Διχασμένες οι χώρες του Βίσεγκραντ για αποστολή πυρομαχικών στην Ουκρανία (vid)

εξοπλισμός Ουκρανίας, χώρες Βίσεγκραντ, Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία,

     Διχασμένες είναι οι χώρες του Βίσεγκραντ 4 σε σχέση με το ζήτημα της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία δεν κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος συνεννόησης...Τσεχία και Πολωνία ένθερμοι υποστηρικτές με Ουγγαρία και Σλοβακία να διαφωνούν

Διχασμένες είναι οι χώρες του Βίσεγκραντ 4 σε σχέση με το ζήτημα της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία δεν κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος συνεννόησης, με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία να διαφωνούν με την αποστολή βλημάτων στο Κίεβο, εν αντιθέσει με τη Βαρσοβία που στηρίζει ένθερμα την πρωτοβουλία της Τσεχίας.

«Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήαω την Τσεχία αλλά και όσους συνέβαλαν σε αυτή την εξαιρετική ιδέα για την αποστολή πυρομαχικών. Με μεγάλη χαρά θα συνεισφέρουμε, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και με μία αποτελεσματική επιχείρηση μεταφοράς ώστε τα πυρομαχικά να πάνε εκεί που χρειάζονται, δηλαδή στο μέτωπο» είπε ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι, υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή αλλά είπαν πως πρέπει να βάλουν μπροστά τα εθνικά τους συμφέροντα.

«Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς να παλέψουμε για τα εθνικά μας συμφέρονται. Όπως γνωρίζετε, η Σλοβακία είναι πολύ εξαρτημένη από τη Ρωσία για φυσικό αερίο και πυρηνικά καύσιμα» είπε ο ΓΙουράι Μπλανάρ, υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας.

Την περασμένη εβδομάδα πάντως, Γερμανία και Γαλλία ανακοίνωσαν ότι θα συνεισφέρουν και αυτές στην Τσεχική πρωτοβουλία. Ο Όλαφ Σολτς όμως σημείωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.
euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου