτάται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, παράλληλα με τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων.

Και βέβαια, την καλύτερη ζωή των πολιτών υπηρετούν και τα θέματα της σημερινής ατζέντας του Υπουργικού μας Συμβουλίου. Από το σύνολό τους επιτρέψτε μου να αφιερώσω λίγο περισσότερο χρόνο και να προτάξω το πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», με βάση το οποίο όλη η επικράτεια θα αποκτήσει επιτέλους σύγχρονα πολεοδομικά σχέδια.

Είναι μία εκκρεμότητα που απασχολεί εκατομμύρια πολίτες. Δυστυχώς διαρκεί έναν ολόκληρο αιώνα, εξού και πολύ συχνά στην πολεοδομική νομοθεσία -το ξέρετε καλά- αναφερόμαστε στους προ του 1923 δρόμους. Αυτό κάτι λέει για το πώς έχουμε καθυστερήσει να οργανώσουμε τις χρήσεις γης σε όλη την επικράτεια.

Τώρα, όμως, με μια σημαντική χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το πρόβλημα αυτό επιτέλους διεκδικεί τη λύση του. Έτσι δρομολογείται πια η σύνταξη ειδικών και τοπικών πολεοδομικών σχεδίων σε όλη την επικράτεια. Αυτά θα καθορίζουν πλέον οριστικά τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης, εντός αλλά και εκτός σχεδίου και φυσικά τις προστατευόμενες ζώνες κάθε περιοχής.

Θα οριοθετηθούν, επίσης, οι οικισμοί με συντελεστή δόμησης σε 800 Δημοτικές Ενότητες. Και βέβαια, κάτι πολύ σημαντικό, με τα συγκεκριμένα σχέδια ανοίγει η διαδικασία ώστε να λυθεί πια και το χρόνιο πρόβλημα του χαρακτηρισμού των δημοτικών δρόμων. Το τελευταίο είναι ένα ζητούμενο που ξέρετε ότι απασχολεί επί χρόνια, ειδικά την ελληνική περιφέρεια.

Τις λεπτομέρειες, τις φάσεις του προγράμματος, τις πολύ σημαντικές μεταβατικές διατάξεις έτσι ώστε να μπορούμε να ευθυγραμμιστούμε και με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα τις παρουσιάσει στη συνέχεια ο Υπουργός Περιβάλλοντος, μαζί με τις νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.

Το οριστικό άνοιγμα στη νομιμότητα πρέπει να συνοδεύεται από το κλείσιμο κάθε δυνατότητας στην παρανομία και νομίζω ότι η μεγάλη καινοτομία της πρότασης την οποία θα παρουσιάσει το Υπουργείο είναι ότι πια θα μπορούμε, έχουμε τη δυνατότητα με τη χρήση της τεχνολογίας, να εντοπίζουμε σε πραγματικό χρόνο οτιδήποτε αυθαίρετο χτίζεται στην ελληνική επικράτεια.

Είναι μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, θα έλεγα με πολύ έντονο αναπτυξιακό πρόσημο, καθώς απελευθερώνει πια ουσιαστικά τη νόμιμη δόμηση σε όλη την επικράτεια, τονώνει τις κατασκευές, τονώνει την τοπική απασχόληση, αλλά απεγκλωβίζει και χιλιάδες ιδιοκτήτες από ένα γκρίζο καθεστώς αβεβαιότητας, δίνοντας προοπτική και πρόσθετη αξία στις περιουσίες τους. Και, φυσικά, όλα αυτά πια θα γίνονται με συγκεκριμένους κανόνες και με απαράβατη προτεραιότητα τον σεβασμό του περιβάλλοντος.

Θα είμαι σύντομος στην εισαγωγή μου, είναι πολλά αυτά τα οποία έχουμε να συζητήσουμε: πρωτοβουλίες, παραδείγματος χάρη, από την Πολιτική Προστασία έτσι ώστε πια να βάλουμε ένα πλαίσιο υποχρεωτικής ασφάλισης, ξεκινώντας από τις μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε η κρατική αρωγή να κατευθύνεται σε αυτούς που έχουν πράγματι ανάγκη.

Η επιστολική ψήφος θα συμπληρωθεί από ένα πολύ καλά δουλεμένο τετραετές σχέδιο για τον απόδημο Ελληνισμό το οποίο θα παρουσιάσει στη συνέχεια ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Εξωτερικών. Και βέβαια, συνεχίζουμε τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής με την ενσωμάτωση σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών από το Υπουργείο Οικονομικών. Βέβαια θα μιλήσουμε και για την αναδιάταξη των σιδηροδρόμων μας, μια ακόμα προσπάθεια με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο.

Να κλείσω, λοιπόν, επαναλαμβάνοντας ότι βαδίζουμε συντονισμένα, πάντα με οδηγό αυτά για τα οποία μας εμπιστεύθηκαν οι Έλληνες πολίτες. Ξέρετε πολύ καλά ότι εμείς οι ίδιοι πρέπει να είμαστε οι πρώτοι αυστηροί κριτές της δικής μας απόδοσης και μονίμως να φροντίζουμε ώστε να αυξάνουμε τους ρυθμούς μας.

Και σίγουρα οι επόμενοι μήνες -καθώς πια έχουμε κλείσει έξι μήνες κυβερνητικής θητείας μετά την ανανέωση της λαϊκής εντολής στις διπλές εκλογές του περασμένου έτους-, θα είναι μήνες παραγωγής πια αποτελεσμάτων. Σύντομα μάλιστα, αύριο, θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε με τον Υπουργό Ανάπτυξης νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Και βέβαια, να αναφερθώ στη θετική εξέλιξη που είχαμε στα τιμολόγια του ρεύματος, συγχαίροντας το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Θυμάστε την καχυποψία με την οποία αντιμετωπίστηκαν στην αρχή τα πολύχρωμα τιμολόγια, όμως πιστεύω ότι τα αποτελέσματα δικαίωσαν την πολιτική μας. Ο ανταγωνισμός δούλεψε, έχουμε μεγαλύτερη διαφάνεια πια στις τιμές και οι ίδιοι οι πολίτες έχουν μια πολύ καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο πρέπει να κάνουν τις επιλογές που τους συμφέρουν με βάση τα δικά τους κριτήρια και τις δικές τους προϋποθέσεις που θέτουν για τα νοικοκυριά τους.

Συνέπεια και δουλειά, λοιπόν, είναι αυτά τα οποία θα μας χαρακτηρίσουν και με το νέο χρόνο. Καλωσορίζω λοιπόν και πάλι νέους Υπουργούς, παλιούς Υπουργούς σε νέες θέσεις ή παλιούς Υπουργούς σε θέσεις και χαρτοφυλάκια που τα γνωρίζουν καλά.

Να ευχηθώ και πάλι σε όλες και σε όλους να έχουμε μια καλή χρονιά, πρώτα και πάνω από όλα με υγεία.»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου