ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΑΠΡΙΛΗ: Απάντηση στην Ακρίβεια - Αυξήσεις στους Μισθούς - Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Κονωνία, Πανεργατική Απεργία, 17 Απρίλη, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα,

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΗ


     Κλιμακώνονται οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες και δυναμώνουν οι διεκδικήσεις στην τελική ευθεία για την απεργία


Στην τελική ευθεία μπροστά στην πανεργατική απεργία την Τετάρτη 17 Απρίλη, σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα εντείνουν τη δράση για την επιτυχία της. 

Με προμετωπίδα τις διεκδικήσεις για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς, προστασία του εισοδήματος από την ακρίβεια, αλλά και της υγείας και της ζωής στους χώρους δουλειάς, οργανώνουν τη συζήτηση με τους εργαζόμενους, πραγματοποιούν συνελεύσεις και συσκέψεις, σχεδιάζουν και υλοποιούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες που βάζουν στην ημερήσια διάταξη τα αιτήματα που αποφασίζουν.

Σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα ξεδιπλώνουν τον αγωνιστικό τους βηματισμό, μετρώντας αντίστροφα μέχρι την απεργία. Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ μετατρέπουν την απεργία σε κρίκο στην αλυσίδα των κινητοποιήσεων, με τις οποίες παλεύουν για να αποτρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης να τους πετάξει στην ανεργία. Ομοσπονδίες και σωματεία σε μεγάλους κλάδους της βιομηχανίας, όπως τα Τρόφιμα - Ποτά και το Φάρμακο, οργανώνουν την απεργιακή αναμέτρηση με την εργοδοσία, με στόχο να αυξήσουν την πίεση για υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών ΣΣΕ. Αντίστοιχα, σε κλάδους όπως οι Κατασκευές, που μετρούν νέο μπαράζ θανατηφόρων «ατυχημάτων» με τρεις νεκρούς σε ένα 24ωρο, και το Μέταλλο, που επίσης θρήνησαν πρόσφατα έναν ακόμα νεκρό συνάδελφό τους στη Ναυπηγοεπισκευή, η απεργία μετατρέπεται σε μάχη για όρους, συνθήκες και μέτρα που δεν θα μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς σε παγίδες θανάτου.
Εργαζόμενοι στο Δημόσιο: Κύμα απεργιακών αποφάσεων, κόντρα στις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις




Δεκάδες σωματεία εργαζομένων στο Δημόσιο λαμβάνουν αποφάσεις συμμετοχής στην πανεργατική απεργία στις 17 Απρίλη, ακυρώνοντας στην πράξη τις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ. Υπενθυμίζεται ότι μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ / Νέα Αριστερά καταψήφισαν την πρόταση για απεργία στις 17 Απρίλη, καλώντας ουσιαστικά σε απεργοσπασία, οπότε ο λόγος έχει περάσει στα σωματεία, στους συλλόγους, στους εργαζόμενους, που αποφασίζουν «από τα κάτω» τη συμμετοχή τους στην απεργία.

Εξάλλου, η απεργιακή κινητοποίηση βρίσκει σε αγωνιστικό αναβρασμό μια σειρά κλάδους και στο Δημόσιο. Στην Υγεία, συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργαζόμενοι δίνουν αυτήν την περίοδο τη μάχη ενάντια στην παραπέρα εμπορευματοποίηση, όπως αυτή αποτυπώνεται στο κυβερνητικό μέτρο για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην αντιμετώπιση των ασθενών με βάση το ...πορτοφόλι τους, συνεχίζουν να διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και χρηματοδότηση, υπερασπίζονται το δικαίωμα του λαού στη δωρεάν Υγεία. Στο φόντο αυτό, απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών αλλά και η ΕΙΝΑΠ, η μεγαλύτερη Ενωση Γιατρών (Αθήνας - Πειραιά).

Στην Εκπαίδευση βρίσκονται σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, με την απεργία - αποχή από τη διαδικασία της ατομικής «αξιολόγησης» να συνεχίζεται, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει αυτόν τον αγώνα. Μάλιστα στις συνελεύσεις Συλλόγων Εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση πήραν μέρος περισσότεροι από 10.000 δάσκαλοι, ενώ ήδη είναι δεκάδες οι Σύλλογοι και οι Ενώσεις που έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία.

Στην απεργία καλούν με ανακοινώσεις τους η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου. Επίσης, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων.

Δεμένα τα πλοία - απεργούν οι ναυτεργάτες

Δεμένα θα παραμείνουν στις 17 Απρίλη τα πλοία στα λιμάνια της χώρας, καθώς οι ναυτεργάτες συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση. Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων (από 00.01 έως 24.00) και στην απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά (10.30 π.μ., Δημοτικό Θέατρο) καλούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Παράλληλα οργανώνουν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στον ΗΣΑΠ του Πειραιά (πλοία «Blue Star»).

Απεργία στο εργοτάξιο του Μετρό

Σε νέα 24ωρη απεργία την Πέμπτη 11 Απρίλη προχωρούν και οι εργαζόμενοι της «ΑΒΑΞ» στο εργοτάξιο της γραμμής 4 του Μετρό, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα που έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες, για αυξήσεις στα ημερομίσθια και διασφάλιση ωραρίου. Την απεργία έχει προκηρύξει το Σωματείο εργαζομένων στην κατασκευή του Μετρό, ενώ τη στήριξή του έχει εκφράσει και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Το πλαίσιο της ΔΑΣ για την απεργία υιοθέτησε το Συνέδριο της ΟΙΥΕ

Το πλαίσιο που πρότεινε η ΔΑΣ για την απεργία στις 17 Απρίλη, παρά την προσπάθεια της πλειοψηφίας να αποτρέψει τη διαδικασία των ψηφοφοριών και να επιβάλει fast track διαδικασίες, υιοθέτησε κατά πλειοψηφία την Κυριακή το 39ο έκτακτο καταστατικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ). Το Συνέδριο αφορούσε καταστατικές τροποποιήσεις για τις διαδικασίες λειτουργίας της Ομοσπονδίας, οι οποίες πέρασαν ομόφωνα. Όπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, στόχος του κοινού ψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ-ΔΑΚΕ, που συγκροτούν την πλειοψηφία στην ΟΙΥΕ, ήταν το Συνέδριο να περάσει εν τάχει τις καταστατικές αλλαγές «χωρίς να γίνει ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα των εργαζομένων, για τον σχεδιασμό δράσης του επόμενου διαστήματος με πρώτο σταθμό την απεργία».

Η προσπάθεια αυτή δεν πέρασε «κάτω από τη στάση και την αγανάκτηση δεκάδων συναδέλφων», που κατήγγειλαν ανυπαρξία μέτρων προετοιμασίας για την επιτυχία της απεργίας, παρά τις πρόσφατες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της Ομοσπονδίας, και ανέδειξαν την ανάγκη για ένα σχέδιο κλιμάκωσης των αγώνων για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων και αυξήσεις στους μισθούς. Στην κατεύθυνση αυτή, οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ που πήραν τον λόγο μετέφεραν την πείρα από τη δράση των σωματείων τους, ανέδειξαν τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ ως φορέα της γραμμής της εργοδοσίας, έκαναν προτάσεις για την ανάπτυξη αγωνιστικών πρωτοβουλιών το επόμενο διάστημα με αιχμή το αίτημα για αυξήσεις στους μισθούς, κόντρα στο κύμα ακρίβειας.



Συνελεύσεις και συσκέψεις

-- Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής καλούν τα επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής σε σύσκεψη την Κυριακή 14 Απρίλη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Κορδάτου 21, Μεταξουργείο), με θέμα τη μάχη για τις ΣΣΕ και την απεργία στις 17 Απρίλη.

-- Το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 14 Απρίλη, στις 11 π.μ. (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος).

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις


  • Αθήνα, 10.30 π.μ., Σύνταγμα

  • Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Άγαλμα Βενιζέλου

  • Πειραιάς, 10.30 π.μ., Δημοτικό Θέατρο

  • Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

  • Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

  • Αίγιο, 10.30 π.μ., Τρίγωνη πλατεία - Κλ. Οικονόμου

  • Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο

  • Αλιβέρι, 9.30 π.μ., Άγαλμα του Λιγνιτωρύχου

  • Αμαλιάδα, 9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

  • Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού

  • Αργοστόλι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

  • Άρτα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

  • Βέροια, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

  • Βόλος, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

  • Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

  • Ελευσίνα, 10.30 π.μ., πλατεία Ευμολπιδών

  • Ζάκυνθος, 10 π.μ., πλατεία Αγίου Μάρκου

  • Ικαρία, 12 μ., πλατεία Αγίου Κηρύκου

  • Ηγουμενίτσα, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

  • Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

  • Καλλονή Λέσβου, 11 π.μ., Δημοτικό Σχολείο

  • Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

  • Κοζάνη, 11 π.μ., πεζόδρομος

  • Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

  • Λευκάδα, 11 π.μ., πλατεία Αγ. Μηνά

  • Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς

  • Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

  • Πύργος, 11 π.μ., πλατεία Σάκη Καράγιωργα

  • Πτολεμαΐδα, 11 π.μ., παλιό Πάρκο

  • Σάμος, 12 μ., Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ

  • Σέρρες, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

  • Χαλκίδα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου