Europol: Έκθεση που προσδιορίζει τα πιο απειλητικά εγκληματικά δίκτυα στην ΕΕ

Europol, Ευρωπαϊκή Ένωση, Εγκληματικότητα,

     Η Europol έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα την χαρτογράφηση των 821 «πλέον απειλητικών» εγκληματικών δικτύων της ευρωπαϊκής ηπείρου, προχωρώντας σε περιγραφή της εσωτερικής λειτουργίας των συμμοριών με δραστηριότητες που ξεκινούν από το εμπόριο ναρκωτικών και φθάνουν στην εμπορία ανθρώπων.


Η ανάλυση 821 εγκληματικών δικτύων είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός πλαισίου ABCD που εντοπίζει τα κύρια χαρακτηριστικά τους

Η Europol έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα την χαρτογράφηση των 821 «πλέον απειλητικών» εγκληματικών δικτύων της ευρωπαϊκής ηπείρου, προχωρώντας σε περιγραφή της εσωτερικής λειτουργίας των συμμοριών με δραστηριότητες που ξεκινούν από το εμπόριο ναρκωτικών και φθάνουν στην εμπορία ανθρώπων.

Η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία, με έδρα την Χάγη, δημοσίευσε έκθεση η οποία, για πρώτη φορά, «αναλύει σε βάθος» τις επιχειρήσεις των χειρότερων εγκληματικών δικτύων στην Ευρώπη.

Στην έκθεση δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην «στρατηγική που χρησιμοποιούν τα εγκληματικά δίκτυα για να διεισδύσουν στον κόσμο των νομικών υπηρεσιών, ως μέσου για να διαπράττουν εγκλήματα, χρησιμοποιώντας τα ως βιτρίνα για να καλύπτουν εγκλήματα και ως όχημα για να ξεπλένουν τα έσοδα από τις εγκληματικές πράξεις».

Σήμερα, περί το 86% των απειλητικότερων εγκληματικών συμμοριών της Ευρώπης χρησιμοποιούν «νόμιμες εμπορικές δομές». Ο κατασκευαστικός τομέας και ο τομέας των ακινήτων, ο ξενοδοχειακός και ο εφοδιαστικός τομέας είναι οι συχνότεροι στόχοι.

Οι συμμορίες προτιμούν τον τομέα των ακινήτων ως μέσο ξεπλύματος και απευθύνονται σε δικηγόρους ή οικονομικούς εμπειρογνώμονες «οι οποίοι αγνοούν ορισμένες φορές την εγκληματική προέλευση των κεφαλαίων», σύμφωνα με την έκθεση της Europol.

Σύμφωνα με την Europol, τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης συνδέονται με το εμπόριο ναρκωτικών και τους εκβιασμούς, καθώς και με την εμπορία ανθρώπων και όπλων.

Στον εφοδιαστικό τομέα, ιδιαίτερα στα μεγάλα ευρωπαϊκά λιμάνια, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα γίνονται «συστηματικά» στόχος διαφθοράς διότι μπορούν «να διευκολύνουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση στα λιμάνια και στους λιμενικούς μηχανισμούς».

Οι περισσότερες από τις πιο επικίνδυνες συμμορίες της Ευρώπης επικεντρώνονται στο εμπόριο ναρκωτικών - κοκαΐνης, κάνναβης, ηρωίνης και συνθετικών ναρκωτικών - και οι δραστηριότητές τους επικεντρώνονται κυρίως στο Βέλγιο, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ισπανία.

Το Ντουμπάι έχει μετατραπεί σε «απομακρυσμένο συντονιστικό κέντρο», όπου διαμένουν τα υψηλόβαθμα μέλη στην ιεραρχία των συμμοριών για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τις δυνάμεις της τάξης.

«Ωστόσο, αν εξετάσουμε την γεωγραφική κατάσταση των επικεφαλής των εγκληματικών δικτύων, το Ντουμπάι δεν φαίνεται να ξεχωρίζει ως απομονωμένο καταφύγιο», αναφέρεται στην έκθεση.

Μεγάλος αριθμός από τα πιο απειλητικά εγκληματικά δίκτυα δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια. Το ένα τρίτο βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και μία δεκαετία, ενώ ορισμένα κατάφεραν να διατηρήσουν τις δραστηριότητές τους διευθυνόμενα από την φυλακή.

«Η προσοχή των δυνάμεων της τάξης πρέπει να παραμείνει επικεντρωμένη στα από μακρού γνωστά εγκληματικά δίκτυα, ακόμη και αν βρίσκονται υπό αστυνομική παρακολούθηση και ακόμη και αν έχουν ληφθεί ήδη μέτρα εναντίον τους», συνιστά η Europol.

- Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την παρουσίαση των βασικών πορισμάτων της έκθεσης, η εκτελεστική διευθύντρια της Europol, Catherine De Bolle, δήλωσε:


Οι εγκληματίες ευδοκιμούν στη μυστικότητα, αλλά αυτό το αλλάζουμε. Αυτή η έκθεση της Europol είναι η πιο εκτενής μελέτη για βασικά εγκληματικά δίκτυα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τις αρχές επιβολής του νόμου. Χάρη στη συνεργασία όλων των κρατών μελών της ΕΕ και των 17 χωρών εταίρων της Europol, ρίχνουμε φως στις δραστηριότητες των πιο απειλητικών εγκληματικών δικτύων στην ΕΕ. Αυτά τα δεδομένα, που συγκεντρώνονται πλέον στην Europol, θα δώσουν στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου το πλεονέκτημα που χρειάζονται για να στοχεύσουν καλύτερα και να διενεργήσουν διασυνοριακές ποινικές έρευνες.


- Η Βελγίδα υπουργός Εσωτερικών, Annelies Verlinden, δήλωσε:


Εισάγουμε ένα νέο εργαλείο στη μάχη κατά του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος – μια απόδειξη της δύναμης της ενότητας και της καινοτομίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η έκθεση αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο για τη βελγική Προεδρία μας, και μάλιστα για ολόκληρη την ευρωπαϊκή κοινότητα, αντικατοπτρίζοντας την ακλόνητη δέσμευσή μας να προστατεύσουμε την ασφάλεια και την ασφάλεια των πολιτών μας. Αν και αυτή η έκθεση είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα από μόνη της, είναι μόνο η αρχή. Απαιτείται σημαντική δουλειά και περαιτέρω βήματα τους επόμενους μήνες και χρόνια.

- Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης, Paul Van Tigchelt, δήλωσε:


Η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τη βελγική Προεδρία και αυτό είναι ένα σημαντικό νέο όπλο σε αυτόν τον αγώνα. Έχουμε τώρα, για πρώτη φορά, όλα τα κρίσιμα δεδομένα για τα πιο απειλητικά εγκληματικά δίκτυα σε μια τοποθεσία - με την Europol. Το επόμενο βήμα είναι οι διάφορες αστυνομικές δυνάμεις των κρατών μελών να συνεχίσουν να εμπλουτίζουν αυτές τις συγκεντρωτικές πληροφορίες, ώστε να μπορέσουμε να διώξουμε περαιτέρω και να εξαρθρώσουμε αυτά τα δίκτυα.

- Η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ylva Johansson, δήλωσε:


Το οργανωμένο έγκλημα είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουμε σήμερα, απειλώντας την κοινωνία με διαφθορά και ακραία βία. Πρέπει να ξέρουμε τι πολεμάμε – γι' αυτό η χαρτογράφηση του οργανωμένου εγκλήματος είναι βασικός στόχος της στρατηγικής μας για το οργανωμένο έγκλημα της ΕΕ και του οδικού χάρτη που παρουσίασα τον περασμένο Οκτώβριο. Το αποτέλεσμα είναι αυτή η σημαντική έκθεση που δείχνει την εγκληματική απειλή που αποτελούν πάνω από 800 εγκληματικά δίκτυα με δεκάδες χιλιάδες μέλη. Συγχαίρω την Europol για αυτή τη σημαντική έκθεση.

- Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, δήλωσε:


Ο αντίκτυπος αυτών των ευρημάτων θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στα συστήματα δικαιοσύνης σε ολόκληρη την ΕΕ και στο κράτος δικαίου. Οι δικαστές και οι εισαγγελείς μπορούν να καταπολεμήσουν το οργανωμένο έγκλημα μόνο εάν είναι απαλλαγμένοι από εκφοβισμό, απειλές ή απόπειρες επηρεασμού της επαγγελματικής τους ακεραιότητας. Πρέπει να διαβεβαιώσουμε ότι αυτό συμβαίνει. Καθώς τα πιο απειλητικά εγκληματικά δίκτυα διεξάγουν εγκληματικές επιχειρήσεις χωρίς σύνορα, η συνεργασία μεταξύ ειδικών είναι ζωτικής σημασίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή θα υποστηρίξει προτάσεις για ένα νέο δικαστικό δίκτυο της ΕΕ, που θα τοποθετηθεί στην Eurojust, με έμφαση στο οργανωμένο έγκλημα, συμπεριλαμβανομένων των στόχων υψηλής αξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου