Τα αιτήματα των Ελλήνων αγροτών - Πυκνώνουν τα μπλόκα στη χώρα (vid)

ΑγροτοΚτηνοτροφικές κινητοποιήσεις, τα αιτήματα, μπλόκα,

Τα αιτήματα των ΑγροτοΚτηνοτρόφων - Πυκνώνουν τα μπλόκα -  χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων χωριών και χωραφιών...


Υπόμνημα με εννέα αιτήματα απέστειλαν στο γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού οι αγρότες, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα μπλόκα τους σε όλη την Ελλάδα.

Στο κείμενο καταγράφονται επίσημα οι αγροτικές διεκδικήσεις όπως καθορίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας.

Στο υπόμνημα διατυπώνονται τα βασικά αιτήματα που αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, την επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:

  1. Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
  2. Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
  3. Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  4. Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
  5. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. 
  6. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
  7. Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
  8. Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
  9. Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση


Η επιστολή περιλαμβάνει και ξεχωριστό παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία, με το οποίο οι αγρότες ζητούν να τους κοινοποιηθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών.




«Ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να συναντήσει εκπροσώπους των αγροτών τη Δευτέρα»

Το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με εκπροσώπους των αγροτών, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών Συντακτών. Με αφορμή ερώτηση για το ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης για την επιστολή αγροτών προς τον πρωθυπουργό με τα αιτήματα των αγροτικών μπλόκων, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Ελήφθη, πράγματι, η επιστολή από εκπροσώπους των μπλόκων, ο πρωθυπουργός, προφανώς όπως έχουμε πει πολλές φορές είναι διατεθειμένος να τους συναντήσει τη Δευτέρα. Από εκεί και πέρα περιμένουμε να ενημερωθούμε ποιους θα συναντήσει και ποιους εκπροσωπούν αυτοί που θα συναντήσει. Ποιοί θα είναι οι εκπρόσωποι και αυτοί οι εκπρόσωποι ποιους θα εκπροσωπούν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ακόμη ότι «έχουμε επαναλάβει, το είπε και ο πρωθυπουργός χθες από το Χαϊδάρι, ότι προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο διάλογος με τους αγρότες είναι να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει έναν διάλογο με τους αγρότες σε καλό κλίμα.

Σε άλλη ερώτηση για το ίδιο θέμα, ο Παύλος Μαρινάκης υπενθύμισε ότι πολλά από τα αιτήματα των αγροτών έχουν ήδη υλοποιηθεί και αποκάλυψε πως η κυβέρνηση εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα δοθεί πριν από το τέλος του χρόνου.

Πυκνώνουν τα μπλόκα - Διάλογος με ανοιχτούς δρόμους το μήνυμα της κυβέρνησης

Σε αποκλεισμό της εθνικής οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας προχώρησαν οι αγρότες στο 210ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας, στον κόμβο της Ανθήλης. Η Τροχαία προχώρησε σε εκτροπή της κυκλοφορίας, η οποία εξελίσσεται από τους παραδρόμους στο τμήμα μεταξύ της Λαμίας και των Θερμοπυλών.

Ωριαίους αποκλεισμούς δρόμων αποφάσισαν οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας. Την Πέμπτη θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της Εγνατίας οδού από 15:30-16:30 στα Γρεβενά στον κόμβο της Μυρσίνης, της επαρχιακής οδού Κοζάνης- Φλώρινας στον κόμβο Φιλώτα, από 16:00 με 17:00, ενώ αποφασίστηκε και το κλείσιμο του τελωνείου Καστοριάς στις 12 το μεσημέρι.

Την Παρασκευή λήγει η διορία που έχει δοθεί στην κυβέρνηση προκειμένου να μην κατέβουν τα τρακτέρ στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της διαμηνύει πως είναι ανοιχτή σε διάλογο αλλά με ανοιχτούς δρόμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου