41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης: Μεγάλη συγκέντρωση Κυριακή 21/4 στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, ΕΕΔΥΕ, 41ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, Τύμβος του Μαραθώνα,


     Σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη - ΕΕΔΥΕ, «η εκδήλωση της 41ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απρίλη 2024, εκκίνηση από τον Τύμβο του Μαραθώνα στις 8 π.μ. και τερματισμός στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις 6:30 μ.μ. ...

 

Μέρα πανελλαδικής αντιιμπεριαλιστικής δράσης, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και στο συνεχιζόμενο αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού, είναι η Κυριακή 21 Απρίλη. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε καθώς συμπίπτει με την ημερομηνία της πρώτης απαγορευμένης Πορείας Ειρήνης, στις 21 Απρίλη 1963.

Θα περιλαμβάνει σειρά από πολύμορφες δράσεις, εξορμήσεις, συγκεντρώσεις, πορείες, πικετοφορίες, με αιχμή τις περιοχές όπου υπάρχουν ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές, αλλά και σε όλη τη χώρα.

Στο φως και των τελευταίων εξελίξεων, με την κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, μετά και την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ως απάντηση στη δολοφονική επίθεση του τελευταίου στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις προκειμένου αυτές να αποτελέσουν «βήμα έκφρασης της αντίθεσης του λαού σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς και στην εμπλοκή της Ελλάδας».

Σε μαζική συμμετοχή καλούν το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ, η ΕΕΔΔΑ, η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Απόστρατων Στρατιωτικών, η ΠΕΚΑΜ, η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα.

Καλούν επίσης τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Στην Αττική η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Μεγάλη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην Αττική, στις 6.30 μ.μ., έξω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο  της 41ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης. 

Η εκκίνηση της πορείας θα γίνει στις 8 π.μ. από τον Τύμβο του Μαραθώνα και ο τερματισμός της στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Σύμφωνα με την ΕΕΔΥΕ, «η εκδήλωση για την υποδοχή των Μαραθωνοδρόμων της 41ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απρίλη 2024 στις 6:30 μ.μ. στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας περιλαμβάνει:

 • Χαιρετισμούς

 • Ομιλία από τον Θανάση Παφίλη, γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και βουλευτή του ΚΚΕ

 • Μουσικό αφιέρωμα με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Τεό Λαζάρου».

Ήδη δρομολογούνται λεωφορεία για το σημείο εκκίνησης από μια σειρά περιοχές, ενώ για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχές η επικοινωνία με την ΕΕΔΥΕ γίνεται στα τηλέφωνα 2103844853 και 6974418866, ώρες 10 π.μ. - 9 μ.μ.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

 • 8.00 Τύμβος Μαραθώνα - Τελετή έναρξης
 • 8.30 Εκκίνηση πορείας
 • 8.40 Κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Γρηγόρη Λαμπράκη
 • 9.30 Νέα Μάκρη - Στάση (έναντι Δημαρχείου)
 • 12.00 Ραφήνα - Στάση (Πάρκο μετά τη διασταύρωση)
 • 13.30 Πικέρμι - Στάση (Κτήμα Μπουτάρη - Μνημείο Αντίστασης)
 • 15.00 Παλλήνη - Στάση
 • 16.00 Αναχώρηση από Παλλήνη
 • 17.30 Αγ. Παρασκευή - Στάση (πλατεία Αγ. Παρασκευής)
 • 18.30 Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τερματισμός πορείας - Εκδήλωση

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) διοργάνωσε συγκέντρωση μπροστά στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στο Γ’ Σώμα Στρατού και πορεία προς το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Στη Μεσσηνία, η Επιτροπή Ειρήνης του νομού καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Σάββατο 20 Απρίλη, στις 11 π.μ., στην Καλαμάτα, στην πλατεία Όθωνος. Θα μιλήσει ο Αργύρης Σμυρνής, μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Μεσσηνίας και πλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος εν αποστρατεία.

Στην Αλεξανδρούπολη η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης και εργατικά σωματεία οργανώνουν συγκέντρωση την Κυριακή 21 Απρίλη, στις 11.30 π.μ., στο Πάρκο Ακαδημίας.

Οι Επιτροπές Ειρήνης Βορειοδυτικής Ελλάδας, Εργατικά Κέντρα, σωματεία και άλλοι φορείς καλούν την Κυριακή 21 Απρίλη, στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση έξω από τη ΝΑΤΟική βάση στο Άκτιο, ενώ θα ακολουθήσει και αντιιμπεριαλιστική πορεία στην Πρέβεζα, στις 12 το μεσημέρι, με προσυγκέντρωση στον Φόρο. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και το ΕΚ Λευκάδας - Βόνιτσας. Αναχώρηση λεωφορείων στις 10.15 π.μ., στάση ΚΤΕΛ Μαρίνα Λευκάδας. Καλεί επίσης και το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας. Αναχώρηση λεωφορείου στις 9 π.μ., από το Πάνθεον στην Ηγουμενίτσα. Κάλεσμα απευθύνει και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου (ΕΚΑ). Λεωφορεία θα αναχωρήσουν από το Αγρίνιο (γραφεία ΕΚΑ), στις 9.30 π.μ.

Στη Σάμο, η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης καλεί σε Πορεία Ειρήνης από το ΚΥΤ Ζερβού την Κυριακή 21 Απρίλη, στην πλατεία Πυθαγόρα, στις 11 το πρωί. Για την διευκόλυνση των φίλων της Ειρήνης θα δρομολογηθούν πούλμαν από την Επιτροπή Ειρήνης με ώρες και τόπο αναχώρησης: 9:30’ το πρωί από Μαραθόκαμπο. 10 το πρωί από το πάρκινγκ δίπλα από Σ/Μ Κρητικός, με στάσεις στα χωριά της διαδρομής για όποιους θέλουν να επιβιβαστούν. 10:30’ από το Γεφυράκι στο Βαθύ (παραλιακό πάρκινγκ). Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και το Εργατικό Κέντρο Σάμου.

Στον Άραξο, την Κυριακή 21 Απρίλη στις 10.30 π.μ. καλεί η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν επίσης το Εργατικό Κέντρο της πόλης και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών.

Στην Ηλεία, η Επιτροπή Ειρήνης Ηλείας, συμμετέχοντας στην Πανελλαδική Ημέρα Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης της ΕΕΔΥΕ, καλεί σε κινητοποίηση την Κυριακή 21 Απρίλη, στις 10 π.μ., στη διασταύρωση Αεροδρομίου - Κυλλήνης της ΕΟ Πύργου - Πατρών.

Στη Λάρισα, την Κυριακή 21 Απρίλη στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία ΑΤΑ. Θα ακολουθήσει πορεία στην 1η Στρατιά, όπου εδρεύει το επιχειρησιακό στρατηγείο της άσκησης «EUNAVFOR Aspides».

Στα Τρίκαλα, την Κυριακή 21 Απρίλη στις 6.30 μ.μ. συγκέντρωση στην πλατεία της Αγίας Μονής «Δημήτρης Μητροπάνος» και πορεία προς την πλατεία Ρήγα Φεραίου. Την ίδια μέρα, σε συνεργασία με τον Φοιτητικό Σύλλογο ΤΕΦΑΑ θα γίνει συμβολικός αγώνας δρόμου «Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη», με εκκίνηση στις 7.30 μ.μ. από το Κολυμβητήριο και τερματισμό στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Στον Βόλο, την Τρίτη 23 Απρίλη συγκέντρωση στον Αγ. Νικόλαο στις 7 μ.μ. και πορεία, που θα καταλήξει στο λιμάνι.

Στο Ηράκλειο, την Κυριακή 21 Απρίλη η Επιτροπή Ειρήνης καλεί σε εκδήλωση στις 6.30 μ.μ. στο θεατράκι του Καράβολα.

Στο Ρέθυμνο, την Κυριακή 21 Απρίλη η Επιτροπή Ειρήνης και οι εκδόσεις «Κυβέρτι» παρουσιάζουν ανθολογία σύγχρονης ελληνικής αντιπολεμικής ποίησης, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου. Θα γίνει επίσης προβολή της αντιπολεμικής ταινίας «3.000 νύχτες στην Παλαιστίνη».

Στα Χανιά, την Τρίτη 23 Απρίλη η Επιτροπή Ειρήνης καλεί στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες και προβολή της ταινίας «3.000 νύχτες στην Παλαιστίνη».
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου