Η πρόταση των χωρών μεσολαβητών - Κατάρ, ΗΠΑ και Αίγυπτος - αναφέρεται σε παύση έξι εβδομάδων στις μάχες και την απελευθέρωση 42 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα Παλαιστινίους που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές. Στόχος είναι να επιτευχθεί εκεχειρία πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού, το οποίο ξεκινά στις 10 ή 11 Μαρτίου, 2024.
Οι διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζονται οι φονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί και ο πληθυσμός κινδυνεύει από την πείνα, συνεχίστηκαν στο Κάιρο την Κυριακή. Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, εκπρόσωποι του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έφτασαν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Εκεί, οι απεσταλμένοι της Χαμάς θα πρέπει «να τους δώσουν απάντηση στην πρόταση από το Παρίσι» από τα τέλη Ιανουαρίου, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο ισλαμιστικό κίνημα.
Η πρόταση των χωρών μεσολαβητών -Κατάρ, ΗΠΑ και Αίγυπτος- αναφέρεται σε παύση έξι εβδομάδων στις μάχες και την απελευθέρωση 42 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα Παλαιστινίους που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές. Στόχος είναι να επιτευχθεί εκεχειρία πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού, το οποίο ξεκινά στις 10 ή 11 Μαρτίου φέτος.
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε το Σάββατο ότι το Ισραήλ είχε «λίγο πολύ» αποδεχτεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, βάζοντας την μπάλα στο «γήπεδο της Χαμάς». «Η συμφωνία είναι στο τραπέζι. Οι Ισραηλινοί λίγο πολύ δέχτηκαν. Μια εκεχειρία έξι εβδομάδων στη Γάζα θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από σήμερα, εάν η Χαμάς συμφωνήσει να απελευθερώσει μια επακριβώς καθορισμένη κατηγορία ευάλωτων ομήρων», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος πριν από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Μια εκεχειρία θα μπορούσε να υπογραφεί εντός 24-48 ωρών εάν το Ισραήλ αποδεχτεί τα αιτήματα της Χαμάς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Περιλαμβάνουν «την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας» σε «400 με 500 φορτηγά την ημέρα», πρόσθεσε, σε σύγκριση με περίπου 80 που φτάνουν αυτή τη στιγμή. Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των ομήρων, το παλαιστινιακό κίνημα απαιτεί επίσης οριστική κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προειδοποίησε το Σάββατο για τη σημασία της προστασίας των Παλαιστινίων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας μετά από ένα θανατηφόρο περιστατικό που αφορούσε την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας. Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν την ανησυχία τους για αναφορές για θύματα Παλαιστινίων κατά την άφιξη νηοπομπών βοήθειας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα κατηγόρησε Ισραηλινούς στρατιώτες ότι σκότωσαν 104 ανθρώπους και τραυμάτισαν 760 την Πέμπτη, καθώς διανεμόταν βοήθεια στους Παλαιστίνιους. Λόγω δυσκολιών στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από ξηράς, ο αμερικανικός στρατός έριξε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα για πρώτη φορά το Σάββατο.
Ο λιμός «σχεδόν αναπόφευκτος»
Σε σχεδόν πέντε μήνες, 30.410 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν σε ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Η έναρξη του πολέμου πυροδοτήθηκε από μια άνευ προηγουμένου επίθεση που πραγματοποίησαν μέλη της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 1.160 ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι. Περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν την ίδια στιγμή, και σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, 130 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και 31 πιστεύεται ότι είναι νεκροί. Η κατάπαυση του πυρός στα τέλη Νοεμβρίου επέτρεψε την απελευθέρωση 105 ομήρων σε αντάλλαγμα για 240 Παλαιστίνιους κρατούμενους.Η σύγκρουση έχει προκαλέσει μια ανθρωπιστική καταστροφή, με την πείνα «σχεδόν αναπόφευκτη» για 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους, τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της Γάζας, σύμφωνα με τον Γενς Λάερκε, εκπρόσωπο του OCHA, της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για το συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων. Το Ισραήλ έχει υποσχεθεί να καταστρέψει τη Χαμάς, την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου