Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις εκλογές των Ρεπουμπλικανών στο Μίσιγκαν, το Μιζούρι και το Αϊντάχο

Προεδρικές εκλογές, Ρεπουμπλικάνοι, Δημοκρατικοί, Ντόναλντ Τραμπ, Τζο Μπάιντεν,

     Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει πλέον κερδίσει κάθε διαγωνισμό ανάδειξης πολιτειών με κατεύθυνση την «Σούπερ Τρίτη» της επόμενης εβδομάδας, όταν οι ψηφοφόροι σε 15 πολιτείες των ΗΠΑ και μία επικράτεια επιλέγουν τον υποψήφιο που προτιμούν για κάθε κόμμα.


Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεπερνά τη Νίκι Χέιλι και στις τρεις πολιτείες και πλησιάζει πιο κοντά στην κατάκτηση του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία.

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ πέτυχε τη νίκη στα κοινοτικά σώματα των Ρεπουμπλικανών στο Μίσιγκαν, το Μιζούρι και το Αϊντάχο, κερδίζοντας τεράστια ώθηση στην κούρσα για την κατάκτηση της προεδρικής υποψηφιότητας του κόμματός του.

Και στις τρεις πολιτείες το Σάββατο, ο Τραμπ κατατρόπωσε τη Νίκι Χέιλι, πρώην πρεσβευτή των Ηνωμένων Εθνών και την τελευταία του εναπομείνασα αντίπαλό του.

Ο πρώην πρόεδρος έχει πλέον κερδίσει κάθε διαγωνισμό ανάδειξης πολιτειών με κατεύθυνση την «Σούπερ Τρίτη» της επόμενης εβδομάδας, όταν οι ψηφοφόροι σε 15 πολιτείες των ΗΠΑ και μία επικράτεια επιλέγουν τον υποψήφιο που προτιμούν για κάθε κόμμα.

Στο Μίσιγκαν, ο Τραμπ κέρδισε τη Χέιλι και στις 13 περιφέρειες που συμμετείχαν στις εκλογές για την ανάδειξη υποψηφίων, σύμφωνα με το κρατικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Περισσότερα από 1.600 μέλη του κόμματος συμμετείχαν στην κοινοβουλευτική ομάδα στην πόλη Γκραντ Ράπιντς στο δυτικό Μίσιγκαν, όπου επέλεγαν αντιπροσώπους για τον Τραμπ ή τον Χέιλι για το εθνικό συνέδριο υποψηφιοτήτων του κόμματος τον Ιούλιο.

Συνολικά, ο Τραμπ κέρδισε με σχεδόν 98 τοις εκατό υποστήριξη: 1.575 ψήφους έναντι μόλις 36 για τη Χέιλι.

Ο Pete Hoekstra, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Μίσιγκαν, το χαρακτήρισε «συντριπτική, κυρίαρχη νίκη».

Η Haley τελειώνει γρήγορα ο χρόνος για να αλλάξει την πορεία της κούρσας για την ανάδειξη υποψηφίων των Ρεπουμπλικάνων.

Με νίκες στην Αϊόβα, το Νιου Χάμσαϊρ, τη Νεβάδα, τις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ, τη Νότια Καρολίνα και τώρα το Μίσιγκαν, το Μιζούρι και το Αϊντάχο, ο Τραμπ είναι μακράν ο πρώτος στην κούρσα, με τη Χέιλι να συνεχίζει χάρη στην υποστήριξη από δωρητές που επιθυμούν εναλλακτική του πρώην προέδρου.

Για αυτόν τον εκλογικό κύκλο, οι Ρεπουμπλικάνοι του Μίσιγκαν επινόησαν ένα υβριδικό σύστημα υποψηφιοτήτων, χωρισμένο μεταξύ προκριματικών και κοινοβουλευτικών ομάδων.

Ο Τραμπ κέρδισε πειστικά τις προκριματικές εκλογές την Τρίτη, εξασφαλίζοντας 12 από τους 16 αντιπροσώπους. Πήρε και τους εναπομείναντες 39 αντιπροσώπους του Μίσιγκαν που διακυβεύονταν το Σάββατο.

Σε μία από τις 13 συναντήσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας, οι συμμετέχοντες – γνωρίζοντας ότι ο Τραμπ θα κέρδιζε εύκολα – αποφάσισαν να κερδίσουν χρόνο ζητώντας απλώς από όποιον υποστήριξε τη Χάλεϊ να σηκωθεί. Σε μια αίθουσα με 185 εκπροσώπους με δικαίωμα ψήφου, ο 25χρονος Κάρτερ Χάουτμαν ήταν το μόνο άτομο που σηκώθηκε στα πόδια του.

«Ήταν λίγο μοναξιά», είπε ο Χάουτμαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters σε συνέντευξή του στη συνέχεια.

Ο Χάουτμαν είπε ότι πιθανότατα θα ψήφιζε τον Τραμπ στις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου, εάν είναι υποψήφιος, αλλά θεώρησε ότι ήταν σημαντικό να υπερασπιστεί τις πεποιθήσεις του το Σάββατο.

«Δεν μου άρεσε ο τρόπος που χειρίστηκε τον εαυτό του ο Τραμπ μετά τις τελευταίες εκλογές», είπε ο Χάουτμαν.

Ο 87χρονος Ντένις Μίλος, υποστηρικτής του Τραμπ, είπε ότι η κυρίαρχη νίκη του πρώην προέδρου το Σάββατο υπογράμμισε πώς το κόμμα έχει μετατραπεί από ένα ευθυγραμμισμένο με τις μεγάλες επιχειρήσεις σε ένα κόμμα που επικεντρώνεται στην εργατική τάξη.

«Όπου κι αν πάει, ό,τι κι αν κάνει, προσέχει, ανταποκρίνεται στον μέσο άνθρωπο», είπε ο Milosch.

Τόσο ο Τραμπ όσο και η Χέιλι πέρασαν το Σάββατο προεκλογικά στη Βόρεια Καρολίνα ενόψει των προκριματικών της την επόμενη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης για τους υποστηρικτές στο Γκρίνσμπορο, ο Τραμπ, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες σε τέσσερις ποινικές υποθέσεις, εμφανίστηκε ως θύμα πολιτικού κυνηγιού μαγισσών και κάλεσε τους ψηφοφόρους να βγουν σε ισχύ για να στείλουν ένα μήνυμα.

«Στέκομαι ενώπιόν σας σήμερα όχι μόνο ως ο προηγούμενος και ελπίζω μελλοντικός πρόεδρός σας, αλλά ως περήφανος πολιτικός αντιφρονών και δημόσιος εχθρός ενός απατεώνα καθεστώτος», είπε ο Τραμπ.

Οι νίκες του Τραμπ στο Μιζούρι και στο Αϊντάχο του έφεραν 54 και 32 αντιπροσώπους αντίστοιχα.

Ο αριθμός του είναι τώρα 244 έναντι 24 για τον Haley.

Ένας υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει 1.215 αντιπροσώπους για να κερδίσει την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Τραμπ είναι πιθανό να αντιμετωπίσει τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, Δημοκρατικό, στις εκλογές του Νοεμβρίου, φέρνοντας τους δύο εναντίον του άλλου για δεύτερη φορά από το 2020.

Ο Τραμπ προηγείται σε 5 κρίσιμες πολιτείες καθώς οι ψηφοφόροι κατακεραύνουν τον Μπάιντεν, σύμφωνα με δημοσκόπηση Times/Σιένα

Οι ψηφοφόροι σε πολιτείες πεδίου μάχης είπαν ότι εμπιστεύονται τον Ντόναλντ Τζέι Τραμπ έναντι του Προέδρου Μπάιντεν για την οικονομία, την εξωτερική πολιτική και τη μετανάστευση, καθώς η πολυφυλετική βάση του Μπάιντεν δείχνει σημάδια ξεφτίλας.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπολείπεται του Ντόναλντ Τζέι Τραμπ σε πέντε από τις έξι πιο σημαντικές πολιτείες ένα χρόνο πριν από τις εκλογές του 2024, υποφέροντας από τεράστιες αμφιβολίες για την ηλικία του και βαθιά δυσαρέσκεια για τον χειρισμό της οικονομίας και μια σειρά άλλων θεμάτων, σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις. Οι New York Times και το Siena College βρήκαν.


Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Τζο Μπάιντεν χάνει από τον Ντόναλντ Τραμπ, τον πιθανότερο Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, με διαφορά τεσσάρων έως 10 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην Αριζόνα, τη Τζόρτζια, το Μίσιγκαν, τη Νεβάδα και την Πενσυλβάνια. 

Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται μόνο στο Ουισκόνσιν, κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου