Πλήθος κατά του βλάσφημου ντοκιμαντέρ

Κοινωνία, Θρησκεία,

     Η αφίσα του ντοκιμαντέρ είναι αυτή που προκάλεσε - απόλυτα δικαιολογημένα - τις σφοδρές αντιδράσεις, καθώς σε αυτήν απεικονίζεται μια έγκυος γυναίκα πάνω σε Σταυρό. Νωρίτερα το μεσημέρι η Αστυνομία έβγαλε μια απίστευτη και πρωτοφανή ανακοίνωση με την οποία απαγόρευε τις συγκεντρώσεις (θύμισε άλλες εποχές) από τις 2 το μεσημέρι έως τις 12 το βράδυ...


Απαράδεκτο: Η ΕΛ.ΑΣ. απαγόρευσε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του κατάπτυστου έργου με την εσταυρωμένη έγκυο.

Αναβρασμός επικράτησε χθες το βράδυ έξω από το κινηματοθέατρο Ολύμπιον, στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, όταν, παρά την απαγόρευση της Αστυνομίας (γιατί άραγε;), άτομα του «Ιερού Λόχου» έδωσαν το «παρών» διαμαρτυρόμενα για το -sold out- ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα κορμιά» που προβλήθηκε στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

Η αφίσα του ντοκιμαντέρ είναι αυτή που προκάλεσε -απόλυτα δικαιολογημένα- τις σφοδρές αντιδράσεις, καθώς σε αυτήν απεικονίζεται μια έγκυος γυναίκα πάνω σε Σταυρό. Νωρίτερα το μεσημέρι η Αστυνομία έβγαλε μια απίστευτη και πρωτοφανή ανακοίνωση με την οποία απαγόρευε τις συγκεντρώσεις (θύμισε άλλες εποχές) από τις 2 το μεσημέρι έως τις 12 το βράδυ, κάτι που προκάλεσε αρνητική έκπληξη σε όλους, δεδομένου ότι σε μια δημοκρατική χώρα ο πολίτης έχει το δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί για κάτι που θεωρεί προσβλητικό για τον ίδιο και τη θρησκεία του, όπως η συγκεκριμένη αφίσα.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι άλλη εκδήλωση διαμαρτυρίας, π.χ. των τρανσέξουαλ, δύο ημέρες νωρίτερα δεν απαγορεύτηκε, άρα η χθεσινή αδικαιολόγητη απόφαση της Αστυνομίας μπορεί να θεωρηθεί και φίμωση της ελεύθερης γνώμης. Οι διαμαρτυρόμενοι, πάντως, πήγαν έξω από το Ολύμπιον, διαμαρτυρήθηκαν έντονα, φώναξαν συνθήματα και οι αστυνομικοί προέβησαν σε απώθηση των διαδηλωτών, χωρίς να προκύψει μεγάλη ένταση. Λίγη ώρα νωρίτερα, μέλη φοιτητικών συλλόγων και αριστερών οργανώσεων βρέθηκαν και αυτά έξω από τον εμβληματικό κινηματογράφο, διαμαρτυρόμενα «για φαινόμενα φασισμού», όπως έλεγαν, που επικρατούν στην πόλη. Ακολούθησε πορεία στην οδό Μητροπόλεως, με κατάληξή της στην Καμάρα, αλλά αυτούς δεν τους ενόχλησε κανένας και υπήρχε μια διακριτική παρουσία αστυνομικών.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου είχαν συγκεντρωθεί στην αρχαία αγορά, τα οποία εν συνεχεία αποχώρησαν από το σημείο, ωστόσο οι δυνάμεις της Αστυνομίας ήταν σε επιφυλακή για παν ενδεχόμενο. Γενικά, πάντως, επικρατούσε αναβρασμός σε όλη την πόλη μετά τις 6 το απόγευμα. Οπως και να ‘χει, η αφίσα είναι προσβλητική για τον Ελληνα χριστιανό ορθόδοξο και φυσικά η δήλωση της υπευθύνου του φεστιβάλ, που αρνήθηκε να αποσύρει την αφίσα και μίλησε για… τέχνη (ήμαρτον!), είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου